Koronavirüs vakaları hızla artarken Türkiye de bazı Avrupa ülkelerinin 'kırmızı liste'sinde yer alıyor. Diğer ülkelerin varyant oranlarını görmek istediğini belirten KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Azap, sekanslamanın yeterli ve zamanında yapılmadığını belirtiyor. "Bütün ülkeler, koronavirüsün genetik haritasını çıkartıp uluslararası veri tabanına kaydediyor" diyen Azap, Türkiye'nin bu konuda eksik kaldığını belirtiyor.
Türkiye'de normalleşmenin ardından koronavirüs vakalarında hızlı bir tırmanış yaşanıyor. Özellikle sonbahara girilmesiyle birlikte dikkat çeken vaka ve ölüm oranları 4. dalganın yaşandığını gözler önüne seriyor. Yaz aylarında maske mesafe gibi önlemlerin toplumun önemli kesimi tarafından hiçe sayılması ise bu tırmanışın ana nedenlerinden.
1 Temmuz'dan itibaren hayatın normale dönmesiyle birlikte BioNTech aşısında sorunsuz alım da güveni artırdı. Okullar da 6 Eylül itibariyle açılarak yüz yüze eğitime geçildi. Fakat günlük vaka ve can kaybı tablosu grafiği yükseliş kaydediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da aşılama oranının artması için peş peşe uyarılarda bulunuyor, topluma aşı olma çağrıları yapıyor.
'ÖNLEMLER GEVŞEDİ AŞILAMA YETERLİ SEVİYEDE DEĞİL'
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıklar Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap; söz konusu vaka artışının önlemler gevşetilmişken aşılanma oranı yeterli seviyeye ulaşmadığı için yaşandığını belirtiyor. Bununla birlikte koronavirüsün yeni varyantları nedeniyle dünya genelinde vaka artışı yaşandığını da sözlerine ekliyor.
'TÜRKİYE VERİ TABANINA KAYIT İŞLEMİNDE EKSİK KALDI'
Türkiye'nin İngiltere ve Almanya ile Fransa gibi Avrupa ülkeleri tarafından kırmızı listeye alınmasındaki nedeni ise varyant analiz verilerini paylaşmaması olarak işaret ediyor. Prof. Dr. Azap bu durumu şu sözlerle açıklıyor:
"Özellikle yeni varyantlar çok büyük önem arz ediyor artık ve daha bulaşıcı olmaları ve en önemlisi az miktar olsa da aşıdan kaçabiliyor olmaları nedeniyle çok yakın izlenmeleri gerekiyor. Dünya buna çok önem veriyor. Türkiye’de yeni varyantları izlemek için yapılması gerekli olan genetik haritayı çıkartma işlemi, biz ona sekanslama işlemi diyoruz, zamanında ve yeterli oranda yapılmadığı için sıkıntı söz konusu. Dolayısıyla Türkiye’de yeni bir varyant var mı? Varsa bu nasıl bir varyant ve ne hızda yayılabilecek? Bir varyant olabilecek oranda ne tür mutasyon var Türkiye’de? Bunları bilmek istiyor bütün dünya. Bütün ülkeler, koronavirüsün genetik haritasını çıkartıp uluslararası veri tabanına kaydediyor. Türkiye, bu veri tabanına kayıt işleminde biraz eksik kaldığı için, geciktiği için zaman zaman diğer ülkeler, varyantlar hangi oranda olduğunu bilmediklerinden dolayı Türkiye’yi kırmızı listeye almış durumdalar."
'HAMİLELER İÇİN DETAYLIAŞI BİLGİSİ VERİLMELİ'
Son zamanlarda artış gösteren hamile kadın ölümlerine ilişkin konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise bu kişilerin aşısız olmalarına dikkat çekiyor. Sağlık Bakanlığı'nın hamile kadınlarla ilgili yaş, aşı olma bilgisi, varsa kronik hastalığı gibi bilgilerle kamuoyuna açıklama çağrısı yapıyor. TTB'ye göre toplumun aşıya olan güvensizliği ve aşılanma oranlarının düşüklüğü Sağlık Bakanlığı'nın şeffaf ve detaylı bilgi vermemesinden kaynaklanıyor.