BM'nin istatistiklerine göre, dünyada savaşlar nedeniyle mülteci durumuna düşen ve kendi ülkesinde yerinden olan insanların toplam sayısı 60 milyonu aştı. Bu, dünyadaki 122 kişiden birinin evinden olduğu anlamına geliyor.
[Karar]
Birleşmiş Milletler'in raporuna göre, 2015 sonu itibariyle dünyada evini terk etmek zorunda kalmış 60 milyon kişi bulunuyor. Bu sayı, dünyadaki 122 kişiden birinin yurt içi göçmen ya da mülteci durumuna düştüğü anlamına geliyor. Mülteciler ve kendi ülkesinde yerinden edilenler tek bir ülkenin vatandaşları olsa, dünyanın en kalabalık 24'üncü ülkesi olurlardı.
Kendi ülkesinde mülteci durumuna düşenler daha çok
Vox'ta yer alan analize göre ülkesini terk etmek zorunda kalan insanlar, özellikle Suriye'deki savaştan sonra gündeme gelse de mülteciler madalyonun sadece bir yüzünü oluşturuyor. Zira dünyada mülteciden daha fazla kendi ülkesinde "sığınmacı" durumuna düşmüş insan bulunuyor. Kendi ülkesinde yerini terk etmek zorunda kalan insan sayısının geçtiğimiz yıl 2 milyon artışla 34 milyonu bulduğu belirtiliyor. Suriye, yerinden olmuş 7 milyon 600 bin vatandaşıyla bu konuda başı çekerken, yine savaş durumunun hakim olduğu Irak ve Afganistan'da da birçok yurtiçi sığınmacı bulunuyor.
75 milyonluk Türkiye'de 60 milyon kişinin evlerinden çıkarıldığını, bunlara yeni evler, yeni çevreler, yeni hayatlar bulunması gerektiğini düşünün. İşte bugün dünyanın karşı karşıya olduğu problem bu denli büyük.