Musul operasyonundaki rolüyle katliam endişelerine yol açan İran destekli Haşdi Şabi, IŞİD'in Suriye'ye kaçış yolunu kesti. 'Büyük Halep Savaşı'na hazırlandığı belirtilen Şii milisler, Deyr-Ez-Zor'a uzanan çöllere giden kritik noktanın kontrolünü sağladı.
Musul operasyonunda 40 gün geride kaldı. Kentin terör örgütü IŞİD'den alınması amacıyla düğmeye basan Peşmerge, Irak ordusu ve koalisyon güçlerinin, 17 Ekim günü başladıkları operasyonla, terör örgütü mensuplarını Suriye'ye uzanan çöllere sürerek militanları açık hedef halindeyken vurmayı amaçladıkları belirtiliyordu.
Operasyonda adı sıkça mezhepsel hassasiyetler konusunda gündeme gelen Şii milis gücü Haşdi Şabi, bu koridoru tamamen kesti. Musul cephesindeki kritik gelişmeyi Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Savaş Medya Ağı duyurdu. Musul'un batısında yer alan ve çoğunlukta Türkmenlerin yaşadığı Telafer'i ele geçirmek için 23 Ekim'de kentin güneyindeki Kayyara kasabasından harekete geçen ve batıdaki çöl bölgeden hızla ilerleyen milisler, IŞİD'in Suriye bağlantısına tamamen set çekti. Bölgedeki en kritik noktalardan Telafer Havalimanı'nın kontrolünü 8 gün önce sağlayan Haşdi Şabi, Telafer-Sincar bağlantı yolunu ele geçirdi, Sino bölgesini Peşmerge güçleriyle birleştirdi. İran destekli milisler Telafer'i güney ve batıdan kuşatmış durumda. Resmi bir yapıdan uzak olan Haşdi Şabi'nin Irak'taki hamlelerini değerlendiren yetkililer Moskova-Tahran-Şam üçgenine dikkati çekiyor. Iraklı güvenlik uzmanı Abdurrahman Cuburi Haşdi Şabi milislerinin Suriye topraklarına girme olasılığını göz ardı etmediğini dile getirdi.
Cuburi, "Bu konuda Rusya'nın tutumu çok önemli. Esed, İran ve Hizbullah sonuna kadar savaşma ya da savaşmama konusunda Moskova'dan net bir tutum bekliyor" diye konuştu. Halep'te büyük bir savaşın patlak vereceğini ifade eden Cuburi, "Bu savaştaki hesaplamalar öncekilerden daha farklı. Haşdi Şabi Irak'ta, Suriye'deki müttefiklerini karşılamak için Deyr-Ez-Zor'a sınır olan Ninova eyaletinin güney batısını almaya çalışıyor. Halep'in rejim güçleri tarafından tamamen ele geçirilmesi durumunda Suriye ve Hizbullah güçleri kentin Türkiye sınırı tarafına ilk savunma hattını kuracak daha sonra da kentin doğusundaki Rakka ve Deyr-Ez-Zor'a odaklanacaklar" diye konuştu.
KARANLIKTA DERS BAŞI
Irak ordusunun 24 Ağustos'ta IŞİD'den geri aldığı Musul'un güneyinde bulunan Kayyara kasabasındaki okullarda iki buçuk yıllık aradan sonra yeniden ders zili çaldı. Örgütün bölgenin kontrolünü yitirdikten sonra ateşe verdiği petrol kuyuları ise hala söndürülemedi. Yoğun dumanın gökyüzünün karanlığa boğduğu kasabada öğretmen sayısının yetersizliği nedeniyle 300 öğrenci kapasiteli Rumane İlkokulu'nda 600 öğrenciye 10 öğretmen ders vermeye başladı. Okula gelen öğrencilerin birçoğunun üniformanın yanı sıra okul araç ve gereçlerinden de yoksun olduğu belirtildi.
TELAFER'DE KATLİAM ENDİŞESİ SÜRÜYOR
Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı Erşet Salihi, Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Telafer'e müdahalesinden endişelendiklerini söyledi. Kent merkezine 2 kilometre uzaklıktaki Şii milislerin Telefar'e askeri alan gibi baktıklarını ifade eden Salihi, bölgede hala binlerce sivilin bulunduğunu dile getirdi. Operasyonda sadece Irak ordu ve polis güçlerinin yer alması gerektiği konusunda Bağdat'tan teminat aldıklarının altını çizen Salihi, bölgedeki PKK tehdidine de dikkat çekti. Salihi "PKK'lıların Telafer'e müdahale etmesinden kaygılıyız. PKK Telafer'e girmiş olursa büyük kriz çıkar. Krizle bitmeyecek bu olay katliama yol açar. Bağdat hükümeti bunun farkında. IŞİD'i bahane ederek Sincar'a yerleşen örgütün aynı şekilde Telafer'e geçmesini kabul etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.