Formda olmak, kalp hastalığı ve ölüm riskinde vücut kitle indeksinden daha çok önem taşıdığı ortaya çıktı. Araştırmacılar, günde 30 dakika tempolu yürümenin, formda olmayan insanlar üzerinde çok olumlu etkileri olabileceğini söylüyor. İşte detaylar...
Yeni bir araştırma, fit olmanın kalp hastalığı ve ölüm riskinde, vücut kitle indeksiyle (VKİ) tanımlanan kilodan daha iyi bir belirteç olduğunu ileri sürüyor.
Vücut kitle indeksiyle hesaplanan obezite oranları, zayıflama ilaçları piyasaya sürüldüğü halde gelişmiş ülkelerde artıyor.
Ancak British Journal of Sports Medicine'da yayımlanan yeni bir araştırma incelemesi, özellikle kalp ve akciğer kondisyonunun ölüm riskinde vücut kitle indeksinden daha güçlü bir belirteç olduğu sonucuna varıyor.
ABD'deki Virginia Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Dr. Siddhartha Angadi, "Görünen o ki formda olmak, ölüm riskinde şişmanlıktan çok daha fazla önem taşıyor" diyor.
398 BİN KİŞİNİN VERİSİ İNCELENDİ
Independent Türkçe'de ye alan habere göre, inceleme, VKİ kategorilerinin hepsindeki fit kişilerin, kalp hastalığından ölüm riskinin benzer istatiksel seviyelerde olduğunu açığa çıkarıyor. Öte yandan, fit olmayan kişilerin kalp hastalığı nedeniyle ölme riski, normal kilolu fit kişilere kıyasla iki ila üç kat daha yüksek.
Dr. Siddhartha Angadi, "Çalışmamız, obez olan fit kişilerin ölüm riskinin, normal kilodaki fit kişilerle benzer seviyede ve fit olmayan normal kilolu kişilerin yaklaşık yarısı kadar olduğunu ortaya koydu" diyor.
Dr. Siddhartha Angadi'nin ekibi, neredeyse üçte biri kadın olmak üzere bir dizi ülkeden 398 bin 716 yetişkini kapsayan 20 çalışmayı inceledi. Bu çalışmaların çoğu, egzersiz testi skorlarında, kendi yaş gruplarının yüzde 20'lik diliminin üstünde yer alan kişileri fit kategorisinde değerlendiriyor.
HAFTADA 2 GÜN 150 DAKİKA FİZİKSEL AKTİVİTE
Obezite, kalp hastalığı ve diyabet gibi sağlık sorunlarıyla bağlantılı olsa da birçok kişi riskleri azaltmak için kilo vermekte zorlanıyor.
Çalışmanın yazarlarından Glenn Gaesser, "Kilo veren kişilerin çoğu o kiloları geri alıyor. Tekrarlayan kilo verme ve alma döngüleri, obezitenin kendisiyle kıyaslanabilecek birçok sağlık riskiyle bağlantılı" diyor.
Araştırmacılar, bunun yerine olumsuz sağlık etkilerinden kaçınmak için kalp ve akciğer kondisyonunun geliştirilmesini tavsiye ediyor.
Mevcut yönergeler, yetişkinler için haftada iki gün kas güçlendirmeyle birlikte en az 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite veya 75 dakika şiddetli fiziksel aktivite öneriyor.
HAFTADA BİRKAÇ KEZ 30 DAKİKA TEMPOLU YÜRÜYÜŞ
Yeni incelemede son yüzde 20'lik dilimde yer alanlara benzer durumdaki, formda olmayan kişiler için herhangi bir aerobik egzersize başlamak büyük bir etki yaratabilir. Dr. Siddhartha Angadi, "Bu, günde yaklaşık 30 dakikaya varmayı hedefleyerek haftada birkaç kez tempolu yürüyüş yapmak gibi faaliyetlerle başarılabilir" diyor.
Dr. Siddhartha Angadi'nin ekibi, obez kişilerin sağlıklarını iyileştirmekte (kilo verme yaklaşımındansa) fitness temelli bir yaklaşımın değerinin bağımsız olarak doğrulanması için çağrı yapıyor.