Musul operasyonunda Dicle Nehri’ne ulaşma planı ertelendi. Ordu kaynaklarına göre IŞİD’in şehirdeki direnişin kırılmasında bütün yük özel kuvvetlere bindi. Diğer güçler şehrin içinde ilerleyemiyor.
IŞİD’in Irak’taki kalesi Musul’un kurtarılması operasyonunda yaklaşık bir buçuk ay geride kaldı. Operasyonun ilk aşamasında Irak ordusu, Şii milisler ve Peşmerge güçleri, Musul’un çevresindeki köy ve kasabaları hızla temizledi. Ancak şehir savaşının başlamasıyla birlikte Irak güçlerinin ilerleyişi de yavaşladı. Uluslararası Savaş Çalışmaları Enstitüsü’nün verilerine göre son bir hafta içinde yalnızca üç mahalle kontrol altına alınabildi. Irak ordusunun, Musul’un Dicle Nehri’nin doğusunda kalan bölümündeki 39 mahalleden 15’ini ele geçirebildiği, ancak bunların bazılarının çok küçük bölgeler olduğu belirtildi. Irak güçlerinin Dicle’ye üç kilometre mesafede olduğu kaydedildi. Ayrıca koalisyon uçaklarının Dicle üzerindeki köprüleri imha ettiği, böylece IŞİD’in şehrin iki yakası arasındaki lojistik hattının zarar gördüğü ifade edildi.
Savaşın yaşandığı bölgelerde yoğun sivil nüfusun bulunması IŞİD’in avantajlarından biri olarak gösteriliyor. Örgüt militanlarının sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı veya sivillerin bulunduğu bölgelerden saldırılar düzenleyerek Irak ordusunun karşılık vermesinin önüne geçtikleri belirtiliyor. Military Times sitesinde yer alan analize göre operasyon güçlerinin yaşadığı sorunlardan biri de savaşın yükünün büyük oranda özel kuvvetlere binmesi. Peşmerge güçleri, daha önce yapılan anlaşmalar gereği şehrin içine girmiyor. Irak ordusuna bağlı mekanize birliklerinse şehir savaşı için gerekli eğitimi ve teçhizatı bulunmuyor. 16. Piyade Bölüğü’nden adının açıklanmasını istemeyen bir komutan, Military Times’a “Şehrin içinde savaşmak için eğitimli ve teçhizatlı değiliz. Ayrıca şehrin içinde ilerleyebilsek bile aldığımız bölgeyi tutmak için güçlere ihtiyacımız var. adamlarımız altı haftalık savaşın ardından tükenmiş durumda” diye konuştu. Bu nedenle şehir içinde ilerleyebilen tek gücün Irak Özel Kuvvetleri olduğu ifade ediliyor. Ancak IŞİD’in, şehrin altına inşa ettiği devasa tünel şebekesini kullanarak düzenlediği vur-kaç saldırıları ve sivillerin araçlarından ayırt edilemeyen bombalı araçlar, Irak güçlerini zor durumda bırakıyor. Ayrıca IŞİD militanlarının küçük gruplar halinde ve sürekli olarak saldırmasının da askerleri psikolojik olarak yıprattığı ifade ediliyor.
Özel Kuvvetler komutanlarından Tuğgeneral Haydar Fadıl, “İlerlemeye devam etmek zorundayız çünkü ilerlediğimiz zaman, yerimizde durduğumuz zamanlara göre daha az kayıp veriyoruz. Kayıpları azaltmak için dikkatli şekilde ilerlemeye çalışıyoruz” diyor.
İBADİ: ÇOK SAYIDA Şİİ MİLİSİ İDAM EDECEĞİZ
Irak Başbakanı Haydar İbadi, AP ajansına verdiği mülakatta ülkesinin gündemindeki konuları değerlendirdi. Son haftalarda çıkmaza giren Musul operasyonuna ilişkin iyimser açıklamalarda bulunan İbadi, IŞİD’i ‘yılan’, Musul’u da ‘yılanın başı’ olarak niteledi ve Musul alındığı takdirde IŞİD’in büyük ölçüde biteceğini savundu. Örgütün eski cesareti ve motivasyonunun kalmadığını söyleyen İbadi, Musul’un yıl sonuna kadar tamamen temizlenmesinin planlandığını kaydetti. AP muhabirinin sorusu üzerine Şii milis gücü Haşdi Şabi üyelerinin işlediği insan hakları ihlallerine de değinen İbadi, Musul’da bu konuda şikayet almadığını, ancak Felluce ve Anbar’daki şikayetlerin soruşturulduğunu ve çok sayıda Şii milisin idam cezasına çarptırıldığını söyledi. İbadi ayrıca yüzlerce milise de 20 ya da 30 yıl hapis cezası verildiğini kaydetti. İbadi, Türk askeri tarafından Başika’da eğitilen savaşçıların da tamamının kendileriyle birlikte Musul operasyonuna katıldığını ifade etti. Bu nedenle Türk askerinin Başika’da rolünün kalmadığını savunan İbadi, Ankara’ya askerleri çekme çağrısı yaptı. Ordunun kaç kayıp verdiğini açıklamayan İbadi, ancak çok sayıda gönüllü savaşçıya sahip oldukları için kayıpların ‘idare edilebilir’ olduğunu belirtti.