Hayalet ekran hırsızları, bir avukatın lük aracı iki ay içerisinde önce Sultangazi'de, sonra Küçükçekmece'de iki kez soydu. 100 bin TL'den fazla zararı olan avukat duruma çektiği videoyla isyan etti. İşte o anlar...
İstanbul'da bir süredir, araçlardaki 'hayalet ekran' ya da 'hayalet gösterge' olarak bilinen dijital panel hırsızlığında artış yaşanıyor. Son olarak bir avukat, BMW marka otomobilinin iki farklı ilçede dijital panelinin çalındığını çektiğini bir videoyla dile getirdi.
HAYALET GÖSTERGE NEDİR?
'Hayalet gösterge' kavramı, yeni nesil araçlarda analog hız göstergesi yerine konumlandırılan dijital gösterge için kullanılıyor. Hayalet gösterge, araçların kadranındaki alanın navigasyon, gösterge ve farklı multimedya amaçları için kullanılmasına imkan tanıyor.
Head Up olarak adlandırılan ve bazı kesimlerde cama yansıtılan gösterge için de kullanılan hayalet gösterge terimi, 2015 yılından bu yana otomotiv sektörünün bilincinde yer alsa da, hala yeni araçların tamamında aşina olunan sistemler arasında konumlanmış değil.
Maliyeti dolayısıyla pek çok sıfır araç markasının kullanmadığı hayalet gösterge, multimedya alanı ile sürücüye büyük kolaylık sağlıyor.
HAYALET GÖSTERGE NASIL ÇALIŞIR?
Heads Up Display kısaca 'HUD', Türkçesi ile hayalet gösterge; her otomobilde bulunan kontrol panelinin, GPS sisteminin ve bazen akıllı telefon bildirimlerinin sürücünün tam göz hizasındaki cama yansıtılarak dijital bir panel oluşturma teknolojisi. Gözünüzü yoldan ayırmanıza neden olan direksiyon arkasındaki panel kadranları, nerede durduğu bilinmeyen GPS ekranı ve herkes için tehlike arz eden akıllı telefon bildirimleri nedeniyle artık kaza olmayacak.
Hayalet gösterge teknolojisinin amacı; sürücünün gözünü yoldan ayırmadan araç bilgilerini takip etmesi, navigasyon üzerinden yol takibi yapması ve gerekli bildirimleri görebilmesi. Bu dijital panelde karşınıza yalnızca araç ile ilgili bilgiler çıkıyor. Hayalet gösterge panellerinde göz yormayan, dikkat dağıtmayan arayüzler kullanılıyor.
Sürücünün göz hizasına yansıtılan dijital hayalet gösterge panelinde aracın mevcut hızını, motor devrini, araç sıcaklık göstergesini, günlük hava durumunu, saati, konumunuzu, GPS sistemi üzerinde yol tarifini, akıllı telefon senkronizasyonu yaptıysanız akıllı telefon bildirimlerinizi ve özelleştirebileceğiniz daha pek çok bilgiyi detaylı olarak görebilirsiniz.
HAYALET GÖSTERGE NASIL KULLANILIR?
Araç bilgilerini sürücünün göz hizasındaki cam ekrana yansıtarak bir dijital panel oluşturma teknolojisi olan hayalet gösterge sistemini kullanabilmek için farklı seçenekler mevcut. Hayat kurtarıcı özelliğe sahip bu teknoloji, aracın fiyatında artışa neden olabilir.
Hayalet gösterge teknolojisini kullanmak için uygulayabileceğiniz bir seçenek, Google Play ve App Store uygulama mağazaları üzerinden iOS ve Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarınıza indirerek kullanabileceğiniz mobil uygulamalar. Pek çok uygulama geliştiricisi, hayalet gösterge hizmeti sunan mobil uygulamaları ücretsiz kullanım imkanı sağlıyor.
Bu mobil uygulamalardan birini indirdikten sonra kablolu ya da kablosuz bağlantı ile uyumlu aracınıza bağladıktan sonra telefonunuzu ön camınıza doğru bir açıyla yerleştiriyorsunuz. Ters olarak görünen kontrol paneli cama yansıyor ve düz bir görüntü olarak sürücüye kontrol panel bilgilerini sunuyor. Elbette mobil uygulama ile kullanılan hayalet gösterge paneli, dahili olan dijital panele göre çok daha sınırlı bilgi sunuyor.
Hayalet gösterge panelini otomobilinizde kullanmak için uygulayabileceğiniz son seçenek ise harici olarak satın alabileceğiniz dijital panel cihazları. Henüz çok yaygın ve oturmuş bir teknolojiye sahip olmasa da bu ufak cihaz akıllı telefonunuz üzerinden GPS ve benzeri bilgileri alarak hayalet gösterge hizmeti veriyor.
HAYALET GÖSTERGE TEKONOJİSİ BULUNAN ARAÇLAR
2016 sonrasındaki modellerinde hayalet gösterge bulunan bazı otomobil modelleri şöyle:
BMW 7 Serisi
Volvo XC90
Chevrolet Corvette Stingray
Mazda Mazda3
Lexus RX
Jaguar XF
Mercedes-Benz C-Class
MINI Cooper
Ford Shelby GT350
Toyota Prius