Kulak tıkanıklığı kadın erkek fark etmeksizin hemen hemen her yaş grubunda görülen bir rahatsızlıktır. Kulak tıkanıklığı farklı nedenlerden dolayı oluşabilir ve kişide baş ve kulak ağrısına yol açabilir. Evinizde uygulayacağınız basit yöntemlerle bu rahatsızlığınızı hafifletebilirsiniz. İşte bilmeniz gerekenler…
Kulak tıkanıklığı genellikle geçici bir durum olmasına rağmen kişinin yaşam kalitesini düşürür. Pek çok farklı hastalığa neden olabilen kulak tıkanıklığı, birçok hastalıktan da kaynaklanabilir. Basit yöntemlerle bu hastalığınızı kolayca atlatabilirsiniz. İşte uygulamanız gerekenler…
KULAK TIKANIKLIĞI
Kulak tıkanıklığı, kulak kanalının herhangi bir nedenden dolayı kapanması ve kulak zarına eşit olarak hava sağlanamamasıdır. Östaki borusu, orta kulağı havalandırmak ve kulak ile genzin arka tarafını birbirine bağlamakla görevlidir. Östaki borusunun görevini yerine getirememesi, seslerin uğultulu duyulmasına neden olur. Öte yandan kulağa yabancı cisim kaçması da kulak tıkanıklığına neden olmaktadır.
NEDENLERİ
Kulak kiri: Kulak tıkanıklığının en yaygın nedenlerinden biri kulak kiridir. Kulak kanalında salgılanan sarı renkli sıvı dışarıdan gelen toz ve yabancı maddeleri tutmak ve kulak zarını enfeksiyona karşı korumakla görevlidir. Bu sıvının temizlenmesi, kulak kanalında kuruluk ve kaşıntıya neden olur. Kulak kirinin yanlış temizlenmesi, kulak tıkanıklığına yol açmaktadır.
Dış kulak iltihabı: Kulak kepçesi ile kulak zarı arasındaki bölüm, dış kulaktır. Dış kulak kanalı fazla neme maruz kalması bakteri ve enfeksiyon oluşumuna neden olarak iltihaplanır. Dış kulak iltihabından yüzme ve banyo sonrası kulaklarınızı iyice kurulayarak korunabilirsiniz.
Orta kulak iltihabı: Boğaz ağrısı, soğuk algınlığı, alerji ve solunum yolları enfeksiyonu orta kulak iltihabına yol açmaktadır.
SAĞLIKLA İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN
NASIL GEÇER?
Yutkunma: Östaki borusunun açılması için yutkunma faydalıdır. Şeker emmek yutkunmanıza faydalı olacaktır. Tıkanıklık bir bebekte yaşanıyorsa emzirmeniz ya da emzik vermeniz faydalı olacaktır.
Esnemek: Östaki borusundaki kasları gevşetmek için esneyiniz. Uçak yolculuğunda sıkça yaşanan kulak tıkanıklığı için uçağın iniş ve kalkışı sırasında esnemeniz faydalı olacaktır.
Sakız çiğnemek: Kasları çalıştıran sakız östaki borusunun açılmasını kolaylaştırır.
Burnundan nefes ver: Derin bir nefes alıp burnunuzu elinizle sıkın ve sonra yavaşça burnunuzdan nefes verin. Bu yöntemi uçak yolculuğu sırasında kalkış ve inişte yapmanızda fayda olacaktır.
NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİ?
Kusma,
İshal,
Ateş,
Kulaktan akıntı gelmesi,
Kulakta geçmeyen ve şiddetlenen bir ağrı olması durumunda doktora başvurun.