Hayatını eğitime adayan Zeki Gürel, birçok üniversitede akademisyen olarak dersler verdi. Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli eğitim faaliyetlerinde bulunan eğitim gönüllüsü, Türk eğitimine ve kültürüne birçok eser bıraktı. İşte, Zeki Gürel'in hayat hikayesi...
Eğitim hayatına bir köy okulunda başlayan Zeki Gürel, pek çok eğitim kurumunda eğitim aldı. Kendini geliştirmekten asla geri durmayan, sürekli çalışan, ülkesine ve milletine pek çok eser kazandıran eğitim aşığı olarak bilinir.
Öğretim görevlisi olmakla yetinmedi, birçok kültür sanat dergisinin kuruculuğunu ve yönetmenliğini yaptı. Çok farklı alanlarda dernekler kurdu ve buralarda çalıştı.
ZEKİ GÜREL'İN HAYATI
1956 yılında Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Büyük Potuklu köyünde dünyaya geldi.
Lise öğrenimini öğretmen okulunda tamamlayan Zeki Gürel, Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Gülaçan köyünde öğretmenlik yaptı.
Daha sonra lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. Aynı dönemde Ankara Yükseköğretmen Okulu'nu da okudu.
Yüksek lisansını ve doktorasını Gazi Üniversitesi'nde yaptı. Bu dönemde hazırladığı Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı'ndaki çalışmaları ve çocuk edebiyatı sahasındaki doktora teziyle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.
Doktorasının ardından 1983 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde Türkçe okutmanlık görevine başladı. Okutmanlığının ardından 1985 yılında Gazi Üniversitesi Kastamonu eğitim Fakültesi'ne yardımcı doçent olarak atandı. Yine aynı fakültede dekan yardımcılığı ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı yapmıştır. Buradaki görevinin ardından 1998'de öğretim üyesi olarak Kırıkkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde görev yaptı.
Eğitim ve kariyer basamaklarını adım adım çıkan Zeki Gürel, 1999 yılında öğretim üyeliği görevinden istifa etti.
Ardından Kazakistan'ın Türkistan şehrinde Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi'nde bir yıl öğretim üyesi olarak vazife yaptı.
Ardından tekrar Türkiye'ye dönerek Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi bölümünde öğretim üyesi olarak göreve başladı.
Zeki Gürel, akademisyenliğinin yanında pek çok sanat, edebiyat ve kültür dergisinin yayınlanmasında kurucu, idareci, yayın kurulu üyesi, yayın yönetmeni, editör ve teknik sorumlu olarak görev yaptı.
Kültür-sanat çalışmalarının yanında pek yine pek çok vakıf ve dernek kuruluşlarını gerçekleştirdi. Kuruluşunu yaptığı derneklerde görevler aldı.
Çocuk Edebiyatçıları Birliği'nin genel başkanı ve Koyunbaba Vakfı'nın yönetim kurulu üyeliği yaptı. Türk Dünyası Çocuk Edebiyatı Enstitüsü kurma çalışmalarına katıldı.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Haberleşme üyesi ve Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin (İLESAM) üyeliği görevinde bulundu.
Yazım alanında da pek çok makale ve eser kaleme almıştır.
Zeki Gürel'in yurt içi ve yurt dışında 100'ün üzerinde yayımlanmış makaleleri ve kitap halinde basılmış eserleri vardır.
ZEKİ GÜREL'İN ESERLERİ
1988 - Halide Nusret Zorlutuna Hayatı ve Eserleri
1994 - Türk Dünyası Yazarlar Kurultayı I (Bildiriler ve Tartışmalar)
1995 - Çocuk Edebiyatı Sempozyumu
1995 - İbrahim Alaettin Gövsa Hayatı ve Eserleri
1995 - Kastamonu Eğitim Fakültesi
1997 - Ömer Seyfettin'in Tarihî Hikayeleri Üzerine Bir Araştırma.
1997 - Tarihi Hikayeler Eskimeyen Kahramanlar
1998 - Cumhuriyet Devri Çocuk Edebiyatı
1998 - Türk Dünyası Yazarlar Kurultayı II (Bildiriler)
1998 - Poems For Children From 100 Countries
2000 - Türk Dünyası Edebiyatçılar Ansiklopedisi
2000 - Koyun Baba