Klasik Türk cilt sanatı üstadı, mücellit İslam Seçen dün İstanbul’da ailesinin, geleneksel sanatlar dünyasından dostlarının ve sevenlerinin katıldığı cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.
SALİHA SULTAN
30 Kasım’da Hakk’ın rahmetine yürüyen İslam Seçen’in (83) cenazesi, dün Fatih Camisi’nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Yeni Kozlu Mezarlığı’nda göz yaşları ve dualarla son yolculuğuna uğurlandı. Bir süredir muzdarip olduğu akciğer kanseri nedeniyle yaşama veda eden sanatçının cenazesi, 1999 yılında vefat eden merhum eşi Şeyma Seçen’in yanına defnedildi. Seçen’in cenaze törenine Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, FSMVÜ Güzel Sanatlar Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Prof. Dr. Kazım Hacımeyiç, Prof. Dr. Uğur Derman, Çiçek Derman, Tevfik Barın ve FSMVÜ Öğretim Görevlisi Melike Kazaz, Betül Oral başta olmak üzere birçok öğrencisi katıldı.
BİNLERCE YAZMA ESERİN USTA MÜCELLİDİ
1936’da Kosova Priştine’de doğan İslam Seçen 1957’de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisine başlayarak Prof. Dr. Sacit Okyay’dan klasik cilt dersleri, Prof. Emin Barın’dan modern cilt ve kaligrafi dersleri aldı. 1961’de Süleymaniye Kütüphanesi’nde Cilt ve Patoloji Servisi’ni kuran sanatkâr, 1973’de Kültür Bakanlığı tarafından baş uzmanlığa atandı. 1977’de Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (MSGSÜ) Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümü’nde cilt dersleri verdi. 1970’de Lizbon’daki Gulbenkian Müzesi’nde 1954’de meydana gelen selde zarar gören İslami el yazmalarını restore etti. 2001’de yaş haddinden emekli olan Seçen’e 2012’de Geleneksel Sanatlar Derneğince ‘Gümüş Lale Ödülü’ ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ takdim edildi. Sanat hayatını Çemberlitaş’ta hocası Emin Barın’ın adını taşıyan Cild ve Kâğıt Restorasyonu Atölyesinde sürdüren Seçen, vefatına kadar FSMVÜ Güzel Sanatlar Fakültesinde ders verdi.
ADI KURDUĞU ATÖLYEDE YAŞAYACAK
FSMVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. M. Hüsrev Subaşı: İslam Seçen’in vefatı, Geleneksel Türk Sanatları camiası için büyük bir kayıp. Klasik Türk ciltçiliğinin dünyaca bilinen duayen ismidir. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitemizin Güzel Sanatlar Fakültesi’ni kurarken kendisini fakültemizde ders vermesi için davet ettim. Bize sevgisi güçlü idi, nezaketle kabul etti ve vefatına kadar beş yıl dersine geldiği atölyenin de kurucusu oldu. Çok güzel öğrenciler yetiştirdi. Cilt atölyemize onun adını vereceğiz. Kendisini fevkalâde mütevazı, sevgi dolu, daima teşvik edici, yüreklendirici, cömertçe öğreten, beyefendice duruşu ve milli kültür meselelerindeki hassas çizgisi ve kimliği ile daima anacağız. Ailesine, öğrencilerine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.