Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kayıpmaz, "Ümit ediyorum ki vaka sayılarında ciddi bir artış yaşanmaz, okullarda da kontrollü bir şekilde eğitimi sürdürebiliriz ve diğer sınıflar, ardından da üniversitelerin de açılması gündeme gelebilir" dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, okullarda yüz yüze eğitimin başlamasının yeni vaka sayısında herhangi bir katkısının olup olmadığının Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca yakından izlendiğini, ona göre de yeni kararlar alındığını söyledi. Doç. Dr. Kayıpmaz, "Bu noktada bu hafta itibarıyla hazırlık ve birinci sınıf dışındaki bazı sınıflarımızda da eğitim başladı. Ümit ediyorum ki vaka sayılarında ciddi bir artış yaşanmaz, okullarda da kontrollü bir şekilde eğitimi sürdürebiliriz ve öncelikle diğer sınıflar, ardından da üniversitelerin de açılması gündeme gelebilir. Ama burada hep kurallara bağlı olmayı okullarda da üniversitelerde de unutmamamız gerekiyor. Kontrollü bir şekilde eğitimin sürdürülebilir olması son derece önemli" diye konuştu.
Doç. Dr. Kayıpmaz, Bilim Kurulu’nda okulların tamamının kademeli açılmasıyla ilgili birçok değişkenin değerlendirildiğini ifade ederek, "Bu birçok değişkenin durumuna göre de kararlar veriliyor. Her türlü alternatif her türlü istatistiksel durum ve değişiklik masaya yatırılarak kararlar veriliyor" dedi.
'YÜZ YÜZE EĞİTİMİN DEĞERİ TARTIŞILMAZ'
Doç. Dr. Kayıpmaz, vaka sayılarının düşmesiyle okulların tamamında kademeli eğitime de geçilebileceğinin gündeme gelebileceğini ifade ederek, "Gelebilir; çünkü yüz yüze eğitimin değeri tartışılmaz. Ama bir yandan da artık 2020 yılındayız ve gerçekten uzaktan eğitim teknolojilerinde de önemli adımlar atıldı; pandemi dönemi dolayısıyla. Bu karma eğitim modellerinin sürdürülebilir olması önemli ve yüz yüze eğitiminin de özellikle okul hayatının çocuklarımızın, gençlerimizin gelişimi ve akranlarıyla iletişimi açısında son derece büyük önemi var. Bundan dolayı da tedbirli bir biçimde, kontrollü biçimde seyrelterek ve kademelendirerek eğitim ve öğretim sisteminin devam ettirileceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
OKULLARDA İKİNCİ AŞAMA PAZARTESİ BAŞLAMIŞTI
İlkokul 2, 3, 4. sınıflar, köy okulları, 8. ve 12. sınıflar, lise hazırlık sınıfı öğrencileri ile özel öğrenciler yüz yüze eğitime başlamıştı.
Aileleriyle okula giden öğrenciler, ateş ve maske kontrolleri yapılarak okullara alınmıştı.
VELİLER YİNE OKULA ALINMADI
Çocuklarını getiren veliler, koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri çerçevesinde içeri alınmamıştı. Kapıda çocuklarıyla vedalaşan bazı veliler okul önünde beklemişti.
Öğretmenler, okul bahçesinin dışında bekleyen velilere sosyal mesafe kuralına uymaları konusunda sık sık uyarıda bulunmuştu.
ÖĞRENCİLER KAÇ GÜN OKULA GİDECEK?
İlkokul 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıf ile ortaokul 8'inci sınıflarda haftada 2 gün, toplam 12 ders saati (2 gün, 6+6), imam hatip ortaokullarında ise haftada 2 gün, toplam 14 ders saati (2 gün, 7+7 ) uygulanacak.
Lise hazırlık sınıfları ve 12'nci sınıflarda ise haftada 2 gün toplam 16 ders saati (2 gün, 8+8) yapılacak.
İlkokullarda ve ortaokul 8'inci sınıflarda valilik kararıyla cumartesi günleri de okullarda yüz yüze eğitim faaliyetleri yapılabilecek
OKUL ÖNCESİ 5 GÜN OKUL YOLUNU TUTACAK
Okul öncesi eğitim kurumlarının tamamında ise haftada 5 gün ve günde 6 etkinlik saati olacak şekilde yüz yüze eğitim yapılacak.
Yüz yüze eğitim için çocuğunu okula göndermek istemeyen velinin yazılı onayı alınacak ve okula gelmeyen öğrenciler devamsız sayılmayacak.
Ancak velisi tarafından okula gönderilmeyen öğrenci uzaktan eğitimle derslerine devam ederek sınıfının müfredatından sorumlu olacak.
ABD'Lİ BİLİM İNSANLARI: OKULLARIN AÇILMASI VİRÜSÜN HIZLI YAYILMASINA NEDEN OLABİLİR
ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri (CDC) geçtiğimiz Ağustos ayında, okul ve yaz kamplarında koronavirüsün başta tahmin edilenden daha hızlı yayılabileceğini açıklamıştı.
Kurumun ABD'nin Georgia eyaletinde bir yaz kampında koronavirüs vakaları görülmesiyle ilgili raporunda belirti görülmeyen vakaların bile Kovid-19'un yayılmasında önemli bir rol oynayabileceği belirtilmişti.
Daha önce bu alanda yapılan bir dizi çalışma, çocukların nadiren birbirlerine ya da başkalarına hastalık geçirdiğine işaret ediyordu.
İSRAİL'DE KORONAVİRÜS VAKALARI GÖRÜLÜNCE 100 OKUL YENİDEN KAPATILMIŞTI
Okulların Mayıs'ta açıldığı İsrail'de çocuklar arasında çok sayıda vaka görülmüştü. Daha önce salgının önlenmesi açısından başarılı bir ülke olarak gösterilen İsrail'de vakaların yeniden artmaya başlamasında okulların açılmasının etkili olduğu söylenmişti. Vakaların artmasından sonra İsrail genelinde 100 kadar okul Mayıs sonunda tekrar kapatılmış binlerce öğrenci ve öğretmen karantinaya alınmıştı.
Kudüs'teki Rehavia Listesi'nde 153 öğrenci ve 25 okul çalışanının koronavirüs testleri pozitif çıkmıştı.