ABD'de yapılan çalışma "Remdesivir" alan koronavirüs hastalarının "plasebo" alanlara kıyasla daha hızlı iyileştiğini ortaya koydu.
ABD'de yürütülen bir araştırmayla antiviral ilaç "Remdesivir" alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarının "plasebo" alan hastalara kıyasla daha hızlı iyileştiği teyit edildi.
ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsünün (NIAID) liderlik ettiği çalışmada, çeşitli ülkelerden 1000'den fazla Kovid-19 hastası incelendi.
Araştırmada Kovid-19 tanısı konarak hastaneye yatırılan hastalardan Remdesivir alanların, "plasebo" haplar alan hastalara göre 5 gün daha erken iyileştiği ortaya kondu.
Virüsün daha fazla çoğalması yeteneğini engelleyen Remdesivir'in, hem erken evre Kovid-19 hastalarına hem de daha ileri semptomları olanlara yardımcı olduğu belirtilen çalışmada, Remdesivir'in hastaların daha kötüye gitmesini engellediği de ifade edildi.
NIAID'dan Dr. John Beigel, bu bulgularla özellikle hastaneye yatırılan Kovid-19 hastaları için Remdesivir'in öneminin bir kez daha teyit edildiğini vurguladı.
Emory Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr. Aneesh Mehta, Remdesivir alan hastaların daha hızlı iyileştiğini ve evlerine daha erken döndüklerini belirtti.
Araştırmanın sonuçları, "The New England Journal Of Medicine" dergisinde yayımlandı.
NIAID Direktörü Dr. Anthony Fauci, nisan ayında Amerikan Gilead ilaç şirketinin ürettiği "Remdesivir" adlı antiviral ilacı alan Kovid-19 hastalarının "plasebo" alan hastalara kıyasla yüzde 31 daha hızlı iyileştiğini açıklamıştı.
REMDESİVİR MUCİZESİ
İlk olarak Ebola ile mücadelede kullanılan ve koronavirüs tedavisinde de başarılı sonuçlar gösteren Remdevisir adlı ilaçla sağlığına kavuşan Almanya'daki hastalardan Curtis Warren yaşadıklarını anlatmıştı.
7 GÜNDE TAMAMEN İYİLEŞTİ
Almanya’nın Münih şehrinde 40 derece ateş, yoğun öksürük ve göğüs ağrısıyla hastaneye kaldırılan 42 yaşındaki Curtis Warren Puckett 7 günde tamamen iyileşmişti.
Olayı manşetine taşıyan Bild gazetesi Puckett'ın durumunu “Büyük umut. Yeni ilaç iyileştiriyor” başlığıyla okuyucularına duyurmuştu.
GÖNÜLLÜ OLDU
31 Mart’ta hastaneye kaldırılan Puckett, Dr. Christoph Spinner'ın, “Remdesivir adlı ilacı gönüllüler üzerinde deniyoruz. Siz de katılmak ister misiniz?” sorusuna olumlu yanıt verdiğini belirterek, “Hastaneye geldiğimde 40 derece ateşim vardı. Şiddetli öksürük ve göğüs ağrısı da vardi. Çok korkuyordum ve paniklemiştim” demişti.
BAKAN KOCA TÜRKİYE'DE KULLANILDIĞINI AÇIKLAMIŞTI
Remdesivir, nükleotid analogları sınıfında bulunan yeni bir antiviral ilaçtır. Gilead Sciences tarafından Ebola virüsü hastalığı ve Marburg virüsü enfeksiyonları için bir tedavi olarak geliştirilmiştir. Laboratuvar testleri Remdesivir'in SARS-CoV ve MERS-CoV gibi çok çeşitli virüslere karşı etkili olduğunu göstermektedir. İlaç, 2013-2016 Batı Afrika Ebola virüsü salgını tedavisinde kullanıldı. İlaç güvenli olduğu ortaya çıkmasına rağmen, Ebola virüsü gibi filovirüslere karşı özellikle etkili değildi.
Koronavirüs SARS-CoV-2'nin neden olduğu 2019-20 koronavirüs salgına yanıt olarak Gilead, etkilerini incelemek için Çin tıbbi yetkilileri ile işbirliği içinde 'az sayıda hasta' için remdesivir sağladı. Gilead ayrıca Remdesivir'in SARS-CoV-2'ye karşı laboratuvar testlerine başladı. Gilead, Remdesivir'in hayvanlarda SARS ve MERS'e karşı 'aktif olduğu' belirtti.