İran'dan Suudi Arabistan'a sert 'idam' tepkisi

İran'dan Suudi Arabistan'a sert 'idam' tepkisi

Şii lider Şeyh Nemr'in idamına İran'dan çok sert tepki geldi. İslami Şura Meclisi lideri Burucerdi idamın bedelinin çok ağır olacağını söylerken, ülkenin önemli dini liderlerinden Ayetullah Hatemi, "Suud ailesi tarihin sayfalarından silinecek" dedi.

[Karar]

İran İslamî Şura Meclisi Milli Güvenlik Komisyonu Başkanı Alaeddin Burucerdi, Suudi Arabistan'ın Şii dini lider Şeyh Nemr Bakır en-Nemr'i idam etmesinden sonra Fars Haber Ajansı'na konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Bedeli çok ağır olacak"

Bu hareketin Suudi Arabistan için bedelinin çok ağır olacağını belirten Burucerdi, "devletlerin ulemaya ve bilginlere saygı duyduğunu, Arabistan'ın ise bu hareketi ile bu kesime ve İslam dünyası kamuoyuna asla saygı duymadığını ortaya koyduğunu, oysa İslam dünyasından bir çok alimin Arabistan rejimini bu konuda uyardığını" söyledi.

Burucerdi, BM ve başta İslam ülkeleri olmak üzere bir çok ülkenin bu cinayete tepki vermesini beklediğini ifade etti.

"Suud ailesi tarihten silinecek"

İran'ın önde gelen dini liderlerinden Ayetullah Ahmed Hatemi ise idama ilişkin çok daha sert beyanlarda bulundu. Mehr ajansına konuşan Hatemi, Suud ailesini "hain" ve "suçlu" olarak niteledi. Hatemi, "hiç kuşkum yok ki bu kan Suud hanedanının yakasından hiçsilinmeyecektir ve onları tarihin sayfalarından silecektir" ifadelerini kullandı.

"Suudiler meydana gelecek girdaptan kurtulamaz"

Yarı resmi Tasnim haber ajansına göre, Nemr'in idamı sonrası Buşehr Eyaletindeki İdari Konsey Toplantısı'nda konuşan İran Meclis Başkanı Ali Laricani, "Nemr'in idamının bölgedeki güvenlik sorunlarını artıracağını" söyledi.

Laricani, Suudi Arabistan'ın Nemr'i idam etmekle bir girdap oluşturduğunu savunarak, "Suudi rejiminin Nemr'in şehadetiyle meydana gelecek girdaptan kurtulabileceğini olası görmüyorum" dedi.

Kurşuna dizme veya kafa kesme

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Mansur et-Turki, infazların ardından düzenlediği basın toplantısında, "Terörden suçlu bulunan 47 kişinin infazı, kılıç veya kurşuna dizmek suretiyle gerçekleştirildi" dedi. Turki, "İdam bir ceza. İstenen bir şey değil. Karar verilinceye kadar bir çok araştırma ve incelemeye tabi tutuluyor" şeklinde konuştu. 

İran'a yanıt

Öte yandan İran tarafından yöneltilen eleştirilere cevap veren Turki, "Bu sorumsuz açıklamalarla Dışişleri Bakanlığı ilgilenecek. Suudi Arabistan, İslam hukukuna uygun hüküm vermiştir. Uygulamalarımıza tamamen güveniyoruz, yargı ve hükümlerin uygulanmasıyla ilgili icraatlarımız hakkında başkalarının görüşüne önem vermiyoruz" ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada içlerinde Şeyn Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam edildiğini duyurmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN