Bilimsel olarak kanıtlandı: En çekici özellik meğer buymuş! İnsanlar buna karşı koyamıyor

Bilimsel olarak kanıtlandı: En çekici özellik meğer buymuş! İnsanlar buna karşı koyamıyor

Bilim insanları, fiziksel güzelliğinizin aslında tek bir temel özelliğe bağlı olduğunu tespit etti. İnsanlara en çekici gelen özellik, zeka ya da mizah anlayışınız değilmiş. İşte, insanı en çekici gösteren o özellik...

Daha önceki araştırmalar, çekici görünmenin fiziksel özelliklere bağlı olduğunu gösterse de yeni yapılan bir araştırma fiziksel güzelliğinizin aslında tek bir temel özelliğe bağlı olduğunu iddia ediyor.

NAZİK İNSANLAR DAHA ÇEKİCİ

Ntv'de yer alan habere göre, British Journal of Social Psychology dergisinde yayımlanan çalışma, fiziksel güzelliğin temelinin aslında nezaket yani prososyalik (başkalarına yardım etme ve nazik davranma) olduğunu ortaya koydu.

Daha önce yapılan araştırmalar yüz simetrisi, özgüven, iletişim becerileri gibi fiziksel güzelliğinizi etkileyen bir dizi faktörü ortaya çıkarmıştı.

Ancak şimdiye kadar nezaketin fiziksel güzellik üzerindeki etkisi büyük ölçüde araştırılmamıştı.

SOSYAL DAVRANIŞLAR ETKİLİYOR

Başkalarına fayda sağlayan eylemlerin, işbirliği ve nezaket gibi sosyal davranışların güzellik değerlendirmesini nasıl etkilediğini inceleyen ekip, toplam 4 bin 192 katılımcı ile çeşitli deneyler gerçekleştirdi.

Katılımcılara gülümseyen erkek ve kadınların pasaport fotoğrafları gösterildi. Ayrıca, bu kişilerin kişilik özelliklerini tanımlayan açıklamalar yapıldı. Açıklamalar arasında, çorba mutfağında çalışmak gibi davranış örnekleri yer aldı. Daha sonra katılımcılardan, fotoğraflardaki kişileri ne kadar çekici buldukları hakkında değerlendirmelerde bulunmaları istendi.

ZEKA VE MİZAHTAN DAHA ETKİLİ

Araştırma sonuçları, tüm deneylerde prososyal davranış sergileyen kişilerin, fiziksel olarak daha güzel olarak değerlendirildiğini ortaya koydu. Ayrıca, mizah veya zekâ gibi diğer olumlu özelliklerin etkisinin, nezaketin etkisiyle karşılaştırıldığında daha az olduğu gözlemlendi.

Açıklamada, "Diğer kişilik özelliklerinin de farklı avantajları var, ancak bu çalışma, olumlu sosyalliğin güzellik değerlendirmeleri üzerindeki etkisinin, mizah veya zeka gibi diğer olumlu özelliklerden daha fazla olduğunu gösteriyor" ifadelerine yer verdildi.

NEZAKETİN ÖNEMİ VURGULANDI

Prososyalliğin fiziksel görünüm üzerindeki 'eşsiz ve merkezi rolünü' vurgulayan araştırma kapsamında nazik ve yardımsever davranışlarda bulunmanın, kişilerin görünüşleri hakkında daha olumlu değerlendirmeler yapılmasını sağlayabileceği sonucuna varıldı.

Ekip, fiziksel çekiciliğin sadece dış görünüşle değil, aynı zamanda sosyal davranışlarla da bağlantılı olduğunu ve nezaketin insan ilişkilerindeki önemini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN