Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında Zonguldak'tan deprem bölgesine giden maden işçileri, kömür kazarken tavan göçüğünü engellemek adına yeni bir kurtarma çalışmaları başlatıldı. ''Domuz damı'' tahkimatı bu defa Adıyaman'da. İşte herkesin merak ettiği ''domuz damı'' tahkimatı nedir, ne işe yarar? sorularının yanıtları haberimizde yer almaktadır.
Türkiye'nin gündeminde yer alan doğal afet olan deprem üzerine çalışmalar devam ederken herkes seferber oldu. Maden işçileri tarafından başlatılan domuz damı tahkimatıyla beraber enkaz altında 17 yaşındaki Gülsüm Yerlikaya kurtarılırken herkes bu tahkimatın ne olduğunu araştırmaya başladı. Domuz damı tahkimatı nedir? İşte detaylar...
DOMUZ DAMI TAHKİMATI
Madencilikte tavan göçmelerinin engellemesi için ortaya çıkan domuz damı tahkimatı 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde 103 kişinin kurtarılmasına neden oldu. Yerin metrelerce altındaki ocaklar uyguladıkları tavan kısmının çökmesini engelleyen domuz damı tahkimat sistemi enkazlarda kullanılmaya başladı.
Madenciler kendi güvenliğini sağlayarak başladığı tahkimat sistemiyle beraber binaların derinliklerine oluşturdukları galerilerden ilerleyebildikleri belirtildi. Kahramanmaraş merkezinde gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ili etkilerken Adıyaman'da aynı metot kullanılarak 7 katlı apartmanın çöküşünden 17 yaşındaki Gülsüm 90 saat sonra kurtarıldı.