HGB kan tahlillerinde gördüğümüz değerlerdendir. HGB düşüklüğü ve yüksekliği birçok nedenden kaynaklanabilir. Vatandaşlarımız kan tahlillerinde gördüğü bu terimin ne ifade ettiğini merak ediyor. İşte bilmeniz gerekenler…
HGB kan tahlillerinde karşılaştığımız bir terimdir. HGB hemoglabin olarak bilinir ve vücudumuza oksijen taşınmasında büyük öneme sahiptir. Bu terimin vücudumuzdaki eksikliği ya da yüksekliği birçok rahatsızlığa neden olur. Kan tahlillerinde sıkça karşılaştığımız bu değerle ilgili bilmeniz gereken her şeyi sıraladık. İşte tüm bilgiler…
NEDİR?
HGB, hemoglabin olarak bilinir. Kırmızı kan hücrelerinde bulunan oksijenin vücudumuza taşınmasını sağlayan proteindir. Bu protein demir bakımından zengindir. Hemoglabin düşüklüğü kansızlık göstergesidir. Bunun yanı sıra aşırı yorgunluk, kalp ritim bozukluğu, nefes almada zorluk gibi şikayetleriniz varsa hemoglabin düşüklüğü yaşıyor olabilirsiniz. Sağlıklı bir kadında HGB değeri 12,5-15,5 arasında erkekte ise 13,5-17,5 aralığında olmalıdır.
HEMOGLABİN DÜŞÜKLÜĞÜ
Vücudumuz yeterinde kırmızı kan hücresi yaratamıyorsa hemoglabin düşüklüğü yaşanabilir. Bu düşüklüğün birçok nedeni vardır. İşte bazıları;
Kansızlık,
Kan damarı iltihabı,
Vücudun susuz kalması,
Dalak büyümesi,
Vitamin eksikliği,
Lösemi,
Siroz,
Böbrek hastalığı,
Kullanılan kemoterapi ilaçları,
Kanser,
Folik asit eksikiği,
Akdeniz anemisi.
DÜŞÜKLÜK BELİRTİLERİ
Göğüs ağrısı,
Baş ağrısı,
Nefes darlığı,
Cilt hastalıkları,
Hızlı kalp atışı,
Şişmiş el ve ayaklar.
DÜŞÜKLÜK TEDAVİSİ
HGB düşüklüğünün nedeni bir hastalıksa o hastalık tedavi edilmelidir. Demir ve vitamin eksiklikleri HGB düşüklüğüne neden olur, beslenme değişiklikleri ile bu sorun çözülebilir. HGB düşüklüğünüz fazlaysa demir takviyesi almanız gerekir. Öte yandan bazı yiyecekler hemoglabinin yükselmesini sağlar. O yiyeceklerden bazıları;
Sakatat,
Brokoli,
Yeşil fasulye,
Lahana,
Mercimek,
Soya,
Kabuklu deniz hayvanları.
DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN
HEMOGLABİN YÜKSEKLİĞİ
Vücudun oksijen ihtiyacının artmasıyla HGB yüksekliği ortaya çıkar. Yüksekliğin diğer nedenleri ise şöyle;
Sigara,
KOAH,
Vücudun susuz kalması,
Kalp hastalıkları,
Böbrek kanseri,
Karaciğer kanser,
Oksijeni az olan ortamlarda yaşamak.
YÜKSEKLİK BELİRTİLERİ
Yorgun hissetmek,
Aşırı kilo kaybı,
Terleme,
Kaşıntı,
Baş dönmesi,
Baş ağrısı,
Kolayca morarma,
Ağrılı eklem şişmesi.