Mor renk, tarihin bazı dönemlerinde kullanılmış fakat günümüzdeki bir bayrakta bulunmuyor. Bunun arkasında ise bazı tarihsel olaylar mevcut. İşte, ülke bayraklarında mor renk olmamasının nedeni....
Günümüzde birçok firmada ve tasarımda kullanılan mor renk, tarih boyunca kralların ve kraliçelerin 'favori' rengi oldu. Geçmiş dönemlerde bu rengi yalnızca 'soylu' sınıfından olanlar kullanabiliyordu.
Örneğin Pers kralı 2. Kiros'un pelerini mor renkti. Bazı Roma İmparatorları bu renge öylesine önem verdiler ki sıradan insanların bu renkte bir kıyafet giymesini engelleyen kanunlar dahi çıkardılar. Kurala uymayanlar ise ölüm cezasına çarptırılabiliyordu. Bu renk, en çok da Bizans İmparatorluğu'nda görüldü.
ÜLKE BAYRAKLARINDA MOR RENK NEDEN KULLANILMIYOR?
Mor renk, tarih boyunca üretilmesi en zor renkti. Bu renk, Lübnan'daki antik şehir Tire'de, pek kolay bulunamayan bir kabuklu deniz canlısından üretilebiliyordu. Bu deniz canlısı öylesine nadir sayıdaydı ki altından bile daha değerliydi.
Bir gram mor boyanın üretilebilmesi için bu kabuklu canlıdan 10 bin tane bulunması gerekiyordu. Bir kilo mor rengindeki yün, sıradan bir insanın bir yıllık kazancına eş değerdi. Bu nedenle mor renkte yapılan kıyafetler de oldukça pahalıydı.
Ülke bayraklarında mor renk kullanılmamasının nedeni, bu rengin üretilmesinin yüksek maliyetli olmasıydı. Mor rengi, 1850'li yıllarda sentetik boyaların ortaya çıkmasıyla yaygınlaşmaya başladı.