Piyasalarda en çok yatırım altın ve gümüşe yapılıyor. Ancak az bilinen ama çok değerli olan farklı madenler bulunuyor. Dünya genelinde büyük değer biçilen madenlerin 1 gramı bile çok değerli. Bilim insanları, değerli madenlerle ilgili ciddi çalışmalar yürütüyor. Servet avcıları güzünü şimdi bu madenlere dikti. İşte, çok değerli madenler...
Dünyanın dört bir yanında farklı yapı ve değerler taşıyan birçok değerli maden bulunuyor. Piyasada en çok yatırım altın ve gümüşe yapılsa da az bilinen ama çok değerli olan farklı madenler bulunuyor. Bunları elde etmek için özel araştırma ve zahmetli sürece tâbi tutulması gerekiyor. Bu nadir madenlerin 1 gramı bile servet ediyor.
RODYUM
Rodyum, periyodik tabloda Rh sembolüyle gösterilen atom numarası 45 olan elementtir. Az bulunan beyaz-gümüş renkte ve platin grubuna aittir. Alaşımlarda platinle birlikte katalizör olarak kullanılır. Kıymetli metaller arasında dünyada 3. en pahalı olanıdır.
PALADYUM
Paladyum, Pd işaretiyle bilinen, platine benzer, atom no: 46 ve atom ağırlığı: 106.42 olan kimyasal elementtir. 1803'te William Hyde Wollaston tarafından bulunan kıymetli metallerden sayılır.
Paladyum metali gruptaki metallerin en değerlisidir. Beyaz altın elde edilmesinde kullanılır. Gümüş gibi parlaktır. Gayet ince dağılmış bir hâlde iken periyotlar sisteminde kendisinin üstünde bulunan nikelden daha fazla hidrojen gazını çözer.
Paladyumda çözünmüş bulunan hidrojen nikelde olduğu gibi çok aktif bir haldedir ve doymamış organik bileşikleri hidrojenlendirebilir. Paladyum, birçok endüstride kullanılır. Özellikle otomotiv endüstrisinde kullanılan paladyum katalizörleri, otomobillerin egzoz emisyonlarını azaltmak için kullanılır.
Bu nedenle, otomotiv endüstrisi, paladyumun en büyük tüketici sektörüdür. Paladyum, son yıllarda talebin artması nedeniyle altın fiyatlarını geçerek en değerli madenlerden biri haline geldi. Şu anda, 1 kg paladyumun fiyatı 69 bin Euro civarındadır.
İRİDYUM
İridyum, sembolü Ir, atom numarası 77 olan kimyasal element. Çok sert, kırılgan, gümüş beyazı ve platin ailesinden bir geçiş metali olan iridyum en yoğun ikinci elementtir ve 2000 °C gibi sıcaklıklarda bile korozyona karşı yüksek dayanıklılık gösterir.
Her ne kadar sadece belli ergimiş tuzlar ve halojenler blok halindeki iridyumu aşındırabilse de, bölünmüş toz halindeki iridyum çok daha reaktif ve hatta yanıcı olabilmektedir. Ir 191 ve Ir 193 tek doğal kararlı izotopudur, bunlardan ikincisi daha bol bulunur.
RUTENYUM
Rutenyum, element sembolü Ru ve atom numarası 44 olan kimyasal elementtir. Perdiyodik sistemin geçiş metalleri bölgesinde bulunmaktadır ve 5. periyodun 8. grubunda yer almaktadır. Gümüş renginde, sert ve pürüzlü bir metaldir.
Rutenyum 1844 yılında Alman kimyacı Karl Ernst Claus tarafından Sibirya Platin madenlerinde keşfedilmiştir. Rutenyum çok nadirdir ve az miktarlarda kullanılır. Elektro sanayisinde ve katalizör olarak kullanılmaktadır.