Birçoğumuz çilek saplarını atık olarak görsek de aslında şefler ve uzmanlar değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor. Peki, çilek saplarının faydası nedir, hangi alanlarda kullanılır? Bu haberi okuduktan sonra çilek saplarını çöpe değil kavanoza atın. İşte, çilek saplarının faydası…
Çilek sapları, fermente edilerek elde edilen sirkenin özelliklerini taşır. Evde çilek sapı sirkesi yapmak, pratik, ekonomik ve çevre dostu bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki bu seçenek insanları kendi sağlıklarını ve çevreyi daha sürdürülebilir bir biçimde desteklemelerine de yardımcı oluyor…
TOKLUK HİSSİNİ ARTIRIYOR
Yapılan araştırmalar, çilek sapı sirkesinin yemeklerde tüketilmesinin tokluk hissini artırdığını ortaya koyuyor. Böylece kilo kontrolünüzü sağlayabilirsiniz. Bunun için diyet listenize çilek sirkesi ekleyebilirsiniz.
KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR
Çilek sapı sirkesi, gün içindeki öğünlerden önce alındığında kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor. Özellikle diyabeti olanlar için oldukça faydalı bir gıdadır.
AKNE SORUNUNA ÇÖZÜM
Çilek sirkesi ciltteki pH dengesini destekliyor ve ciltteki yağ üretimini dengeliyor. Bu yüzden sivilce tedavisi ve cilt temizliğinde çilek sirkesi oldukça fazla tercih ediliyor.
SAÇLARI PARLATIYOR
Çilek sirkesi, saç derisindeki pH dengesini düzenleyerek, saça doğal bir parlaklık kazandırıyor. Aynı zamanda saç derisindeki yağı dengeleyerek kepek oluşumunu da minimuma indiriyor.
ÇİLEK SİRKESİ NASIL YAPILIR?
MALZEMELERİ
- Çilek sapları
- Su
- Şeker veya bal (İsteğe bağlı)
YAPIMI
Çileklerin saplarını kesin ve taze olduğundan emin olduğunuz çilek saplarını bol suda yıkayın. İyice yıkayarak toprak kirlerinden arındırdıktan sonra kavanozun içine sapları doldurun. Ancak sapları sıkıştırmamaya dikkat edin.
Bir tencerede su kaynatın ve kaynar suyu kavanoza dökün. İsteğe göre şeker ya da bal ekleyebilirsiniz. Bu ikili, mayalama sürecinde kullanılacak olan mayaların beslenmesini sağlar.
Kavanozun kapağını kapatın. Fermente olurken gazın çıkması için kavanozun kapağı hafif gevşek olmalı. Bu adımlara mutlaka dikkat etmelisiniz.
Kavanozu serin ve karanlık bir yerde minimum 1 hafta bekletin. Ara ara kontrol ederek kötü bir koku ya da küflenme olup olmadığını kontrol edin. Böyle bir durumda sirke yapımını durdurmalısınız. ermente işlemi tamamlandığı zaman sirke kavanozun içinde oluşacaktır. Sirkeyi kullanmadan önce çilek saplarını süzerek sirkeyi ayrıştırın ve temiz bir kavanoza aktarın.