Narsisizm yaş ilerledikçe geriler mi?

Narsisizm yaş ilerledikçe geriler mi?

Yeni araştırma, yaşlanma sürecinde narsistlerin daha cömert ve uzlaşmacı olma eğiliminde olduklarını, ancak kibir duygularından tamamen kurtulamadıklarını ortaya koydu.

Yeni bir araştırmaya göre, narsist kişilik özellikleri yaşlandıkça değişiyor. 37 bin kişinin verilerini inceleyen araştırmacılar, narsistlerin yaş aldıkça daha cömert ve uzlaşmacı, empatik duygularının ise gelişmiş olduğunu buldu. Ancak, narsistlerin tamamen kibir duygularından kurtulamadıkları da ortaya kondu.

Araştırma, narsist kişilik özelliklerinin çocukluktan yetişkinliğe kadar devam ettiğini gösteriyor. Uzmanlar, narsisizmin farklı tiplerini tanımlıyor:

- Fail narsistler:* Kendini başkalarından üstün gören ve hayranlık isteyenler.
- Düşman narsistler:* Başkalarını rakip olarak gören, istismarcı ve empatiden yoksun olanlar.
- Nevrotik narsistler:* Utanmaya eğilimli, güvensiz ve eleştiriye karşı hassas olanlar.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, araştırmacılar, yaşla birlikte narsisizm puanlarının genellikle düştüğünü ancak bu değişikliklerin hafif ve kademeli olduğunu belirtiyorlar. Araştırmanın başındaki Dr. Ulrich Orth'a göre, bazı narsistlerin davranışlarının kısa vadede faydalı olabileceği ancak uzun vadede çatışmalara yol açabileceği ifade ediliyor.

Psikolog Dr. Sarah Davies'e göre, narsisizm teriminin sosyal medya etkisiyle geniş bir şekilde kullanıldığı ancak klinik anlamının dikkatle ele alınması gerektiği vurgulanıyor. Davies, bir narsisti tanımlarken davranışların spesifik olarak adlandırılmasının daha faydalı olduğunu belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN