IKBY’nin referandumunun ardından ellerin tetiğe gitti Kerkük, patlamaya hazır bomba gibi. Irak ordusu ve Şii milisler hazırlık yaparken peşmerge yığınağı sürüyor. Irak Genelkurmay Başkanı Ganimi “Öyle veya böyle kenti alacağız” derken IKBY Başbakanı Barzani akacak kandan Irak Başbakanı İbadi’yi sorumlu tuttu.
HABER MERKEZİ / İSTANBUL
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumu sonrasında gerilimin en yüksek olduğu kerkük barut fıçısı gibi. Hem IKBY hem merkezi hükümetin askeri yığınak yaptığı bölgede çatışmaların çıkması an meselesi. Küçük bir kıvılcımın bölgeyi büyük bir savaşın içine çekebileceği Kerkük’te dün de askeri hareketlilik sürdü. Kente 6 bin kişilik ek birlik sevkeden peşmerge şehir içinde ve dışında kontrol noktalarını sıklaştırdı. IKBY, İran eğitimli milislerin Kerkük’ün güneyinde Şii Türkmenlerin yoğun bulunduğu bölgelere toplandığı iddiasında bulundu. Kerkük’deki yerel kaynaklar Irak kuvvetlerinin Kerkük’de iki cephede hareketli olduğunu ve Peşmerge mevkilerinin bulunduğu bölgelere doğru 3 kilometre girdiğini söyledi. Irak Savuma Bakan Yardımcısı ve Genel Kurmay Başkanı Osman Al Ganimi ise oldukça sert açıklamalar yaptı. Ganimi “Kerkük anayasaya göre Irak’ındır, her ne şekilde olursa olsun geri alınacaktır... Türkiye, İran ve Irak Kuzey Irak’taki sahte referandumu tanımamaktadır” dedi. “Kuzey Irak Türkiye sınırları tamamı ile bundan sonra Irak ordusunun kontrolüne geçecektir diyebiliyor muyuz?” sorusuna Ganimi “Irak anayasası, Irak sınırlarının tümümün Irak ordusunun kontrolünde olmasını öngörüyoruz. Tamamen sınırlar şu anda merkezi hükümetin kontrolü altındadır. Bölge ülkeleri ile görüşmelerimizde de gerek sınırların, gerekse tüm havalimanlarının merkezi hükümetin kontrolü altında olduğunu bildiriyorduk. Ve bundan sonra da bu anlamdaki tüm ilişkilerin Bağdat merkezi hükümeti ile yürütülmesi gerektiğini söyledik. Türkiye bu anlamda bize çok destek verdi” yanıtını verdi. PKK ve YPG’nin Irak toprakların kullanmalarına izin vermeyeceklerini söyleyen Ganimi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ı da Bağdat’a davet ettiklerini açıkladı. IKBY konusunda en büyük zararın İran, Türkiye ve Irak’ın gördüğünü söyleyen Iraklı komutanKerkük için de önemli mesajlar verdi: “Biz Kerkük’e küçük Irak deriz. Çünkü orada Türkmenler, Araplar, Kürtler, Hristiyanlar ve başka toplumlar yaşıyor. Kerkük bizim en önemli bölgelerimizden biridir.
Maalesef Kerkük’te 2014’te DAEŞ’in girişi ile birlikte 12. Tugay’ın silahları Kürt güçler tarafından alınmıştı. Kerkük Irak’ındır. Kerkük anayasaya göre Irak’ındır, her ne şekilde olursa olsun geri alınacaktır... Kimseye bağlı değildir. Bizim de orada gelecekte bazı hareketlerimiz olacaktır. Son dönemde Irak parlamentosu tarafından İbadi’ye verilen yetkide tartışmalı bölgeler dediğimiz Kerkük ve diğer bölgelerin güvenliğinin merkeze hükümete geçmesi isteniyor. Bu nasıl olursa olsun, ister kuvvet ile
isterse bir başka şekilde inşallah bu hayata geçirilecektir.” Irak’tan gelen açıklamalara IKBY’den tepki ise gecikmedi. IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Kerkük çevresinde Irak ordusuyla peşmerge arasında yaşanan gerginliğe ilişkin “Bütün sorunların gerçekçi çözümü için yapılacak temel görüşmelere hazır olduğumuzu bildiriyoruz. Yaşanacak her çatışma ve olumsuz sonucun da sorumlusunun Haydar Abadi’nin olduğunu bildiriyoruz” dedi.
Şii milisler ve federal ordunun yaptığı hazırlıklardan haberdar olduklarını söyleyen Barzani Iraklı Şiilerin dini lideri Ayetullah Seyid Ali Sistani'ye seslenerek çözüm için devreye girmesin istedi. Barzani BM, ABD, AB, ve koalisyon güçlerine de aynı çağrıyı yaptı. Barzani’nin çağrısına ise İbadi’den yanıt geldi. Kerkük’teki teki askeri hareketliliğin öncesinde Haydar El İbadi açıklamasında “Bizim ülkemizin neresinde olursa vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumak görevimizdir” dedi. İbadi ayrıca Twitter’dan “Silahlı kuvvetlerimiz Arap ya da Kürt olsun vatandaşlarımıza saldıramaz, saldırmaz. Sahte haberler yayılıyor ve bunların arkasında acınacak bir gündem var” yazdı.
Irak ordusu ile Haşdi Şabi birliklerinin Kerkük etrafında yığınak yapmaya başlaması ile birlikte peşmergeye ait askeri noktalar ele geçirildi. Herhangi bir çatışma olmadan Bağdat ve Tazehurmatu bölgesinden Kerkük’e giden yollardaki ve bölgelerdeki peşmerge noktalarına askerler yerleşti. Kürtçe yazılı olan tabelalardaki yazılar siliniyor. Peşmerge bayrakları indiriliyor.