Zararlı olan her türlü söz, eylem, davranış kötülük olarak adlandırılır ve kötülük, bütün dinlerde ortak olarak hoş karşılanmaz. Dinsel kuralların ahlaki kurallarla örtüştüğü noktada, bu kuralların toplumsal hayatı düzenleyici yönü de bulunmaktadır. Kötülük olarak nitelendirilebilecek her türlü davranış din tarafından yasaklanarak toplumsal bozuklukları da önleyecektir.
Günah, dine göre suç sayılan eylemdir. Hırsızlık yapmak, dedikodu, kalp kırmak, haksız kazanç elde etmek günahtır. Bazı din alimlerine göre kötülüğü eylem olarak yapmayıp aklından geçiren kişi de günah işlemiş sayılır. Yani bir şeye niyet etmek de insanı günaha sokabilir. Birini dövmeyi hayal eden kişi günah işlemiş sayılır mı? Fiilen birinin canı yakmakla yapmayı hayal etmek arasında fark olduğu aşikardır.
Hadis-i şerife göre, kişi kötülüğe niyet eder de bundan vazgeçerse bunun için hanesine sevap yazılır. Kötülüğü aklından geçirdiği gibi eyleme de geçirmeye çalışırsa o zaman da kendisine günah yazılır. Zihne gelen kötü düşüncelerden sorumlu olunmayacağı söylendiğinde, bu tip düşünceler akla gelince bunları savarak iyi olanı düşünmenin öneminden bahsedilir. Bile isteye kötülüğü düşünmek en sonunda kişiyi eyleme geçirebilir.
BOL SEVAP KAZANMAK İÇİN
Din kötülük yapmayı engeller çünkü kötülük insan ilişkilerine zarar verir. Huzursuzluk ve güvensizlik yaratır. Bu durumda kişilerin maneviyatı olumsuz etkilenir. Dine inancı olan kişi inancı doğrultusunda sevap kazanmak için günahtan kaçınmalıdır. Ancak bu sayede ruhu arınır ve gerçek bir insan olur. Dünyevi zevklerde aşırıya kaçılmaması, dinde özellikle haram ve günah olarak nitelendirilen davranışların yapılmaması insan ruhunu dinginliğe kavuşturur. İyiliği düşünmek beraberinde iyiliği getirecektir.
Komşunuza sabah gülümseyerek baktığınızda muhtemelen o da size gülümseyecektir. “İnsanın fikri ne ise zikri de odur.” sözü bu durumu özetler niteliktedir. İyilik yapmak karşılığında iyiliği getirir. Yardıma muhtaç kişilere yardımcı olmak, güzel söz söylemek, insanları kırmamaya çalışmak, dargınları barıştırmak sevap kazandıran eylemlerdir. Böyle davranmak aynı zamanda toplumda da huzur havası yaratır, kişiler arası ilişkiler gelişir. Kötülükten kaçınarak yaşamak iç huzuru da artırır. Huzurlu bir toplum daha çok üretir, geleceğe emin olarak bakar.