7 Haziran 2015 genel seçimlerinin ardından sandıktan koalisyon çıktı. Peki herkesin merak ettiği koalisyon nedir?
2015 Genel seçim sonuçlarıyla sandıktan koalisyon çıktı. 8 Haziran 2015 sabahı yıllardır unuttuğumuz bir kelime olan "koalisyon" yeniden gündemimize girdi. Peki koalisyon nedir? 2015 Genel Seçimleri'nin resmi olmayan sonuçlarına göre 13 yıllık AK Parti’nin tek başına iktidar partisi olamıyor. Bir önceki genel seçimlerde yüzde 49 oranında oy alan AK Parti, dün yapılan 25. Dönem milletvekilliği seçimlerinde yüzde 40 oy alarak, büyük bir oy kaybı yaşadı.
Partiler tek başına iktidar olamıyorlar
Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre oy oranları şu şekilde belirlendi.: AK Parti yüzde 40.86, CHP yüzde 24.96, MHP yüzde 16.29, HDP yüzde 13.12. Resmi olmayan milletvekili sonuçlarına göre ise AK Parti 258, CHP 132, MHP 80 ve HDP 80 milletvekili çıkartacak şekilde yeni meclis oluştu. Fakat yeterli çoğunluk sağlanamadığı için Türkiye'yi önümüzdeki günlerde iki hükümet modelinin oluşması bekleniyor: Birinci seçenek; Koaslisyon hükümeti, ikinci seçenek ise Azınlık hükümeti.
Koalisyon nedir? Türkiye'de koalisyon nasıl kurulacak?
Koalisyon , birden fazla siyasi partinin ya da gruba bağlı üyelerinde oluşan sistemin adıdır. Yasama meclislerinde bir tek partinin çoğunluğu elde edemediği durumlarda, genelde 1. parti çıkan en partinin genel başkanına kabineyi kurma görevi verilir. Bu durumda, meclisten güvenoyu alabilmek için başka parti ya da gruplarla anlaşma yoluna gidilir ve bir ortak hükümet kurulur. Koalisyonların kurulduğu 1970'lerde ve 1990'lı yıllarda yaşayan Türkiye Cumhuriyeti siyasi hayatında en çok damga vuran olayların başında "istikrarsızlık" geliyor.
Halk koalisyonu desteklemiyor
Yapılan son seçim anketlerinde de vatandaşa sıkça sorulan "Koasliyonu destekler misiniz?" sorusuna vatandaştan gelen net cevap "hayır" olmuştu. Bütün siyasi parti tabanların desteklemediği koalisyon hükümetlerinin başlıca sakıncası, karmaşık ve kırılgan çoğunluklara dayalı olmaları yüzünden gösterdikleri istikrarsızlıktır. Daha Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından resmi rakamlar açıklamamasına rağmen önümüzdeki günlerde Türkiye'de yeni bir "koalisyon hükümeti"nin kurulması öngörülüyor.