IŞİD ve PKK kaynaklı tehdide yönelik NATO'yu olağanüstü toplantıya çağıran Ankara, bugün Brüksel'de NATO'yu bilgilendirecek.
Türkiye, acil toplantı çağrısını 4'üncü madde, yani değerlendirme kapsamında yaptı. Ancak NATO'dan ekstra taleplerde bulunabileceği kaydedildi. Bunun için hem sınırdaki gelişmelere ilişkin bilgilendirmeleri hem de NATO'dan beklentileri içeren kapsamlı bir dosya hazırlandığı öğrenildi. NATO'nun 28 üyesinin ülkenin katılacağı toplantı, büyükelçiler seviyesinde gerçekleştirilecek.
Fatih Ceylan'ın temsil etmesi bekleniyor
Sabah'ın haberine göre Türkiye'yi NATO Daimi Temsilcisi Fatih Ceylan'ın temsil etmesi bekleniyor. Edinilen bilgilere göre, toplantı kapsamı sadece 'bilgilendirme' amaçlı olmayacak. Ankara, Brüksel'e NATO müttefiklerinden beklentilerini de ileteceği bir dosya ile gidecek.
2013 Patriot'lar yerleştirlmişti
Suriye'deki iç savaşın Türkiye'nin sınır güvenliğine tehdit oluşturması ve ittifakın güneydoğu sınırındaki krizin daha iyi yönetilmesi için 2013 yılında NATO gücü kapsamında Türkiye'nin Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adana illerine Patriot füzeleri yerleştirilmişti.
Hava savunma ya da istihbarat yardımı
Kaynaklar, yine bu kapsamda Ankara'nın NATO'ya Türkiye'nin hava savunma sisteminin güçlendirilmesi talebini götürebileceğini belirtiyor. İkinci olarak da, IŞİD saldırılarına ve göç dalgasına yönelik Türkiye'nin Suriye ile olan sınırının güvenliğinin arttırılması noktasında NATO üyesi ülkelerden istihbarat yardımı talep edebilir.
"Herhangi bir askeri yardım talebi olmadı"
Sınır güvenliği tedbirleri kapsamında envanterde eksik varsa bunların tamamlanmasını isteyebilir. Bu arada NATO'nun Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, BBC'ye verdiği röportajında "Türkiye çok güçlü bir orduya ve çok güçlü güvenlik güçlerine sahip. Dolayısıyla, herhangi bir askeri yardım talebi olmadı" ifadelerini kullandı.