Erdoğan: Nihai hedef yeni ve sivil anayasa

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İnsan Hakları Eylem Planı'nı madde madde açıkladı. 9 amaç, 50 hedef ve 393 faaliyeti içeren belgeyi kamuoyu ile paylaşan Erdoğan, nihai hedeflerinin yeni ve sivil bir anayasa olduğunu söyledi. "Eylem planı değişim ve reform irademizin devam ettiğinin ve devam edeceğinin bir örneğidir" ifadesini kullanan Erdoğan, yeni anayasa için de çağrı yaptı: Ülkemizin geleceği konusunda sözü olan herkesi, yeni anayasa yapım sürecine katılmaya davet ediyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen İnsan Hakları Eylem Planı Tanıtım Toplantısı'nda konuştu.

Toplantının ülkeye, millete, adalet teşkilatına, tüm kurum ve kuruluşlara hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, oldukça uzun süren ve çok emek verilen bir çalışma sürecinin sonunda bu belgeye nihai şeklini veren Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve ekibine teşekkür etti, eylem planına katkı sağlayan tüm kurumlara şükranlarını sundu.

"DEĞİŞİM VE REFORM İRADEMİZİN BEYANI"

"Bugün açıklayacağımız eylem planı da değişim ve reform irademizin devam ettiğinin ve devam edeceğinin bir örneğidir" ifadesini kullanan Erdoğan, İnsan Hakları Eylem Planı'nın, geçmişin muhasebesi ile geleceğin murakabesinin ürünü bir belge olduğunu kaydetti.

Her maddenin hayata geçmesi için gereken adımların kararlılıkla atılacağını, gelecek hafta da ekonomik reform programını milletle paylaşacaklarını bildiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tarih bize, ne zaman adalete sıkı sıkıya sarılmışsak o zaman yükseldiğimizi, güçlendiğimizi, huzurlu ve müreffeh toplum haline geldiğimizi gösteriyor. Buna mukabil ne zaman da adalet yolundan sapmışsak, gerilediğimizi, zayıfladığımızı, iç ve dış sıkıntıların ağırlığı altında ezildiğimizi müşahede ediyoruz. Yine yakın tarihimiz, bize yaşadığımız acı tecrübelerle mülkün temelinin adalet olduğunu, adaletin temelinde de hakları ve onuruyla insanın bulunduğunu öğretmiştir.

"HER ÇİÇEĞE SU VERMEYECEĞİZ"

İşte bunun için bizim adalet davamızın pusulası insandır, insan onurudur, insanın sahip olduğu tüm haklarıyla hayatını sürdürebilmesidir. Medeniyet müktesebatımız bize, adaletin yerini bulmasının çok hassas bir dengeye bağlı olduğunu anlatıyor. 'Bir çiçeğe az su vermek onu kuruturken, fazla su vermek de soldurur' gerçeği, adaletin kuyumcu titizliğiyle uygulanmasını gerektiriyor. Ayrıca öyle her gördüğümüz çiçeğe su vermeyeceğiz. Susuzluktan boynu bükülmüş bir çiçeğe su vermek adaleti yerine getirmek olurken, dikene su vermek zulüm anlamına gelebiliyor."

9 AMAÇ, 50 HEDEF VE 393 FAALİYET

"Milletimizin beklentileri doğrultusunda oluşturulan bu Eylem Planı'ndaki her bir faaliyetin arkasında geniş tabanlı bir istişare süreci vardır" diyen Erdoğan, hazırlık çalışmalarını yürütenlerin, ilgili tüm bakanlıklarla, kurumlarla, ekonomi ve iş dünyasıyla, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle, velhasıl milletin her kesimiyle bir araya geldiğini söyledi. Erdoğan, bu sürecin sonunda İnsan Hakları Eylem Planı'nın, 9 amaç, 50 hedef ve 393 faaliyeti içeren bir belge olarak ortaya çıktığını bildirdi.

Bugün burada, belgedeki ilke, amaç, hedef ve faaliyetleri, sadece ana hatlarıyla paylaşmak istediğini belirten Erdoğan, vizyonu "Özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye" olarak belirlenen Eylem Planı'nın, 11 temel ilkeyle başladığını açıkladı.

02-001.jpg

Erdoğan, devletin millete taahhüdü olan ve asla vazgeçmeyecekleri ilkeleri şöyle sıraladı:

"1- İnsan, doğuştan sahip olduğu vazgeçilmez haklarıyla yaşar, devletin görevi de bu hakları korumak ve geliştirmektir.

2- İnsan onuru, bütün hakların özü olarak hukukun etkin koruması altındadır.

3- Dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri sebepler temelinde hiçbir ayrımcılık söz konusu olmaksızın, herkes hukuk önünde eşittir.

4- Kamu hizmetinin herkese eşit, tarafsız ve dürüst biçimde sunulması, bütün idari faaliyetlerin temel özelliğidir.

5- Mevzuat, tereddüt doğurmayacak şekilde açık, net, anlaşılır ve öngörülebilir kurallar içerir, kamu otoriteleri de bu kuralları hukuk güvenliği ilkesinden ödün vermeden hayata geçirir.

6- Sözleşme özgürlüğüne, hukuki güvenlik ilkesi ve kazanılmış hakların korunması prensibine aykırı olarak hiçbir şekilde müdahale edilemez.

7- Devlet, girişim ve çalışma hürriyetini, rekabete dayalı serbest piyasa kuralları ile sosyal devlet ilkesi çerçevesinde korur ve geliştirir.

8- Adli ve idari işleyiş, masumiyet karinesi, lekelenmeme özellikle bunun altını çiziyorum, lekelenmeme hakkı ve ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkelerini koruyan, gözeten ve güçlendiren bir yaklaşımı merkezine alır.

9- Hiç kimse, başkalarının kişilik haklarına saygı göstermek suretiyle yaptığı eleştirileri veya düşünce açıklamaları nedeniyle özgürlüğünden yoksun bırakılamaz.

10- Hukuk devleti, hak ve özgürlükler ile adaletin teminatı olarak her alanda tahkim edilir.

11- Haklarının ihlal edildiğini iddia eden herkes, etkili kanun yollarına zahmetsiz şekilde erişebilir, adalete erişim, hak ve özgürlüklere saygının esasıdır." 

MADDE MADDE AÇIKLADI

Erdoğan, bu ilkeler çerçevesinde belirlenen eylem planının 9 amaçtan ve 50 hedeften oluştuğunu söyledi.

Bu amaçlardan ilkinin "Daha güçlü bir insan hakları koruma sistemi" olduğunu belirten Erdoğan "Buradaki hedefimiz, insan haklarına dayalı bir hukuk devleti anlayışının daha da güçlendirilmesidir. Mevzuat ve uygulamayı bu doğrultuda düzenli olarak gözden geçirecek ve gerekli tüm tedbirleri alacağız. Böylece Avrupa Birliği ile bilhassa Vize Serbestisi Diyaloğu'nda karşılanması beklenen hususlara yönelik çalışmalara da hız veriyoruz" diye konuştu.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle: 

"Yine bu amaç başlığı altında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru sisteminin etkinliğini artırmayı hedefliyoruz. Demokratik katılımı güçlendirmek için, siyasi partiler ve seçim mevzuatında değişiklik yapmak üzere kapsamlı bir çalışma başlatıyoruz. İnsan hakları kurumlarının etkinliğini artırıyoruz. Kamu Denetçiliği Kurumu ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun kararlarını, kişisel verilerin korunması 2suretiyle kamuoyunun erişimine açıyoruz.

Geç gelen adalet, adalet değildir’ anlayışıyla, vatandaşımızın taleplerini ve sıkıntılarını daha hızlı, daha etkin, daha şeffaf bir şekilde çözecek adımları atıyoruz. Bu çerçevede, İnsan Hakları Tazminat Komisyonu, Anayasa Mahkemesi’ne başvuruya gerek kalmaksızın, uzun yargılama zararlarını karşılayacak. Ayrıca, ceza infaz kurumlarını insan hakları odaklı olarak denetim ve takip için, barolar, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden temsilcilerin de katılımıyla bağımsız bir 'Ceza İnfaz Kurumları İnsan Hakları İzleme Komisyonu' kuruyoruz.

"YENİ MAĞDURİYETLER YAŞATMAYACAĞIZ"

Kırılgan gruptakiler başta olmak üzere suç mağduru vatandaşlarımıza, adliyenin kapısından içeri girdiği andan itibaren destek olarak, bu insanlarımızın yeni mağduriyetler yaşamasının önüne geçmek istiyoruz. Bunun için, çocuklar, kadınlar, engelliler ve yaşlılar başta olmak üzere suç mağdurlarına yönelik sağlanan psiko-sosyal destek ve bilgilendirme hizmetlerinin etkinliğini artırıyoruz.

Aynı kapsamda, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri ile Adli Görüşme Odalarını da yaygınlaştırıyoruz. Hukuk devletinin bağımsız, tarafsız bir mahkemelerin varlığı ile vücut bulacağı inancıyla yeni adımlar atıyoruz. Kararların adil olmasının yanında makul sürede verilmesi gerekiyor. 

"HSK'NIN DENETİM ALANINI GENİŞTİYORUZ"

Terfi ve teftiş mekanizmasını kararların yeterli gerekçeyle yazılıp yazılmadığı gibi objektif performans kriterleri çerçevesinde yeniden yapılandırıyoruz. Yargı kararlarında da dilimizin en yüksek temsilini bekliyoruz. Yargı kararlarının anlaşılabilir olmasına ilişkin meslek öncesi ve meslek içi faaliyetlerini arttırıyoruz. Gerekçelerin sağlam, tutarlı ve tartışmaları bitiren mahiyette olması için HSK'nın denetim alanını genişletiyor, istinaf dairelerine de bu sebepten dolayı bozma yetkisi veriyoruz. Hakim, savcı ve avukat adaylarına Anayasa Mahkemesi’nde staj imkanı getiriyoruz. Hakim ve savcılar ile kamu görevlileri için 'sosyal medya etik ilkeleri'ni, 'tarafsızlık2 anlayışını esas alarak belirliyoruz.

"30 GÜN İÇİNDE YAZILACAK"

Adil kararın makul sürede verilmesini temin için yargıda hedef süre uygulamasını yaygınlaştırıyoruz. Aynı uygulamayı istinaf ve adli tıp içinde getiriyoruz. Kararın 30 gün içinde yazılmasını zorunlu kılıyoruz. Elektronik tebligat uygulamasına yurtdışındaki vatandaşlarımızı da dahile diyoruz. İddianamelerin mağdur ve müştekilere de tebliğ uygulamasını başlatıyoruz. Dosyaya sonra giren belgelerin taraflara tebliğini de zorunlu hale getiriyoruz.

Maddi durumu yetersiz olanlara verilen hizmet için avukatlardan alınan vergi oranını düşürüyoruz. Kamu avukatlarının çalışma esaslarını düzenliyor, özlük haklarını düzeltiyoruz. Dava, icra ve noter harç ve masraflarını sadeleştiriyoruz. e-Duruşma uygulamasını tüm hukuk mahkemelerine yaygınlaştırıyoruz. Adli yardıma elektronik ortamda başvurulmasını sağlıyoruz.

"ÜÇÜNCÜ AMACIMIZ ŞEFFAFLIK"

Eylem Planımızın üçüncü amacı hukuki öngörülebilirlik ve şeffaflıktır. Özünde hukuk güvenliği ilkesi var. Mevzuatımız kişiler ve idare yönünden tereddüte yer vermeyecek şekilde açık ve uygulanabilir olmalıdır. Eylem planıyla idarenin iş ve işlemlerinde şeffaflığı daha da güçlendiriyoruz. İdareye yapılan başvurularda cevap verme süresini 60 günden 30 güne indiriyoruz. Kişilere idari mekanizmalar nezdinde iş yapma kolaylığı yapacak tüm adımları atıyoruz.

istinaf ve temyize başvurma süresi gerekçeli kararın tebliği ile başlayacak. Yargıtay ve Danıştay üyeliğine seçilebilmek için en az 45 yaş ile birinci sınıf olmanın yanında, belli bir kıdem şartı da getiriyoruz. Yargıdaki unvanlı görevler için de kıdem şartı aranacak.

01-002.jpg

BİLİRKİŞİLERE YAPTIRIM GELİYOR

Hakim ve savcı yardımcılığımı sisteme kazandırıyoruz. Yargıda ihtisaslaşma giderek daha önemli hale geliyor. Finans, sendika, kamulaştırma, bilişim suçlarında ihtisas mahkemeleri kuruyoruz. Hakimlere destek olacak mahkeme uzmanı kadrosu ihtisas ediyoruz. Hakim ve savcılara coğrafi teminat sağlayarak, hem yargı teminatını güçlendiriyor, hem de kararların hızlanmasını temin ediyoruz. Bilirkişilik bölge kurullarını yeniden yapılandırıyoruz. Yetersiz ve hatalı raporları alışkanlık hale getiren bilirkişileri derhal sicilden çıkarıyoruz. Dosyaların sırasıyla otomatik tenzih edilmesini sağlıyoruz.

DİNİ BAYRAMLARDA ÖZEL İZİN 

Eylem Planımızın 4. amacı ifade, örgütlenme ve din özgürlüklerinin korunması ve geliştirilmesidir. Herkesi eşit değerde gören insan odaklı bir yönetim anlayışıyla hareket ediyoruz. İfade ve basın özgürlüğünü ilişkin standartları yükseltmek için gazetecilerin mesleki faaliyetlerinin kolaylaştırılmasına yönelik tedbirler geliştiriyoruz. Hangi dine mensup olursa olsun, kamu ve özel sektör çalışanları ile öğrencilerin, kendi dini bayramlarında izinli sayılmalarını sağlıyoruz. Nefret suçuna ilişkin soruşturma kılavuzları hazırlıyoruz.

SOMUT DELİLE DAYANMA ŞARTI GELİYOR

Eylem Planı'nın 5. amacı kişi özgürlüğü ve güvenliğinin güçlendirilmesidir. Tutuklamanın bir koruma tedbiri olduğu yönünde mevzuatta önemli değişiklikler yaptık. Süresi, kapsamı, gerekçesi konusunda yapılan değişiklikler önemli bir iyileşme sağlamıştır. Tutuklamada ölçülülük ve orantılılık kapsamında katalog suçlarının kapsamını daraltıyoruz. Katalog suçlarda 'somut delile dayanma şartı' getirerek, tutuklamanın istisnai bir koruma tedbiri olduğuna ilişkin ilkeyi tahkim ediyoruz.

"İFADE ALMA İŞLEMİ 24 SAAT YAPILACAK"

Sulh ceza hakimliklerinin tutuklama kararlarına karşı dikey itiraz usulü getiriyoruz. Vatandaşımızın sırf ifade almaya yönelik yakalama kararları yüzünden özgürlüğünden mahrum kalmalarını istemiyoruz. Mesai saati dışında yakalayıp gözaltına alma, otelde gece yarısı bulup gözaltına alma gibi uygulamalara son veriyoruz. İfade alma işlemi 24 saat yapılacak. Mazeretsiz olarak duruşmaya gelinmemesi halinde davanın düşürülmesine ilişkin düzenleme yapıyoruz.

6. amacı kişinin maddi ve manevi bütünlüğü ile özel hayatının güvence altına alınmasıdır. Sistematik işkence iddiaları artık geride kalmıştır. İşkence iddiasında zaman aşımı kalkıyor. Olay yeri, arama işlemlerinin kayıt altına alınmasını zorunlu hale getiriyoruz. 2012'de yürürlüğe giren 6284 sayılı kanun kendi alanında çok ileri bir düzenlemedir.

03.jpg

"ISRARLI TAKİP AYRI SUÇ OLARAK DÜZENLENECEK"

Tek bir kadının dahi şiddet mağduru olmadığı güne kavuşana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Eşe karşı işlenen suçlarla ilgili öngörülen ağırlaştırılmış sebebi boşanmış eşi de kapsayacak şekilde genişletiyoruz. Tek taraflı ısrarlı takip fiillerini ayrı bir suç olarak düzenliyoruz. Şiddet mağduru kadınlara avukat görevlendirilmesini sağlıyoruz. İletişimin dinlenmesi ile ilgili elde edilen kayıtların beraat kararı verilmesi halinde yok edilmesini sağlıyoruz. Hükümlü ve tutuklularının yakınları ile görüntülü görüşme, mektup alıp verme gibi işlemlerde teknolojiden yararlanılacak.

Bu başlık altındaki bir diğer önemli hedefimiz olan kişisel verilerin işlenmesinde özel hayatın korunmasını sağlamak için, Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nu Avrupa Birliği standartları ile uyumlu hale getiriyoruz. Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun idari para cezası kararlarına karşı sulh ceza hâkimlikleri yerine idari yargıya başvuru imkanı da sağlıyoruz.

"TÜM MEVZUATI YENİDEN ELE ALIYORUZ"

7. amaç başlığı mülkiyet hakkının daha etkin korunmasıdır. Kamulaştırma ile ilgili tüm mevzuatı yeniden ele alıyoruz. Valilikler nezdinde idari bir başvuru yolu getiriyoruz. Kamulaştırmasız el atma eylemlerinden kaynaklı davaların öncelikli görülmesini sağlıyoruz. İcra ve iflas kanunu ile ilgili yönetmeliğin mülkiyet hakkını koruyacak şekilde yeniden düzenliyoruz.

İmar Planı Denetleme sistemi oluşturuyoruz. Kamu idarelerinin taraf olduğu uyuşmazlıklarda pilot dava usulü getiriyoruz. Aynı konudaki uyuşmazlıklar bakımından bağlayıcılığı olmasını sağlıyoruz. İdarenin haklı olduğu belli olan vatandaşa git davanı aç, kazan öle gel tavrına son veriyoruz. Tapu siciline konulan kısıtlamaları elektronik ortamda malik ve ilgililerin erişimine açıyoruz.

Planın 8. amacı toplumsal refahın güçlendirilmesi ve kırılgan kesimin korunmasıdır. Çocukların siber zorbalıktan korunmasına yönelik çalışmaları en üst seviyeye çıkarıyoruz. Kimsesiz çocukların bakım be gözetiminin daha etkin sağlanması için tüzel kişilik uygulamasını hayata geçiriyoruz. Çocuk mahkemelerindeki duruşma salonlarını çocuk dostu olacak şekilde tasarlıyor, duruşmalara hâkim, savcı ve avukatların cübbe giymeksizin katılımına imkan sağlıyoruz.

"EVLİLİK YARDIMININ KAPSAMINI GENİŞLETİYORUZ"

Ortaöğretim müfredatına gönüllülük çalışmaları koyuyoruz. Gençleri aile kurmaları yönünde teşvik için evlilik yardımının kapsamını genişletiyoruz. Engelli vatandaşlarımızın oy kullanma süreçlerine katılımı için yeni önlemler alıyoruz. Ağır hastaların konutlarında cezalarının infazını arttırıyoruz. Yabancıların rehabilitasyonu için de çalışmaları yapıyoruz. Geri gönderme merkezlerindeki şikayetleri incelemek üzere etkili bir başvuru yöntemi oluşturuyoruz.

İnsan ticaretine ilişkin suç ve cezaları yeniden ele alıyoruz. Toplumsal refahın güçlendirilmesi için sağlıklı ve yaşanılır çevrenin korunması önemlidir. Çevre, doğanın, ormanların korunmasına yönelik iletişim kampanyalarımıza devam ediyoruz. Hayvanları mal olarak değil, can olarak gören bir anlayışla mevzuat değişikliği yapıyoruz. Gıda güvencesinin sağlanması için bağımsız bir mekanizma oluşturuyoruz. Uyuşturucu ile mücadeleye devam ediyoruz. AMATEM'lerin sayılarını artırıyoruz. Uyuşturucu kullanımından ilk kez denetimli serbestlik alanların 5 yıl süreyle bağımlılık takip modeli kuruyoruz.

"HUKUK FAKÜLTELERİ 5 YIL OLACAK"

9. ve son amaç başlığı insan hakları konusunda üst düzey idari ve toplumsal farkındalık...Sosyal, siyasi, kültürel alanda insan odaklı uygulamaların geliştirilmesini sağlayacak hazırlıkların içindeyiz. Hakim, savcı ve avukatlara yönelik eğitim faaliyetlerinde AYM ve İHM içtihatlarını içerecek şekilde insan hakları konusunu merkeze alıyoruz.

Kamu personeli seçme sınavı, hakim ve savcı adaylığı sınavı gibi sınavlarda adayların bilgilerini daha etkin şekilde ölçüyoruz. İnsan hakları noktasında duyarlı insan kaynağının gelişeceğini düşünüyoruz. Hukuk fakültelerinde öğrenim süresini 5 yıla çıkarıyoruz. Kontenjanları da gözden geçiriyoruz. Hukuk Araştırmaları Enstitüsü kuruyoruz. Toplumsal talep ve ihtiyaçları dikkate alarak yeni politika önerilerinde bulunacak.

"NİHAİ AMAÇ YENİ VE SİVİL BİR ANAYASA"

9 amaç başlığı altında toplam 50 hedef ve 393 faaliyeti kapsayan İnsan Hakları Eylem Planımızı özetlemiş olduk. Bu belgede yer alan hususların hayata geçmesi için devletin tüm kurumlarına ve siyasete büyük iş düşüyor. Nihai amaç yeni ve sivil bir anayasadır. Yeni anayasa, herkesin anayasası olacaktır. Bunun için tüm siyasi partilerimizi, kurumlarımızı, sivil toplum kuruluşlarımızı, akademimizi, ülkemizin geleceği konusunda sözü olan herkesi, yeni anayasa yapım sürecine katılmaya davet ediyoruz.

Cumhur İttifakı olarak biz kendi çalışmamızı elbette yapıyoruz, yapacağız. Diğer partilerin ve kesimlerin teklifleriyle nihai şeklini vereceğimizi ümit ettiğimiz yeni anayasayı, milletimizin takdirine sunarak, Türkiye’nin önünde aydınlık bir dönemin kapılarını açmak istiyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi’nin kıymetli genel başkanı Sayın Devlet Bahçeli başta olmak üzere, yeni anayasa çalışmasına destek veren ve verecek olan herkese şimdiden teşekkür ediyorum."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (34)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
34 Yorum
  • KARAR okuru.. / 03 Mart 2021 20:31

    Imam Hatip Lisesi mezunlarina, Cumhurbaskani olmak icin yüksek egitim zorunlulugunun kaldirilmasi maddesi bu listeye acilen eklenmelidir (!)..

    Yanıtla (0) (0)
  • mrplus / 03 Mart 2021 17:27

    yönetemediğin ülkede yapacağın en iyi iş; halkın algısını yönetmektir. iktidar bunu da iyi beceriyor.

    Yanıtla (0) (0)
  • yorulduk bir dinlenek müsade edin... / 03 Mart 2021 11:28

    millet can derdinde, canımızdan bezdirildik..şimdi de yok onu yapacağız...kendiniz çalıp oynuyorsuuz zaten...devam..cek cak..illet, zillet, terörist, hain, dış güç... gündelik kulaklara cilamız...

    Yanıtla (0) (0)
  • Jj / 02 Mart 2021 17:57

    Aslında hangi insan haklarıni ihlal ettiklerini maddeler halinde siralamis.

    Yanıtla (1) (0)
  • ilahi! / 03 Mart 2021 11:25

    hahahhaah..sağolun..gülmeye ihtiyacımız var da keşke bu yaman çelişkilere acı acı gülmeseydik..

    Yanıtla (1) (0)
  • Caner / 02 Mart 2021 21:18

    Kimin çiçek, kimin diken olduğuna adalet sistemi değil önce birileri karar verecek yani. O şartları sağlamayana adalet yok mu? Anlayamadık. Lafı nereye çekerseniz çekin gider. Bugün yapılan açıklamalar bu cümle ile sakatlanmıştır.

    Yanıtla (0) (0)
  • Ayhan / 02 Mart 2021 21:05

    Bir sorum olacak kendilerine ve herkese. Bu ülkede kaç tane alevi kökenli vali, emniyet müdürü, general var? Cevap için zorlanmayın. Sıfır. Çünkü herkese adil yaklaşım sergileyen şekilde yönetiliyoruz ya o yüzden olsa gerek. İstediğiniz kadar ağdalı laflar etmeniz değil, gerçekler önemlidir. Konu bence bitmiştir.

    Yanıtla (0) (0)
  • Ahmet / 02 Mart 2021 19:51

    Reis 10 maddeyi yap baska birseye gerek yok adalet. O olsaydi zaten sen hapisteydin

    Yanıtla (0) (0)
  • Karar okuru / 02 Mart 2021 18:25

    Baştan ayırımcılıkla başlanmış, çiçek hakları, diken hakları. Bazı insanlar çiçektir, bazı insanlar dikendir. Kimin çiçek ve kimin diken olduğuna ben karar veririm.
    Neydi bu eylem planı? Bitki hakları acil eylem planı

    Yanıtla (1) (0)
  • Okur / 02 Mart 2021 18:10

    Ne oldu anlamadım, seçim oldu da memleketin başına yeni hükümet mi geldi? Ben kaçırmışım, neyse hayırlı uğurlu olsun.

    Yanıtla (2) (0)
  • Ali / 02 Mart 2021 18:02

    İçi boş laflar.
    Sen önce mevcut yasaları uygula.

    Yanıtla (1) (0)
  • Zorbey bozkurt / 02 Mart 2021 17:47

    Vatandaşına zillet illet terörist diyen bir zihniyetmi bunları istiyor bu anayasayı tanımayanların yeni anayasayı yansıyacağını garantisi varmı.

    Yanıtla (1) (0)
  • Karar Okuru / 02 Mart 2021 16:45

    Zerre kadar Sizin hukumetinize ve getriceginiz kanunlara inancim yoktur.

    Yanıtla (1) (0)
  • Adalet lütfen / 02 Mart 2021 14:47

    KHK mağduriyetlerini giderecek mi

    Yanıtla (9) (0)
  • Okur / 02 Mart 2021 15:42

    Abi sıkın dişinizi, tabii kaldıysa. Şimdilik iki yıl, bitince bir 5 yılcık daha, o bitince de bakarlar kalan var mı diye varsa bir 10 yıl daha isterler. 19 yıldır iktidardalar ama insan hakları için iki yıl daha istiyorlar, o da oyalamak için, bunlardan bir şey beklememek lazım.

    Yanıtla (0) (0)
  • Mmx / 02 Mart 2021 16:22

    O, dikene su vermek oluyormuş

    Yanıtla (0) (0)
  • mehmet / 02 Mart 2021 16:18

    şimdiki Anayasa mahkemesi kararlarına uyulmuyor ama yeni anayasa yapalım deniyor,şaka gibi

    Yanıtla (1) (0)
  • Peyami Safa / 02 Mart 2021 16:04

    yahu arkadaş siz ve senin adalaet bakanın değil miydi avrupa da adaleti en çok sağlayan ülke biziz diye. yalan mıydı? demek ki yalanmış. takiyeymiş her zaman yağtığınız gibi.

    Yanıtla (1) (0)
  • Peyami Safa / 02 Mart 2021 15:58

    Sizin yani sahte islamcıların insan hayrına bir iş yapacağına İ-NAN-MI-YO-RUM!!!!! siz sadece birbirinize kuvvet verip millet daha fazla nasıl düdüklerim anayasası yaparsınız. madem o kadar insan hakları diyorsun 120 bin insana dava açmışsın hepsinde mağdursun. bu mudur? inanmıyorum sana. yaptıkların ispatı zaten. milletin daha fazla .... korsunuz beşli çeteleriniz ile.

    Yanıtla (0) (0)
  • ... / 02 Mart 2021 15:44

    Ne söyledilerse tersini yaptılar. Ne yaptılarsa tersini söylediler...

    Yanıtla (0) (0)
  • okur / 02 Mart 2021 15:38

    18 Yıllık ikdidar bakıyoruz yapıyoruz inceliyoruz uygulayacağız getireceğiz gibi muallak sözler değil yaptık getirdik uyguladık demeliydi.Tek dertleri seçim yasasını kendi lehlerine olacak şekilde değiştirmek reform falan hikaye.

    Yanıtla (0) (0)
  • mrplus / 02 Mart 2021 15:37

    detaylarda, çocuk mahkemelerini çocukların kendilerini rahat hissedebilecekleri yerler haline getirilecekmiş. artı avukat ve hakimler sivil kıyafetlerle mahkemeye geleceklermiş. bu yapılanlar mahkemeyi ve suç işlemeyi sıradanlaştırmaz mı? insan rahat hissettiği yere sürekli gitmek ister.sonrasında çocuk çeteler de ortaya çıkar. bırakın mahkemeler soğuk yerler olsun. bir defa oraya giden çocuklar bir daha gitmek istemesin.

    Yanıtla (0) (0)
  • Okur / 02 Mart 2021 15:31

    Adalet ve hukuk da taksitle. Acele etmeye ne gerek var değil mi? Söyleme gelince “geciken adalet, adalet değildir“ halbuki. Samimi olunsa hepsi bir kararname işi, hadi meclisten geçecekse bir hafta olsun, iki yıl ne. Tamamen bir iki yılı daha böyle geçirelim hesabı.

    Yanıtla (0) (0)
  • Osman öz / 02 Mart 2021 15:25

    Amerikayı yeniden keşfetmek. Muhteşem. İnternete girdiğimizde 10 dk da yazacağımız maddeler. Mesele uygulamak. Dalga geçer gibi herşey bu ülkede

    Yanıtla (0) (0)
  • Yav he he bizde inandık / 02 Mart 2021 15:18

    3- Dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri sebepler temelinde hiçbir ayrımcılık söz konusu olmaksızın, herkes hukuk önünde eşittir.
    Kürtler ve Aleviler hariç!

    Yanıtla (0) (0)
  • Güven / 02 Mart 2021 15:14

    Kendi gibi dusunmeyen insanlari haklayanlar, insan haklari eylem bildirgesi acikliyor... iste sorunu yaratanlardan cozum bekliyoruz..

    Yanıtla (1) (0)
  • okur / 02 Mart 2021 15:13

    Hani demokrasi alanında insan hakları hususunda en ileri memlekettik öyle idi ise bu açıklanan program patogonya ülkesi için mi ?Bilmem gülsem mi gülmesem mi? Bilmem ağlasam mı ağlamasam mı?

    Yanıtla (0) (0)
  • Umutsuz / 02 Mart 2021 15:09

    Kırk yıllık kani,olur mu yahni?? Bu iktidarın insan hakları ve özgürlüklerden anladığı kendi ve yandaşların özgürlüğü ve hakları.Bu kadar demokrasi havarisi idiyseniz bunca yıldır millete kan kusturmak niye o zaman,önce bunun hesabını verin

    Yanıtla (0) (0)
  • HasanCAN / 02 Mart 2021 15:06

    Bu eyle planının, inşallah arkasında durulur da sözde kalmaz. Zira çok eylem planı duyduk ama gerçekleşmesini göremedik. Hadi hayırlısı.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR okuru.. / 02 Mart 2021 14:59

    Türk Halk Sözü; Leylegin ömrü ,nasil gecer (?) Laf salatalarindan,biktik
    usandik,gina geldi,nefret ediyoruz..Hic bir inandiriciligi olmayan bir zat..

    Yanıtla (0) (0)
  • vatandaşş / 02 Mart 2021 14:52

    azıcık hafızası olan bir kimse için bu anlatılanlar masaldan ibarettir. ne diyorsa şu an tersi uygulanmaktadır.

    Yanıtla (0) (0)
  • Hasan / 02 Mart 2021 14:51

    Savcılara hakimlere emir vermeyi bıraksa en büyük reform olur. Bir dincinin ne kadar anti demokratik olabileceğini diktatörlüğe yatkın olduğunu tek düşüncesinin kendi koltuğu ve Ejder meyvalı yemekler olduğunu

    Yanıtla (0) (0)
  • yunusyunus / 02 Mart 2021 14:48

    "insan onurunu zedeleyen eylemlere sıfır tolerans." diyor kendileri. yav çıplak arama Demirel zamanında mı oldu bu ülkede?

    Yanıtla (32) (0)
  • okurr / 02 Mart 2021 14:40

    anlaşılır gibi değil. Muhalefetin yıllarca savunduğu şeyleri şimdi reform diye getireceklerini söylüyor. anayasa mahkemesini dinlemeyen alt mahkemeler var bu ülkede. bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? refom dedikleriniz yıllarca çiğnediğiniz degerler değil miydi? hızlı adalet getireceklermiş. salondaki zevat da alkışlıyor. şak şak şak!
    ihsan istemez gölge etmeyeseniz yeter.

    Yanıtla (38) (1)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN