Alevlerin arasında kalarak yaralanan adamın sedyedeki hareketi şoke etti! Hiç kimse bunu beklemiyordu

Çıkan yangında yaralanan adam, sedyede ambulansa götürülürken herkesi hayrete düşüren bir hareket yaptı. İşte o anlar...

Meydana gelen yangında vücudunun büyük kısmı yanan bir şahıs, sedyedeyken sigara yaktı. O anlara tanık olanlar şaşkınlığını gizleyemezken ismi öğrenilemeyen adam, sosyal medyada viral oldu.

SİGARA İÇMEK SAĞLIĞA ZARARLI MI?

Sigara insan sağlığı üzerinde pek çok zararlı etkiye sahip olan bir alışkanlık. Bu alışkanlık hem sigara içen kişinin kendi sağlığını olumsuz yönde etkilerken hem de pasif içicilerin sağlığını tehdit eder. Sigara içmek; akciğer hastalıkları, kalp rahatsızlıkları ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor.

SİGARANIN ZARARLARI NELER?

KANSER

Sigara 7000'den fazla kimyasal madde içerir ve bunların 70'ten fazlası kanserojen özelliktedir. Aktif ya da pasif sigara içiciliği akciğer kanseri dahil çok sayıda kanser türü ile doğrudan bağlantılıdır veya kanser tedavi sürecini etkileyebilir. Sigara kullanımı yüzünden kansere bağlı herhangi bir hastalık sonucunda hayatını kaybetme riski 7 kat artarken akciğer kanseri sonucunda ölüm riski 12 ile 24 kat artış gösterir.

KALP VE DAMAR HASTALIKLARI

Sigara kullanımı ve maruz kalma kalp ve damar hastalıklarının önlenebilir risk faktörlerinden biridir. Sigara dumanında bulunan karbonmonoksit gazı soba ve şofben zehirlenmelerinin de nedeni akciğerlerden kana geçer ve doğrudan hemoglobin adlı kan hücrelerine bağlanır. Oksijeni dokulara taşıma görevi olan bu hücreler karbonmonoksit gazı ile bağlandığında oksijen moleküllerini taşıyamazlar ve bu durum kanın dokulara oksijen taşıma kapasitesini büyük ölçüde azaltır. Bu durum kalbin çalışma yükünü artırır, kan basıncını yükseltir ve kardiyovasküler sistem hastalıklarına yol açar.

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI

Sigara dumanı akciğerlerin en hızlı ve yoğun şekilde etkilendiği faktördür. İçindeki zararlı kimyasallardan birisi olan katran, akciğer dokusunda birikerek bu dokuların zamanla hasar görmesine sebep olur. Bu durum solunum kapasitesinin düşmesine ve astım, kronik obstrüktif pulmoner hastalık (KOAH) gibi nefes alma sistemi ile ilişkili ağır hastalıkların ortaya çıkma riskini arttırır. Uzun süreli sigara tüketiminin KOAH riskini yüzde 8'den daha fazla artırdığı belirtilebilir.

BÖBREK HASTALIKLARI

Sigara dumanından alınan nikotin metabolize olduktan sonra kotinine dönüşen farklı bir kimyasal maddeye dönüşür. Bu madde vücuttaki metabolik atıklardan biridir ve idrar yoluyla vücuttan atılır. Ancak idrarla atılana kadar tüm böbrek sisteminden geçerken böbreklere ve diğer organlara ciddi zararlar verir.

DEPRESYON

Sigara kullanımı vücudun tüm sistemlerini olumsuz etkilediği gibi ruh sağlığını da büyük ölçüde bozar. Sigara içen ya da pasif içici olarak sigara dumanına maruz kalan kişilerde depresyon belirtileri daha sık görülür. Özellikle nikotin seviyesinin hızla yükselip düşmesi bir kişinin depresyona karşı hassasiyetini önemli ölçüde artırır.

TİP 2 DİYABET

Sigara kullanımı tip 2 diyabet hastalığının ortaya çıkmasında ciddi bir risk faktörüdür. Geçmişte sigara içmiş olanların tip 2 diyabet olma riski yüzde 28 oranında artarken bu oran aktif olarak sigara içmeye devam edenler için çok daha fazladır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN