Lifli yapısı sayesinde diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında bulunan pırasa, bağışıklık sistemini güçlendirmek için de etkili bir sebze olarak tanımlanıyor. Pırasa; çiğ ve pişmiş olarak tüketilebilen mineral ve vitamin açısından zengin bir sebzedir. İşte, pırasanın sağlığa faydaları...
Soğan ve sarımsak ile aynı aileden olan pırasa sebzesinde; A, C, K vitaminlerinin yanı sıra folat, demir, magnezyum bulunuyor. Pırasanın sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olduğunu söyleyen uzman diyetisyen Pınar Demirkaya, pırasanın bağırsak sağlığı üzerindeki faydalarını paylaştı.
PIRASANIN FAYDALARI NELER?
YÜKSEK LİF İÇERİYOR
Pırasa, özellikle çözünür ve çözünmeyen lifler açısından zengindir. Lif, bağırsak sağlığını iyileştirir, sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler ve düzenli dışkılama sağlar.
PREBİYOTİK ETKİLERİ VAR
Pırasa, bağırsaklarda yaşayan faydalı bakterilerin gelişimini teşvik eden prebiyotik lifler içerir. Bu bakteriler, sindirim sisteminin sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
SU İÇERİĞİ YÜKSEK
Pırasa, büyük ölçüde su içerir. Hydrasyon (vücuttaki su düzeyi) düzenli bağırsak hareketleri için önemlidir. Su, dışkıyı yumuşatır ve bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı olur.
ANTİOKSİDANLARDAN ZENGİN
Milliyet'te yer alan habere göre, pırasa, antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı korur. Bu, bağırsak hücrelerinin sağlığını destekleyebilir.
DÜŞÜK KALORİLİ VE BESLEYİCİ
Pırasa, düşük kalorili bir sebze olup, aynı zamanda vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Sağlıklı bir diyetin parçası olarak tüketildiğinde, bağırsak sağlığına olumlu etkilerde bulunabilir.