HDL, yüksek yoğunluklu lipoproteindir. HDL, fazla kolesterolü alıp karaciğere taşır. Kan tahlillerinde karşılaştığımız bu durumun yüksekliği ve düşüklüğü merak ediliyor. İşte bilmeniz gerekenler…
HDL, fazla kolesterolü kandan uzaklaştırır. Bu nedenle iyi kolesterol olarak bilinir. HDL yüksekliği ve düşüklüğü terimleriyle kan tahlillerinde karşılaşırız. Vatandaşlar tahlil sonuçlarında yazan bu değerlerin ne anlama geldiğini merak ediyor. HDL yükseliği ve düşüklüğü ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi sizin için derledik.
NEDİR?
Kolesterol, yaşamsal faaliyetlerimiz için gerekli olan bir maddedir. Kolesterol karaciğer tarafından üretilir. Kolesterol kandan dokulara, dokulardan kana, bağırsaktan karaciğere taşınır. Bu taşımayı lipoproteinler yapar. HDL ise, kolesterolün karaciğere taşınmasını sağlar. Fazla kolesterolü kandan uzaklaştırdığı için iyi kolesterol olarak bilinir.
HDL kolesterolün düşüklüğü, kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinizi artırır. Yeterince HDL olmaması damar sertleşmesine neden olur.
HDL – K KAÇ OLMALI?
Sağlıklı yetişkinlerde HDL düzeyi kadınlarda 40 mg/dL, erkeklerde ise 50 mg/dL’nin üzerinde olmalıdır.
DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN
HDL-K NEDEN DÜŞER?
HDL kolesterolün düşük çıkmasının birçok nedeni vardır. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, böbrek ve karaciğer hastalıkları, tiroid bezinin yetersiz çalışması gibi birçok durum buna nedendir. HDL kolesterolü yükselmenin yolları şöyledir:
Kilonuza dikkat edin: Vücut yağ oranının fazla olması HDL kolesterolün düşmesine neden olur. Sağlıklı beslenerek HDL kolesterolünüzü yükseltebilirsiniz.
Sigarayı bırakın: Sigarayı bırakmak, HDL kolesterolünüzü yükseltecektir.
Hareketsiz kalmayın: Gün içerisinde yapacağınız yarım saatlik yürüyüşler HDL kolesterolünüzün yükselmesini sağlayacaktır.
Omega-3: Vücudumuzun üretmediği Omega 3’ü dışarıdan gıdalarla alırız. Balık yağı kullanarak HDL kolesterolünüzü yükseltebilirsiniz.
HDL YÜKSEKLİĞİ
HDL yüksekliği endişelenilecek bir durum değildir. HDL yüksekliği, kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. HDL kolesterolünüzü yükseltmek için sağlıklı beslenmelisiniz. Kullandığınız süt ve süt ürünlerinin yarım yağlı olanlarını tercih etmelisiniz. Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş gıdaların tüketimini azaltmalı katı yağlar yerine zeytinyağını kullanmalısınız. Haftada en fazla 2 porsiyon kırmızı et tüketmeli, tavuk, hindi ve balık tüketiminizi arttırmalısınız. Yiyeceklerinizi kızartma yerine buharda pişirmeli, haşlamalı ya da ızgara yapmalısınız. Fast food yiyecekler trans yağ içerdikleri için uzak durmalısınız. Yulaf, pirinç, pırasa, ıspanak, nohut gibi posa zengini yiyeceklerin tüketimini arttırmalısınız.