Yurt dışı seyahatlerde kullanılan pasaport ücretleri, 2022 zamlarından elbette nasibini aldı. 6 aylık pasaport süresi için 534 TL, 3 yıl ve üzeri için 1703 TL harç ve defter bedeli ödemek gerekiyor. Pasaport süresi uzatma işlemleri, il ve ilçe nüfus müdürlüklerinden yapılıyor. İşte, pasaport süresi uzatma başvuru ekranı...
Kış mevsiminin sonlarına gelirken yaz tatili planları şimdiden başladı. Döviz kurunun rekor seviyede yükselmesinden dolayı yurt dışı seyahatleri artık daha maliyetli olsa da özellikle akraba ziyareti yapmak isteyenler, pasaport sürelerini uzatmak için şimdiden hazırlıklara başladı.
PASAPORT SÜRESİ UZATMA NASIL YAPILIR?
Pasaport süresini uzatma işlemi artık yapılmıyor. Eski tip pasaportların kullanım süresi 2011 yılında çipli pasaporta geçilerek sona erdi. Çipli pasaportlara e-pasaport da deniyor. Pasaport süresi dolan kişiler pasaport yenileme işlemi yapması gerekiyor. Pasaport süresi uzatılma bu şekilde gerçekleşiyor. Pasaport yenilemek ya da süresini uzatmak için de belli şartların sağlanması gerekiyor.
PASAPORT YENİLEME NEREDEN YAPILIR?
Pasaport yenilemek için, yani pasaport süresini uzatmak için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün herhangi bir şubesinden randevu alınması gerekiyor. İsteğe göre, ALO 199'u arayarak ya da randevu.nvi.gov.tr adresinden randevu talebi oluşturarak pasaport yenileme başvurusu yapılıyor.
Pasaport yenilemek (süresini uzatmak) için internet randevusu şöyle alınıyor:
* İnternet tarayıcısından randevu.nvi.gov.tr adresine giriyoruz
* Pasaport sayfasına giriyoruz. Daha sonra pasaport türünü seçiyoruz
* Ekranda karşımıza çıkan bilgileri doldurduktan sonra 'Devam Et' butonuna basıyoruz
* Bağlı olduğumuz il ve ilçe nüfus müdürlüğünü seçiyoruz.
* İşlem yapmak istediğimiz kişiyi seçiyoruz
* İleri butonuna basıyoruz ve işlem yapmak istediğimiz kişiyi seçiyoruz
* Randevu almak için en uygun tarihi ve saati seçiyoruz. Ve tekrar ileri butonuna tıklıyoruz.
PASAPORT YENİLEMEK İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?
* Hizmet Damgalı Pasaport Talep Formu (Düzenlendiği tarihten itibaren 60 (altmış) gün geçerliliği olan)
* Kamu görevlisi olmayanlar için talep formu ile birlikte görev onayı,
* Nüfus cüzdanı, kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi
* 1 adet biometrik fotoğraf
* Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen pasaport defter bedelinin ödenmesi.
* Parmak izi
* 18 yaş altı çocuklar için muvafakatname
* Şu an kullanılan pasaport
2022 PASAPORT ÜCRETLERİ NE KADAR?
Süre | Harç Ücreti | Defter Bedeli | Toplam
6 Ay | 309,40 TL | 225,00 TL | 534,40 TL
1 Yıl | 452,30 TL | 225,00 TL | 677,30 TL
2 Yıl | 738,40 TL | 225,00 TL | 963,40 TL
3 Yıl | 1.049,00 TL | 225,00 TL | 1.274,00 TL
3+ Yıl | 1.478,30 TL | 225,00 TL | 1.703,30 TL
PASAPORT HARCI NASIL VE NEREYE ÖDENİR?
Pasaport bedeli ücreti; Vergi Dairesi Müdürlükleri, PTT şubeleri, anlaşmalı bankalar ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na ödenebilir.
Her yıl enflasyona bağlı olarak değişen pasaport harçları internet üzerinden bankaların online şubelerinden, banka ATM'lerinden, bankaların fiziksel şubelerinden ödenebilir.
PASAPORT TÜRLERİ NELER? KAÇ ÇEŞİT PASAPORT VAR?
2018 yılında pasaport renklerinde değişikliğe gidildi. 2022 yılında ülkemizde hizmet gruplarına göre 4 farklı renkte pasaport bulunuyor:
* Bordo pasaport (Umumi Pasaport)
* Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)
* Gri pasaport (Görev Pasaportu/Hizmet Pasaportu)
* Siyah pasaport (Diplomatik Pasaport)
Yurt dışı giriş ve çıkışı için resmi kimlik görevi gören ve yeni düzenlemeyle dünya standartlarına getirilen pasaportlar, sadece sağlık ve tatil amaçlı tercihlerin yanı sıra devlete hizmet amaçlı seyahatlerde büyük önem taşır.
Geçici Pasaport veya Seyahat Belgesi ile yurt dışında seyahat etmek mümkün. Fakat bunlar istisnai durumlarda verilir. Mesela geçici pasaport, yurt dışındayken pasaportunu kaybedenlere, ya da pasaportunun son kullanma tarihi dolanlara ya da sınır dışı edilenlere Türkiye'ye geri dönmeleri için verilen tek kullanımlıktır.
BORDO PASAPORT NEDİR?
Herhangi bir resmi görevi bulunmayan, turistik amaçlı yurt dışına gitmek isteyen vatandaşlar bordo pasaport sahibi olabilir. Pasaport çeşitleri arasında dolaşım gücü en sınırlı olandır. Yine de dünyadaki ülkelerin yarısından fazlasına vize almadan ya da kapıda vize ya da online vize alarak girmesi mümkündür.
YEŞİLPASAPORT KİMLERE VERİLİR?
Kadro derecesi 1, 2, ya da 3 olan devlet memurlarına ve eski bürokratlara yeşil pasaport verilir. Yeşil pasaport çıkarma hakkı olan kamu personeli arasında, devlette çalışan doktor ve öğretmenler de var ama kadro derecelerinin 1, 2, ya da 3 olması şartı gözetiliyor. Bu memurlar emekliliğe ayrıldıkları ya da görevden çekilme sebepleri ile görevden ayrılmış olmaları halinde de yeşil pasaportlarını koruyabiliyorlar.
GRİ PASAPORT NE DEMEK?
Yeşil ya da siyah pasaportu olmayan, resmi kurumlar tarafından bir görev için yurt dışına gönderilen kişilere gri pasaport verilir. Örneğin; normalde bordo pasaport sahibi birisi belediye ya da özel idare tarafından görev için yurt dışına giderse ona gri pasaport verilir. Gri pasaport sahibi kişinin göreve devam ettiği sürece bazı aile bireyleri de yeşil pasaport sahibi olabiliyor.
SİYAH PASAPORT KİMLER ALABİLİR?
TBMM meclis üyeleri, milletvekilleri, bakanlar, orgeneraller, valiler ve büyükşehir belediye başkanları gibi devletin en üst seviyesinde görev yapan kişilere, sadece görevde bulundukları süre boyunca siyah pasaport verilir. Biyometrik pasaporta geçmeden önce diplomatik pasaportun eski rengi kırmızıydı. Siyah pasaport sahibi kişinin göreve devam ettiği sürece bazı aile bireyleri de yeşil pasaport sahibi olabilir.