Boyunu gören hormonlu sanıyor ama organik! Tayland'dan getirip bahçesine ekti: İlaçsız susuz yetişiyor

Boyunu gören hormonlu sanıyor ama organik! Tayland'dan getirip bahçesine ekti: İlaçsız susuz yetişiyor

Boyunu gören hormonlu sanıyor! Ancak görüntüsü sizi yanıltmasın, tamamen organik! Tayland'dan getirip bahçesine ekti; ne ilaç istiyor, ne su...

Adana’da aile hekimi olarak görev yapan Dr. Ali Tuna (58), 2018 yılında Tayland'dan getirilen bir fil sarımsağı (Elephant Garlic) tohumu ile sıra dışı bir tarım macerasına başladı. Öğretmen arkadaşı İdris Temiz'in (33) hediyesi olan bu sarımsağı, Çukurova’daki evinin bahçesine eken Tuna, ilk ekimden itibaren normal sarımsaklara göre 3-4 kat daha büyük sarımsaklar elde etti. Bu başarı, Tuna'yı sarımsağı çoğaltarak profesyonel olarak yetiştirmeye yönlendirdi.

TAYLAND'DAN ADANA'YA GETİRDİ

sarimsak-1.jpg

Dr. Ali Tuna, altı yıl boyunca bahçesinde ekim yaparak yüzlerce tohum elde etti. Bu yıl, Adana’da bir dönümlük tarla kiralayarak daha geniş çaplı ekim gerçekleştirdi ve yüzlerce kilogram fil sarımsağı hasat etti. Bu süreçte, fil sarımsağının Çukurova'nın iklimine mükemmel uyum sağladığını ve sulama gerektirmediğini belirtti. Dr. Tuna, bu sarımsak türünün Türk tarımına kazandırılmasını arzuluyor.

Çocukluğundan beri tarıma ilgi duyduğunu ifade eden Dr. Ali Tuna, "Araştırma ve geliştirmeyi çok seviyorum. Bu fil sarımsağını 2018 yılında Tayland'dan gelen bir arkadaşım hediye olarak verdi. Ben de bu sarımsağı çoğalttım ve çok büyüdüğünü fark ettim. Bu sarımsağı Türk tarımına kazandırmak istedim. 1 diş olarak aldığım sarımsağı bu hale getirdim. Ancak bu sene 1 dönüm tarla kiralayıp ekim yaptım. Artık elimdeki tohum miktarı rahatlıkla bir tarlayı ekebilecek hale geldi" diye konuştu.

TARIM İLACI GEREK DUYMUYOR

sarimsak.jpg

Dr. Ali Tuna, bu sarımsak türünü Türk tarımına kazandırmak için yetkililere ulaşmayı planladığını belirtti. Fil sarımsağının büyük boyutları nedeniyle sanayide kullanılmasının daha uygun olduğunu vurgulayan Tuna, "Bu sarımsağın büyüklüğü nedeniyle sanayide kullanılması daha uygun olacaktır. Kabuğu çok kolay soyulabiliyor. Bu sarımsakta mantar hastalığı olmuyor ve yetiştirirken hiç tarım ilacı kullanılmıyor. Organik bir ürün olduğunu söyleyebilirim. Adana toprağını çok sevdi. Adana iklimine yakın illerde bu ürün kesinlikle çok iyi tutacaktır" dedi.

Tuna, Kastamonu'nun ünlü Taşköprü sarımsağı ile karşılaştırma yaparak, yerli sarımsağın keskinliğinin daha iyi olduğunu belirtti. Buna rağmen, fil sarımsağının avantajlarının da göz ardı edilmemesi gerektiğini savundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN