KKTC'den yeni Maraş hamlesi: Askeri statüden çıkıyor

KKTC'den yeni Maraş hamlesi: Askeri statüden çıkıyor

Geçtiğimiz haftalarda yeniden kamuya açıklan KKTC'deki Maraş bölgesi askeri statüden çıkartılıyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) kamuya açılan Maraş bölgesi askeri statüden çıkartılıyor.

KKTC'de Maraş'ta kamuya ait olan Demokrasi Caddesi ile sahil kısmının bir bölümünün 8 Ekim itibarıyla halkın kullanımına açılmasının ardından bölgeye ilgi günden güne artıyor. Açıldığı günden beri 10 binden fazla kişi tarafında ziyaret edilen Maraş'ın kademeli olarak açılmaya devam edileceği ifade edildi. 

335 AİLE MAL BAŞVURUSU YAPTI

Ulusal Birlik Partisi Gazimağusa Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Maraş'taki sürece ilişkin konuştu. Hasipoğlu, Maraş’ın kısmi olarak kullanıma açılmasının ardından başvurularda artış yaşandığına dikkat çekerek,  "Şu ana kadar 335 Rum vatandaşı Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurarak iade ve tazminat talep etti. Bu isimler arasında Maraş’ın o dönemde en zengin ailelerinden olan Lordos ailesi de var" dedi.

Taşınmaz Mal Tazmin Komisyonu'nun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 67/2005 yasalarınca kurulmuş ve 1974 öncesi mülk sahibi olduğunu iddia eden Kıbrıslı Rumların başvurabildiği bir karar mekanizması olduğuna vurgu yapan Hasipoğlu, "Burada da tazminat, takas ve iade diye 3 tane çareleri vardır. Şu ana kadar 335 başvuru vardır. Bu 335 başvurunun 95’i satmak istiyor, 242’si de mülkünü geri almak istiyor” dedi.

"TÜM ADANIN MENFAATİNE" 

Lordos ailesi 1974’ten önce Ada’nın en zengin ailesiydi. Kapalı Maraş’ta bir çok otel ve ev Lordoslara ait. Lordos ailesinin en büyüğü Andreas Lordos'un Maraş bölgesinde 5 otel, 9 apartman dairesi, 5 dükkân ve 1 ev ile bin dönümden fazla arazi bıraktı. Hasipoğlu, “Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuranlar arasında Lordos ailesinin de olduğunu ifade ederek," Mülklerini geri almak ve bir kısmını satmak istiyor. Aslında onlar için burası bir çare oldu. Muhatapları da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti’dir. Dolayısıyla açarken burasının bizim toprağımız ve egemenliğimizin altında olacağını söyledik. Bizim ortaya koyacağımız yasalar uyarınca onlar da mülklerini tasarruf edebilecekler, işletmeye açabilecekler. Bu açılım, tüm adanın menfaatine gerçekleşmiş bir açılım olacak” şeklinde konuştu.

UBP milletvekili Hasipoğlu, Maraş'ın kentsel dönüşüme ihtiyacı olacağını ifade ederek, "Şu an bölge hâlâ askeri bölge statüsündedir. Dolayısıyla Taşınmaz Mal Komisyonu herhangi bir görüş belirtme, herhangi bir değerleme yapma imkanı bulmadı. Hükümet kurulduğu zaman ilk alınacak kararlardan birisi burasının askeri bölge statüsünden çıkarılmasıdır. Daha sonrasında bir değerleme imkanı olacaktır” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN ZİYARET EDEN İLK CUMHURBAŞKANI OLDU

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sınırları içerisinde bulunan, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'ndan bu yana Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılan Maraş kenti, 8 Ekim 2020 Perşembe günü itibarıyla yeniden açılmıştı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında adayı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile birlikte Maraş'ı ziyaret etti. Erdoğan, Maraş'ı ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı olarak tarihe geçti. Türkiye, Kuzey Kıbrıs, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve dünya medyası Maraş ziyaretini yakından takip etti. Çok sayıda vatandaş, yol boyunca ziyarete ilgi gösterdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN