Binlerce yıldır sönmeyen ateş: Antalya’daki Yanartaş her yıl binlerce turisti ağırlıyor

Binlerce yıldır sönmeyen ateş: Antalya’daki Yanartaş her yıl binlerce turisti ağırlıyor

Antalya’nın Kemer ilçesi Çıralı’da yer alan Yanartaş, mitolojide Chimera canavarının gömüldüğü yer olarak anılırken, buradan çıkan alevler binlerce yıldır yanmaya devam ediyor ve her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

“Olympos’un Sönmeyen Ateşi” doğal ateş kaynağına ve gizemli bir atmosfere sahip olan Yanartaş, her yıl ve yılın her mevsiminde binlerce turisti ağırlamaya devam ediyor.

Antalya’nın Kemer ilçesi, Çıralı Mahallesi plajının kuzeyindeki kayalıklarda yer alan doğal gaz kaynağından binlerce yıldır çıkan alevler, eski Yunan mitolojisine göre "Ephyra Kralı Glaukos'un oğlu Hipponoes bir av partisinde kardeşi Belleros'u öldürür ve “Belleros'u yiyen” anlamına gelen Bellerophontes adını alır" şeklinde anlatılıyor.

Ephyra'dan sürülen Bellerophontes, Argos kralına sığınır. Kendisine sığınan bu genci öldürmeyi kendine yakıştıramayan Argos Kralı onu Likya Kralın’a gönderir.

antalya-6.jpg

CHIMERA’NIN ALEVLERİ

Likya Kralı acınacak hâldeki bu genci öldürmek istemez ve onu Olympos Dağı’nda yaşayan aslan başlı, keçi gövdeli, yılan kuyruklu ve ağızdan alevler saçan canavar Chimera ile dövüşmeye gönderir. Bellerophontes, Pegassos adlı kanatlı atına binerek Chimera ile savaşmaya gider.

antalya-3.jpg

Chimera saldırdığında Pegassos havalanır ve Bellerophontes yere inerken mızrağı ile canavarı yerin yedi kat dibine gömer. Fakat Chimera, yerin yedi kat altından alevler saçmaya devam eder. Anadolu’da binlerce yıldan beri anlatıla gelen ve Homeros’un bize bu şekilde aktardığı efsaneye göre hâlâ yanan alevler, Chimera’nın yerin yedi kat dibinden fışkıran alevleridir.

antalya1.jpg

OLİMPİYATLARIN İLKİ

Bellerophontes’in zaferini kutlamak amacıyla Olympos’ta bir yarış düzenlenir. Atletler, Chimera’nın kutsal ateşiyle meşalelerini tutuşturarak, Olympos kentine koşarlar. Böylece daha sonraları değişik spor dallarının eklendiği ve birkaç gün süren Olimpiyat Oyunları’nın Anadolu’daki ilk örneği gerçekleşmiş olur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN