80 milyonun yüreğini sızlatan her facianın altından denetim eksikliği çıkıyor. Manisa’da bir ay içinde 3 kez zehirlenme vakasının meydana geldiğine dikkat çeken Gıda Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı Kurtaslanoğlu, yemek şirketlerinin de denetlenmediğini belirtiyor.
EROL METİN
Ülke gündemine oturan ve 80 milyonu kahreden her acı olayın ardından tedbirsizlik ve denetim eksikliği gerçeğiyle yüzleşilmeye devam ediliyor. Kağıt üzerinde yapılan denetimler nedeniyle maden ocaklarında, inşaat sektöründe, toplu yaşam alanlarında yüzlerce vatandaş toprağa verildi. Sadece 3 yıl önce Manisa Soma’daki maden faciasında 301 madenci yaşamını yitirdi. Aynı yıl Mecidiyeköy’de rezidans inşaatındaki asansör kazasında 10 işçi can verdi. Son olarak Adana Aladağ’da yangın merdiveni kilitli olan yurtta çıkan yangında 11’i öğrenci 12 kişi hayatını kaybetti. 3 faciada da önceden gerekli denetimlerin yapılmadığı sonucuna varılırken, Manisa’da bir ay içinde 3 kez tekrarlanan asker zehirlenmelerinin altından da denetimsizlik çıktı.
Manisa 1’inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası’nda meydana gelen gıda zehirlenmesi vakalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Gıda Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı Kıvanç Kurtaslanoğlu, özel ve resmi kurumlara hazır yemek hizmeti sunan catering firmalarına yönelik ciddi bir denetim eksikliğinin bulunduğunu kaydederek “Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinin denetim kadroları çok az.
Denetimlere yetişemiyorlar. Gıda mühendislerinin il müdürlüklerinde kontrolör olarak istihdam edilmesi gerekiyor. Çünkü denetimin eksik kaldığı yerlerde böyle vakaların olması kaçınılmaz” dedi. İlk zehirlenme vakasında firmanın yemek servisine müdahale edilmemesinin denetim eksikliğinin apacık bir göstergesi olduğunu belirten Kurtaslanoğlu “O anda durdurulması gerekiyordu işlemin ancak ikinci zehirlenme yaşandı. Üzerine de üçüncü zehirlenme geldi” diye konuştu. Yaz aylarında bu tür gıda zehirlenmesi hadiselerinin yaygınlaştığına dikkat çeken Kurtaslanoğlu, şunları söyledi: “Yaz ayları yaklaştığında beyaz et ürünlerinde, tavuk, balık, ayran, süt gibi ürünlerde bozulmalar sık olabiliyor. Eğer yemek firmalarında yeterli denetimler yapılmazsa son kullanım tarihi geçmiş ya da soğuk zinciri kırılmış ürünler nedeniyle bu tip zehirlenmeler mümkün oluyor.”