Çiçekler bazen ne kadar ilgilenilirse ilgilenilsin çiçek açmazlar. Bu da çiçek yetiştirmeyi sevenlerin en zorlandığı konulardan biridir. O meyvenin kabuğu her çiçeğe iyi geliyor, sakın atmayın! Açmaz denilen çiçek bile coşuyor...
Ev veya iş yerinde çiçek yetiştirmeyi sevenler için bakım oldukça önemlidir. Aydın'ın Efeler ilçesinde çiçekçilik yapan Ahmet Özyılmaz, çiçek bakımıyla ilgili önemli tüyolar paylaştı.
Çiçek yetiştirmek sabır ve özen gerektirir. Ancak sulamak ve budamak yeterli olmayabilir, çünkü her çiçeğin özel ihtiyaçları vardır. Ahmet Özyılmaz, uzun yıllardır çiçekçilik yapan bir isim olarak çiçek yetiştirmek isteyenler için önemli ipuçları verdi.
ÇİÇEKLİ BİTKİLER NEDEN ÇİÇEK AÇMAZ?
Öncelikle çiçeklerin sağlıksız kalmasının nedenlerini açıklayan Özyılmaz, “Bazı durumlarda çiçek sağlıksız kalabilir. Bu durumlarda çiçek açmaz, solarlar. Bitkiler de bir tür canlı olduğu için hastalanabiliyorlar. Örneğin; Bitki köklerinin yeterli miktarda su almaması, toprağın yetersiz beslenmesi, aşırı sıcak veya soğuk havalar bitkinin küsmesine ve sağlıksız yetişip solmasına ve çiçek açmamasına sebep olur. Ayrıca bitkinin yaprak veya gövde kısmının zarar görmemesine de dikkat edilmelidir” dedi.
ÇİÇEKLERE DOĞAL GÜBRE TÜYOLARI
Özyılmaz, çiçeklerin bakımında doğal yöntemlerin kullanılabileceğini de aktararak “Sebzeleri kaynatıp suyu soğuduktan sonra bitkilerin bu sebze suyu ile sulanabilir. Sebze içindeki vitaminler, çiçeklerin açması için doğal bir kürdür” dedi.
Muz kabuğunun içerdiği magnezyum, bitkilere insan sağlığına olduğu gibi fayda sağlar. Ahmet Özyılmaz, muz kabuklarını bir kapta biriktirip üzerine biraz su eklenerek bir gün bekletmenin ardından bitkilere dökülmesinin yararlı olduğunu belirtti. Ayrıca, doğranmış muz kabuklarının da toprağa karıştırılmasını tavsiye etti.
Haşlanmış yumurta suyunun bitkilerin çiçek açmasına yardımcı olabileceğini söyleyen Özyılmaz, bu suyun toprağa katılıp kabuklarının ezilerek karıştırılması gerektiğini ifade etti.
Açmayan çiçekler için kuru maya kürünün etkili olabileceğini belirten Özyılmaz, 3 litre suya 1 yemek kaşığı kuru mayanın eklenerek bitki yapraklarına değdirilmeden doğrudan toprağa dökülmesini, bu işlemin ise 15 gün arayla tekrarlanmasını öneriyor.