Şehir şehir gezip çubuklarla arıyor, telefonu susmuyor! 19 yıldır 2 bin kişiye buldu: Bu işe talep yağıyor

Şehir şehir gezip çubuklarla arıyor, telefonu susmuyor! 19 yıldır 2 bin kişiye buldu: Bu işe talep yağıyor

Yozgat’ın Çekerek ilçesine bağlı Sarı köyünde yaşayan bir vatandaş, uzun yıllardır uyguladığı yöntemle çevre illeri gezerek adeta ekmeğini sudan çıkarıyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Yozgat’ın Çekerek ilçesinde yaşayan İlyas Çakan, bakır çubuklarla su kaynaklarını bulma konusunda adeta bir uzman haline geldi. 19 yıldır bu yöntemi kullanarak su arayan Çakan, şimdiye kadar 2 bin kişiye yardım etti. Modern teknolojilere karşı geleneksel yöntemlerle su bulan Çakan’ın telefonuna olan talepler ise gün geçtikçe artıyor.

yeni-proje-28.jpg

KADİM USULLERLE SU BULMA SANATI

Yozgat’ın Çekerek ilçesine bağlı Sarı köyünde yaşayan 42 yaşındaki İlyas Çakan, 2005 yılından bu yana bakır çubuk yöntemiyle su kaynaklarını keşfetmeye devam ediyor. Modern teknolojilerin gelişmesine rağmen, Çakan’ın bu kadim yöntemi hala birçok çiftçi ve arazi sahibi tarafından tercih ediliyor.

İLYAS ÇAKAN’IN SU KEŞFİ

Çakan, bakır çubuklar yardımıyla su kaynaklarını bulmakta oldukça başarılı. Şu ana kadar Yozgat başta olmak üzere Tokat ve Kütahya gibi illerde birçok su kaynağını tespit eden Çakan, toplamda 2 bine yakın tarla ve bahçenin suya kavuşmasına yardımcı oldu. Çubuklar, suyun bulunduğu yerleri göstererek Çakan’a rehberlik ediyor. Çakan, bu yöntemin yanılma payının olmadığını ve her zaman doğru sonuçlar verdiğini belirtiyor.

yeni-proje-29.jpg

TALEP ARTIYOR, TELEFONU SUSMUYOR

Geleneksel yöntemlerle su bulma işine olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Çakan’ın telefonuna gelen taleplerin yoğunluğu, bu işe olan ilginin ne denli yüksek olduğunu gösteriyor. Çakan, çiftçilikle uğraştığı zamanlarda bile su aramayı sürdürüyor ve bu işi büyük bir özveriyle yapıyor.

19 yıldır bahçe ve tarlalarda su aramayı sürdürdüğünü söyleyen Çakan, “Ben çiftçilikle uğraşıyorum. Çiftçilikten arta kalan zamanlarda elimden geldiği kadar da su buluyorum, bu zamana kadar 2 bin kişiye su buldum ve hiçbir şekilde daha henüz suyum çıkmadı diyen olmadı, az ya da çok çıkıyor ama yine de çıkıyor. Toprak altında damarlara göre suyu tespit edebiliyorum. Her insanda ayrı bir manyetik enerji var, bu enerjiyi bakır tellere verdiğin zaman toprak altındaki suyun enerjisi birleşince elimdeki bu bakırlar çarpı haline geliyor ve bu sayede orada suyun olduğunu tespit edebiliyoruz” dedi.

ADETA TALEBE YETİŞEMİYOR

İlk olarak kendi bahçesinde bulduğu su ile bu işe atıldığını ifade eden Çakan, “Daha önce kendi evimde bu işlerle uğraştım, bahçemde su var diyordum kimse bana inanmıyordu. En sonunda noktaladığım yere sonda getirdim, sondayı vurunca işaretlediğim yerden su çıktı, suyum halen de akıyor. Daha sonra bunu görenlerin bahçelerine de baktım oradan da su çıktı. Böylece ilerledi. Tokat’a gittim, Kütahya’ya gittim orada su buldum. Talep çok fazla oluyor ama çiftçilik yaptığım için şu an bu işlere yoğunlaşamıyorum. Ben ilkbahar ve yaz aylarının başında su bulmuyorum, genelde 9. ve 10. aylarda su bakıyorum çünkü suyun bu dönemler en kurak zamanı, bu aylarda bulunan su kesinlikle kesilmiyor” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN