Her varyantta yeniden kapanan dünya artık zorunlu aşıyı tartışmaya başladı. Almanya, Avusturya, Çekya ve Yunanistan belirli yaş ile meslek gruplarına uygulamayı mecburi kıldı, aşısızlara dönük kısıtlamalar sıkılaştı. AB Komisyonu da uygulamanın yaygınlaşmasına yeşil ışık yaktı. Aşılamada yeterli orana bir türlü ulaşılamayan Türkiye’de ise Tabipler Birliği zorunlu aşı çağrısı yaptı.
EDA SANĞU
Küresel pandemide vaka sayısı kışa girilirken Omicron etkisiyle fırladı. Hastalığı geçiren bir kişiyi yeniden enfekte etme ihtimali üç kat fazla olan ve daha bulaşıcı yeni varyant iki yıldır Kovid-19’la boğuşan dünyada alarm zillerini çaldırdı. Avusturya, Çekya, Almanya ve Yunanistan gibi ülkeler bazı kamu görevlileri ile risk grupları için zorunlu aşıya geçme kararı aldı. AB’nin icra organı Avrupa Komisyonu’nun Başkanı Ursula von der Leyen de “Zorunlu aşıyı tartışmanın zamanı geldi” dedi.
‘TOPLUMUN YARISI TAM AŞILI YASAL DÜZENLEME GELMELİ’
Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu üyesi Tomris Cesuroğlu, kışa toplumun sadece yarısının tam aşılanmış şekilde girildiğini belirtti. Cesuroğlu “Aşının belirli meslek grupları, çalışma ortamları ve kapalı-kalabalık yerlere girişte zorunlu hale getirilmesini sağlayacak yasal düzenlemeler gerekiyor” çağrısında bulundu. Ankara Şehir Hastanesi’nden Doç. Dr. Bedia Dinç ise mutasyonlarının önlenmesi ve salgının bitmesinin tam doz aşılanma ile mümkün olacağını söyledi
SALGINDAN KURTULUŞUN TEK YOLU 'ZORUNLU AŞI'
Dünya Omicron varyantıyla birlikte zorunlu aşıyı tartışıyor. Avusturya, Çekya, Almanya ve Yunanistan belirli gruplara aşıyı mecburi kıldı. AB Komisyonu uygulamanın yaygınlaşması gerektiğinin sinyalini verdi. Türkiye’de ise TTB “Aşının belirli meslek grupları, çalışma ortamları ve kapalı-kalabalık yerlere girişte zorunlu hale getirilmesi için yasal düzenlemeler gerekiyor” çağrısında bulundu.
Kış mevsimiyle artan vaka sayılarına DSÖ’nün ‘tehlikeli varyant’ uyarısında bulunduğu Omicron varyantı da eklenince bütün dünyada yeniden alarm zilleri çaldı. Avusturya, İtalya, Çekya, Almanya ve Yunanistan gibi ülkeler bazı kamu görevlileri ile risk grupları için zorunlu aşıya geçti.
AB’nin icra organı Avrupa Komisyonu’nun Başkanı Ursula von der Leyen de “Zorunlu aşıyı tartışmanın zamanı geldi” dedi. Çekya Sağlık Bakanı Adam Vojtech, Çekya’nın 60 yaş ve üstü kişileri ile bazı meslek gruplarında zorunlu Kovid aşılama uygulamasına başlanacağını duyurarak “Pandemi ile mücadelede daha sıkı önlemler almak gerekiyor. Bu nedenle bu kararı alıyoruz. Avrupalı politikacıların açıklamalarına bakarsak Avrupa’nın Kovid-19’a karşı zorunlu aşıya yöneldiği açıktır. Çekya da bu yolu izlemelidir” dedi.
İtalya’da da tüm çalışanlar için aşı sertifikası zorunlu hale geldi. Müstakbel Almanya Başbakanı Olaf Scholz da, 1 Şubat’tan itibaren Almanya çapında aşı zorunluluğu uygulamasına geçme hedefini “Aşı yaptırmayan çok fazla insan var. Aşılanmayı zorunlu kılmak, hepimizi korumak için adil bir yöntem” ifadeleriyle duyurdu. Omicron korkuları büyürken, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis 60 yaş ve üstündekilere 16 Ocak’tan itibaren aşı zorunluluğu açıklaması yaptı. İsrail’den Prof. Salman Zarka ise aşı zorunluluğu getirmenin değerlendirilmesi çağrısı yaptı.
TÜRKİYE’DE ZORUNLU HALE GETİRMEK İÇİN YASAL DÜZENLEME ŞART
Türkiye’de ise Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu üyesi Tomris Cesuroğlu, kışa toplumun sadece yarısının tam aşılanmış şekilde girildiğini belirterek “Aşının belirli meslek grupları, çalışma ortamları ve kapalı-kalabalık yerlere girişte zorunlu hale getirilmesini sağlayacak yasal düzenlemeler gerekiyor” çağrısında bulundu. Omicron varyantının varlığında bu hedeflere ulaşılması için bir yandan toplumsal hayata somut ve tutarlı düzenlemeler getirilmesi gerektiğinin altını çizen Cesuroğlu, diğer yandan da belirli gruplara ve ortamlara yönelik aşılama düzenlemeleri yapılmasının önemine vurgu yaptı.
Cesuroğlu’nun ve TTB’nin önerdiği kritik uygulamalarından bazıları şöyle: “Kovidpozitif ya da yakın temaslı olanların toplu ortamlara girmesini engelleyen HES kodu kontrolü tüm kapalı ortamlarda tam olarak uygulanmalı ve gerekli denetimleri yapmalı. Kapalı ve kalabalık ortamlara girmek isteyen 18 yaş üstündekilerin Kovid’e karşı bağışık olduğunu gösteren bir sistem kurulmalıdır. Toplumun en az yüzde 80’inin aşılanana kadar virüsün yayılımının sınırlanması için tüm kapalı ortamlarda kişiler arasında 1,5 metre mesafe tutulacak şekilde yarım kapasite çalışma sağlanmalı, işyerlerinde dönüşümlü mesaiye geçilmelidir.”