27 Şubat 2020 perşembe günü Miraç kandili idrak edilecek. Peki Miraç Kandilinde neler yapılır? Miraç Kandili ibadetleri ve duaları nelerdir? Miraç Kandilinde yapılması gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz. İşte Miraç Kandili'nde hangi ibadetler yapılmalı sorusunun yanıtı ve yapılacak ibadetlerin detayları...
Miraç Kandilinde neler yapılır? sorusu gündemde. Bu büyük geceyi ibadet ederek geçirmek isteyen Müslümanlar Miraç Kandilinde yapılması gerekenleri merak ediyor. Miraç, göğe yükselme anlamına gelir. İslam dininde, Hz. Muhammed’in Mekke'deki Mescid-i Haram'dan Burak adı verilen binek üzerinde Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürülmesi yani göğe yükselmesi Miraç olarak nitelenir. Bu kutsal gecede nafile namazları kılmak, Kuran okumak, oruç tutmak, sevdiklerine güzel sözler söylemek gerekir.
İşte 27 Şubat 2020 Miraç Kandili öncesi merak edenler için kandil gecesi yapılması gerekenler...
MİRAÇ KANDİLİ NEDİR?
Miracın Hicret’ten bir yıl ya da 16 ay önce recep ayının 27. gecesinde gerçekleştiğine inanılır. Rivayete göre Muhammed gece vakti Kâbe'den alınıp Burak adı verilen binek üstünde Mescid-i Aksa’ya götürülmüş, Burak’ı Beytül Makdis’in (Süleyman Mabedi) kalıntılarının güneybatı duvarına bağlamıştır. Muhammed sırasıyla eski Aksa denen bugünkü el-Aksa Camii’in altındaki yerden Mescid-i Aksa alanına girmiş, oradan Kubbet-üs-sahra’nın bulunduğu alana geçmiş ve orada İsa, Musa, Zekeriya peygamberlerle buluşmuştur. Günümüzde Nebi Minberi’nin bulunduğu alanda bütün peygamberlere namaz kıldırmış, oradan da Miraç Minberi’nin bulunduğu alandan göğe yükselmiştir.
Hadislere göre Muhammed bu yükselmede gök katlarını Cebrail ile birlikte aşarken sırayla Âdem, Yusuf, Yahya ve İsa, İdris, Harun, Musa ve İbrahim peygamberleri görmüş, yedinci kat gökten sonra Sidret’ül Münteha'ya çıkmıştır. Cebrail'in Sidret’ül Münteha'dan ileriye geçememesi üzerine yolculuğunu tek olarak sürdürmüş, zaman, mekân ve cihetin olmadığı ifade edilen katta Allah ile aracısız görüşmüştür.
MİRAÇ KANDİLİNDE YAPILMASI GEREKEN İBADETLER
- Kur'ân-ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli.
- Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli.
- Kaza, nafile namazlar kılınmalı.li.
- Tefekkürde bulunulmalı.
- Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı.
- Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli.
- Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
- Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
- Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
- Kişi kendine ve diğer mü'min kardeşlerine, hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
- Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
- Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
- O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.
- Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli.
- Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
- Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı.
- Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
- Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e-posta ile tebrik edilmeli; duaları istenmeli.
- Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.