Koronavirüs salgını ikinci yılını geride bırakırken, ilk vakaların ortaya çıktığı Çin, “sıfır vaka“ stratejisinde sınıfta kaldı, vaka sayıları son iki yılın zirvesini gördü. DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Çin’in salgına karşı uyguladığı “sıfır vaka“ stratejisinin sürdürülebilir olmadığını söyledi.
Pekin yönetimi, ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıktığından bu yana (Kovid-19) vakalarını görüldüğü yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen "sıfır vaka" politikasında ısrar ediyor.
Çin'de mart ayına kadar yeni vaka sayıları 3 haneli rakamların altında kaldı. Ancak bulaşıcılık oranı yüksek olan Omicron varyantı, sert kısıtlamalara rağmen salgının hızla yayılmasına yol açıyor.
'SIFIR VAKA POLİTİKASI SÜRDÜRÜLEMEZ'
The Guardian’da yer alan habere göre, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, gazetecilere yaptığı açıklamada “Çinli uzmanlarla bu meseleyi konuştuk ve "sıfır Kovid" yaklaşımının sürdürülebilir olmayacağını belirttik. Değiştirmelerinin önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
'İNSAN HAKLARINA ETKİSİ GÖZ ÖNÜNE ALINMALI'
DSÖ Acil Durumlar Direktörü Mark Ryan da “sıfır Kovid” politikasının insan haklarına etkisinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Ryan “Önlemlerin topluma, ekonomiye etkisini dengelemeliyiz. Bu her zaman kolay bir hesap değil” dedi.
Çin’in çeşitli kentlerinde daha kolay buluşan Omicron varyantını uygulamak için kapanma önlemleri uygulanıyor. Çin’in finans merkezi Şangay’da altı haftadır kapanma önlemleri sürüyor.
Çin lideri Xi Cinping eleştirilere rağmen sıfır Kovid politikasını sürdüreceklerini söyledi.