İran Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Başkanı Haşimi Rafsancani, Irak ve Afganistan'da Amerikan işgalinden sonra yapılan anayasaların İran-ABD görüşmeleri sonrasında yazıldığını söyledi. Rafsancani ayrıca ABD ile Suriye konusunda iki toplantı yaptıklarını belirtti.
İran Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Haşimi İranlı İşçiler Haber Ajansı'na (ILNA) verdiği mülakatta, ABD-İran ilişkilerini değerlendirdi.
Afganistan-Irak anayasalarının, ABD-İran arasında yürütülen görüşmelerden sonra yazıldığını ileri süren Rafsancani, "Afganistan'da Taliban savaşından sonra, yeni konular gündeme geldiğinde biz ABD'yle iş birliği ve görüşmeler yapardık. Irak'ta da böyle görüşmeler olurdu. Her iki yerde de görüşmelerimiz faydalıydı ve her iki ülke için iyi bir anayasa yazabildik. Afganistan ve Irak halkının görüşlerini bu anayasalara yansıtabildik. Şu an da görüşmelerde başka gelişmeler meydana geliyor" diye konuştu.
"Müzakereler Ruhani öncesine dayanıyor"
Eski Cumhurbaşkanı Rafsancani, ABD ile yürütülen müzakerelerin İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yönetimi öncesine dayandığını dile getirerek, "Şu an ABD'yle yapılan görüşmeler rehberlik makamı (Dini lider Ali Hamaney) tarafından daha önce verilen izne dayanıyor. Hasan Ruhani hükümetinden 5-6 ay önce Umman Kralı Sultan Kabus'un ara buluculuğunda ABD'yle müzakereler başlamıştı" dedi.
"Suriye konusunda Yemen'de iki oturum yapıldı"
O dönemde birkaç kez uzmanlar seviyesinde görüşmeler yapıldığını fakat neticeye varılamadığını belirten Rafsancani sözlerini şöyle sürdürdü:
"Asıl görüşmeler, nükleer faaliyetler konusunda rehberin onayında gerçekleşti ve halen de devam etmekte. Bu arada başka görüşmeler de oldu. Mesela Suriye konusunda Yemen'de iki oturum yapıldı. Bu görüşmeler devam ediyor. Hem bizim yetkililerimiz, hem de ABD yetkilileri bu toplantılarda bulundu. Hala bu konudaki konuşmalar önceden olduğu gibi devam ediyor"
"İnsanlar duvar değil, bir araya geldiklerinde konuşuyorlar"
İran heyeti ülkedeki muhafazakar kesimin eleştirilerinin önüne geçmek amacıyla, 5+1 ülkeleri ile yapılan nükleer müzakerelerde, Hamaney'in talimatı doğrultusunda ABD heyetiyle başka bir konuyu müzakere etmediklerini söylemişti. Bu konuyla ilgili Uzmanlar Meclisi Üyesi Rafsancani ise "Neticede insanlar duvar değil. Bir araya geldiklerinde başka şeyler de konuşuyorlar. Bir yerde karşılaşıyorlar ve tokalaşıyorlar. Bunlar bahanelerdir. Eğer bu tür bahane bulmak isterseniz çok bulabilirsiniz" şeklinde konuşmuştu.
İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin ile Almanya arasında iki yıl süren müzakerelerin ardından 14 Temmuz'da Viyana'da nükleer konusunda anlaşmaya varılmıştı.
TAHRAN/AA