Çiğ tavuk aldıktan sonra bunu sakın yapmayın: Gıda zehirlenmesine yol açabilir! Bilmeden aynı hatayı yapıyorlar

Çiğ tavuk aldıktan sonra bunu sakın yapmayın: Gıda zehirlenmesine yol açabilir! Bilmeden aynı hatayı yapıyorlar

Hem lezzeti, hem de besin değeriyle mutfakların vazgeçilmez bir parçası olan tavuk etini pişirmeden önce yıkayanlar bunu daha çok pislikleri ve mikropları temizlemek için yaptığını söylüyor. Peki, tavuk eti pişirmeden önce yıkanır mı? Eti pişirmeden önce yıkanır mı? Tavuğu pişirmeden önce yıkamak neden yanlış? İşte, çiğ tavuğu doğru pişirme yöntemi...

Pek çok kişi hijyen kaygısıyla tavuğu pişirmeden önce yıkama yoluna başvurabilir. Oysa çiğ tavuğu yıkamak gıda zehirlenmesi riskini artırıyor. Tavuk eti alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Artık, şunları söyledi:

"Üzerindeki son kullanma tarihine de dikkat etmek lazım. Ambalajlı ürünler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve denetlenen tesislerde üretildiği için güvenlidir. Tavuk ve tavuk eti ürünleri soğuk zincir bozulmadan tüketicilere ulaştırılmalı, etiketinde belirtilen süreler içerisinde tüketilmelidir. Tavuk eti satın alındıktan hemen sonra mümkün olduğu en kısa sürede tüketilmeli ya da soğuk zincir bozulmadan muhafaza edilmelidir. Ürün eve gidene kadar çözünmüşse, tekrar dondurmadan tüketilmelidir."

ÇİĞ TAVUK PİŞİRİLMEDEN ÖNCE YIKANMALI MI?

Mynet'te yer alan habere göre, çiğ tavuğa dokunduktan sonra ellerin yıkanması uyarısında bulunan Prof. Dr. Nevzat Artık, şöyle konuştu:

"Tavuk etinin pişirilmeden önce yapılması gereken tek şey, mutfak tezgahı ve malzemelerine teması mümkün olduğunca engellenerek doğrudan tencereye alınmasıdır. Çiğ tavuk pişirilmeden önce yıkanırsa gıda zehirlenmesi riskini arttırmaktadır. Tavuk eti iyi piştiği takdirde tüm zararlı mikroorganizmalar yok olacaktır."

KIRMIZI ET PİŞİRİLMEDEN ÖNCE YIKANMALI MI?

Kırmızı etin de tavuk eti gibi sıcak suyla yıkanmaması gerekir. Eğer kırmızı ete sıcak su temas ederse bu etin üst tabakasının pişmesine yol açar. Bu da etin normal pişme seviyesinde pişerken tadının bozuk çıkmasına neden olur, ayrıca bakterilerden de temizlenmez.

Kırmızı et, paketinden çıktıktan sonra kanının süzdürülmesi gerekir. Bir süzgeç yardımıyla içinde bulunan kanı soğuk suyla kısa sürede akıttıktan sonra cam kaba alınmalı.

Bu kaba sadece soğuk su doldurulup üzerinin bir kapak veya streç film yardımıyla örtülmesi gerekir. Nedeni ise etin bekletilme süresinde hava almaması yani bakterilerin girmesini engellemektir.

Bu işlemden sonra et mutlaka buzdolabında bekletilmelidir. Oda sıcaklığında su ısınabilir bu da ette farklı tepkimelere yol açabilir. Ayrıca eti bekletilen suyun içerisine su dışında tuz, sirke, limon gibi maddeler başta olmak üzere hiçbir malzeme konulmamalıdır.

Eğer su dışında başka malzeme girerse et bekletme aşamasından çok marine aşamasına geçer bu da etin lezzetinin değişmesine neden olur. Etin sirkede bekletilmesi sirkenin içerisinde bulunan asidik özelliği nedeniyle ete ön pişme etkisi yapar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN