İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk davalarının FETÖ ana soruşturmasıyla birleştirildiği iddiasını yalanladı.
[Karar]
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturma dosyaları ile Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk dosyalarının birleştirildiği haberini yalanladı. Başsavcı Fidan yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi: “FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz Darbe Girişimi ile ilgili soruşturmalar ile Askeri Casusluk, Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları birbirinden bağımsız ve ayrı olarak yürütülmektedir. Soruşturmaların birleştirildiği yönünde kamuoyuna yansıyan haberler nedeniyle bu yönde bir açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur.”
HABERLER GENELKURMAY'A GÖNDERİLEN YAZIYA DAYANDIRILDI
İstanbul Başsavcılığı'nın Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiği bir yazıya dayandırılarak yapılan haberlerde, dosyaların birleştiği yorumu yapılmıştı. İstanbul Savcılığı'ndan gönderilen yazıda 15 Temmuz 'da Fetullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması mensubu bir kısım askerlerce Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik darbe girişiminde bulunulmasına ilişkin soruşturma yürütüldüğü hatırlatılmıştı. Kapatılan Ceza Muhakemesi Kanunu 250. ve Terörle Mücadele Kanunu 10. Maddesiyle yetkili Cumhuriyet Başsavcılıkları ve Ağır Ceza Mahkemelerince Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk gibi isimlerle bilinen ve söz konusu terör örgütüne mensup hakim, savcı ve emniyet mensupları tarafından yapıldığı hususunda şüphe bulunan soruşturma ve kovuşturmalarda terör örgütü mensubu olmayan askerlerin hedef alındığı belirtilmişti. Sahte veya manipüle edilmiş delillere dayanılarak kararlar verildiği ve bu şekilde terör örgütü mensubu olmayan askerlerin silahlı kuvvetlerden çıkarılmaları veya emekliye ayrılmalarının sağlanarak tasfiye edildiği iddialarının olduğunu yazıda kaydedilmişti.
İŞTE O SORULAR:
Savcılık, Genelkurmay Başkanlığı'ndan kayıtlarını inceleyerek şu sorulara cevap vermesini talep etti:
1-CMK 250. ve TMK 10. maddeleriyle yetkili başsavcılıkları ve ağır ceza Mahkemelerince haklarında soruşturma açılan ve kovuşturma yürütülen muvazzaf askerlerin kimlikleri ve adli işlem tarihi itibariyle görevleri nelerdir?
2- Bu kişiler hakkında hangi idari tasarrufların uygulandığı veya emekliye ayrılıp ayrılmadıkları, adli işlem tarihinden sonra vekaleten veya asaleten bu şahısların mevcut görevlerine hangi askerler atandı?
3-Atanan askerlerin darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz 2016 tarihi itibariyle görevleri nelerdir?
4-Darbe girişimine iştirak ettikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılıp yapılmadığı, yapılmış ise meslek safahatları nedir?
Savcılık söz konusu yazısının sonunda, bu hususlar hakkında hazırlanacak raporun İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesini istedi.