Myanmar ordusunun, Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlarında İsrail’den aldığı silahları kullandığı ortaya çıktı. Binlerce Müslümanın hayatını kaybettiği Arakan’da Myanmar teröründen kaçan mültecilerin sayısı ise 600 bini aştı.
İsrail’in Myanmar’a sattığı silahların, Naypyidaw yönetimi tarafından Arakanlı Müslümanlara uygulanan etnik temizlik suçlarında kullanıldığı ortaya çıktı. İsrail’in Haaretz gazetesinin haberine göre, Arakanlı Müslümanlara yönelik insanlık suçu işleyen Myanmar Devleti Deniz Kuvvetleri, İsrail’den satın aldığı savaş gemilerinin fotoğraflarını sosyal medya hesaplarından paylaştı. Haberde, Naypyidaw yönetiminin aldığı savaş gemileri üzerinde sergilenen silahların da İsrail ordusu için gelişmiş savunma sistemleri üreten Rafael şirketine ait Typhoon tipi füze ateşleme sistemleri olduğu aktarıldı. ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) Myanmar’a silah ambargosu koymasına rağmen İsrail’in silah satışına devam ettiğine vurgu yapılan haberde, söz konusu silahların İsrail ile Myanmar arasında yapılan silah anlaşmasının bir parçası olduğu belirtildi. Haaretz gazetesi daha önce de Myanmar donanmasının İsrail’den bir savaş gemisi, havadan havaya füze ve savaş topu satın aldığını yazmıştı. Haberde ayrıca İsrailli bir şirketin Myanmar için savaş uçakları geliştirdiği, İsrail Savunma Bakanlığı’nın tedarikçilerinden TAR Ideal Concepts isimli şirketin Myanmar ordusuna askeri eğitim verdiği aktarılmıştı. Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakan’da sivillere düzenlediği saldırılarda, 25 Ağustos’tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.
TÜRKİYE’DEN ARAKAN’A YARDIM BANGLADEŞ’E TEŞEKKÜR
Türkiye’nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ali Naci Koru, Türkiye’nin Arakanlı Müslümanlar için yapacağı insani yardımların miktarının 50 milyon doları aşacağını belirtti. Büyükelçi Koru, Avrupa Birliği ile Kuveyt’in öncülük ettiği ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM), BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin ortaklaşa düzenlediği Arakanlı Müslümanların temel insani ihtiyaçlarının karşılanması için uluslararası yardım konferansında konuştu. BM Cenevre Ofisi’nde devam eden konferansta Koru, 600 binden fazla Arakanlı sığınmacıya kapılarını açtığı için Bangladeş hükümetine teşekkür etti.