Anadolu Mektebi, 8-13 Eylül tarihlerinde “Kültür Köprüsü Programı” kapsamında Kırgızistan seyahati düzenledi. 6 öğrenci ve 4 öğretmenden oluşan 40 kişilik kafile ziyaretin ardından ülkeye döndü.
Anadolu Mektebi öğretmen ve öğrencilerinden oluşan 40 kişilik kafile, 8-13 Eylül tarihlerinde Kırgızistan Programında yer alan faaliyetleri büyük ölçüde tamamladı.
Program hakkında detaylı bilgi veren grup sözcüsü Sami Güçlü, “Kültür Köprüsü Programı” kapsamında Kırgızistan’a bir seyahatimiz gerçekleşti. İlk gün Cengiz Aytmatov’un müze haline getirilmiş evini, Atabeyit mezarlığını, bu bölgede yer alan tarihi ve kültürel mekanları; Türkiye Diyanet Vakfının yaptığı, Orta Asya’nın en büyük camisi olan Bişkek Merkez Camiini gezdik. Akşam saat 19.00’da T.C. Bişkek Büyükelçisi bizleri kabul etti. Akşam yemeğini burada yedik ve Cengiz Aytmatov’un oğlu Elder de yemeğe katıldı. Uzun sohbet yaptık. Öğrencilerimizin sorularını cevapladılar. Çok güzel bir akşam yaşadık.'' diye konuştu.
''BİZİ DAVUL ZURNA İLE KARŞILADILAR''
Ahıska Türkleri tarafından davul zurna ile karşılandıklarını belirten Güçlü, ''İkinci gün ıslık gölü, Tanrı dağlarının eteklerini, Aytmatov açık hava müzesini gezdik. Öğle yemeğini Işık Gölü’nün kıyısındaki Balıkçı ilçesinde yedik. Daha sonra Karahanlılar Döneminden kalma, Tokmok bölgesinde Kırgızların Burana dedikleri tarihi kuleyi, Çolpan Ata Balbal açık hava müzesini gezdik. Akşam, Ahıska Türkleriyle birlikte olduk. Bizi davul zurna ile karşıladılar, dertlerimizi konuştuk, solistleri Anadolu türküleri söyledi, gözyaşlarını tutamayan öğrencilerimiz oldu.'' ifadelerini kullandı.
''AÇILIŞ PROGRAMINA AYTMATOV'UN AİLESİ DE KATILDI''
Grup sözcüsü Güçlü , ''Üçüncü gün, yani Çarşamba günü 16 öğrencimiz Manas Üniversitesinde iki oturum, Milli Eğitim Bakanlığımıza ait iki lisede iki ayrı oturum olmak üzere toplam dört oturumlu panellerde sunumlarını gerçekleştirdiler. Öğrencilerimiz başarılı sunumlar yaptılar, çok takdir topladılar. Açılış programına Kırgızistan Meclis Başkanı, Kültür ve Turizm Bakanı, Türkiye’nin Kırgızistan büyükelçisi, Cengiz 'Kültür köprüsü Programı' Roza ve küçük oğlu Elder Aytmatov da katıldı. Programda Manas Üniversitesi rektörü ve rektör vekili ile çok sayıda hoca da bu programımda hazır bulundu. Ayrıca Türkiye’nin Eğitim ve Kültür müşavirleri programı takip ettiler.'' dedi.
''TRT AVAZ 3 GÜN BOYUNCA PROGRAMLA İLGİLİ YAYIN YAPTI''
TRT Avaz kanalı üç gün boyunca programla ilgili yayın yaptığını belirten Güçlü, ''Anadolu Ajansı da programı izlemeye başladı. Bugün saat 15.30’da Meclis başkanını ziyaret ettik, genel kurul çalışmasını izledik. Meclis Başkanı ziyaretimiz ve Manas üniversitesindeki öğrenci sunumları hakkında Milletvekillerine bilgi verdi, Milletvekilleri bizleri alkışlayarak tebriklerini ifade ettiler. Aynı gün akşam yemeğini Manas Üniversitesi’nde yöneticiler ve hocalarla birlikte yedik. Bu sırada Kültür Bakanlığı Müzik Korosu bizim için konser verdi.'' şeklinde konuştu.
''MUHTEŞEM BİR KIRGIZ ÇADIRINDA AĞIRLANDIK''
Grup sözcüsü Güçlü sözüne şöyle devam etti, ''Öğrencilerimiz Bişkek şehrini gezdiler ve Ala-Arça Milli parkını gezdi. Tanrı dağlarının eteklerinde, bir geçit bölgesinde yürüdük. Zirvelerinde karın hiç eksik olmadığını söylediler, bu mevsimde de kar yağışları başlamıştı. Ata yurdunun havasını teneffüs ettik. Akşam yemeğinde, Üniversite tahsilini Türkiye’de yapmış, mezun olup Kırgızistan’a dönmüş olanların kurduğu Egemendik ( Türkiye Mezunları ) Derneğinin misafiriydik. Muhteşem bir Kırgız çadırında ağırlandık. Tanıştık, sohbet ettik, bilhassa gençlerin eğitimi konusunda neler yapabileceğimizi konuştuk. Kırgızların da Türkiye’yi, bizim Kırgızistan’ı sevdiğimiz kadar sevdiklerini gördük. Anadolu Mektebinin Kırgızistan’da bir program başlatması bundan sonra sanki daha kolay olacak gibi. Bu gezi İnşallah hayırlı gelişmelere vesile olur. İnşalllah Anadolu çocuklarının daha ileri noktalara geldiğini görmek de nasip olur.”