TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin başlattığı “Askıda 9 Gülek Buğday Projesi”nin farkındalık yaratmanın ötesine geçemeyeceğini belirterek, “Bu proje, tarım ve ekonomi politikalarının iflas ettiğinin göstergesidir” dedi. Çözümün üretim politikalarında olduğunu vurgulayan Suiçmez, çiftçinin destek bekleyen değil, desteklenen olması gerektiğini ve tarımsal desteklerin artırılması gerektiğini ifade etti.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başlattığı "Askıda 9 Gülek Buğday Projesi"ne ilişkin değerlendirmede bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, bu tür kampanyaların kamuoyunda farkındalık yaratmanın ötesine geçemeyeceğini belirtti. Suiçmez, çiftçilerin zaten dar ve sabit gelirli olduğunu vurgulayarak, tarımsal üretimi teşvik etmek yerine çiftçilerden destek beklenmesinin, mevcut tarım ve ekonomi politikalarının başarısızlığını gösterdiğini söyledi.
Bahçeli "Askıda 9 Gülek Buğday Projesi"ni başlattı
Suiçmez, yaptığı açıklamada tarımsal üretimdeki temel sorunların çözümünün ancak devlet politikalarıyla sağlanabileceğini belirtti. "Askıda buğday" kampanyasının uzun vadeli bir çözüm sunmadığını ifade eden Suiçmez, tarımda artan maliyetlerin çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığına dikkat çekti.
'BUĞDAY ÜRETİCİSİ KÜSTÜRÜLDÜ'
Tarımsal girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığını belirten Suiçmez, çiftçilerin yeterli destek alamadığını dile getirdi. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçen yıl çiftçilere yalnızca yüzde 11-12 düzeyinde bir fiyat artışı sağladığını hatırlatan Suiçmez, enflasyonun çok daha yüksek olduğu bir ortamda bunun yetersiz kaldığını söyledi:
"Enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde Toprak Mahsulleri Ofisi'nin çiftçiye sağladığı fiyat artışı üreticiyi küstürdü. Mazot, gübre, ilaç ve yemde KDV ve ÖTV indirimi yapılmadı. Tarımsal girdilerde maliyetler yükselirken, çiftçi ürettiği ürünün değerini alamıyor. Üretici, artık kendi ürettiği buğdaydan yapılan ekmeği bile zincir marketlerden almak zorunda kalıyor"
'ÇİFTÇİ DESTEK BEKLEYEN DEĞİL, DESTEKLENEN OLMALI'
Türkiye’de çiftçilerin gelir düzeyinin düşük olduğunu belirten Suiçmez, tarımda yaşanan sorunların ancak üretim politikalarıyla çözülebileceğini ifade etti. Çiftçinin destekle ayakta kalması gerekirken, destek veren konumuna düşürülmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Suiçmez, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Çiftçiden destek beklemek, tarım ve ekonomi politikalarının iflas ettiğini gösterir. Küçük ölçekli çiftçiler, gelirleri düşük olduğu için zaten üretimden çekiliyor. Çözüm, çiftçiyi desteklemek ve üretimi artıracak politikalar geliştirmektir. Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın çiftçiye yönelik somut adımlar atması gerekiyor. Üretim maliyetleri düşürülmeli, çiftçinin ürettiği buğdaya hak ettiği fiyat verilmeli."
'KAMPANYALAR DEĞİL, ÜRETİM POLİTİKALARI ÇÖZÜM GETİRİR'
"Askıda buğday" projesinin uygulanmasında da çeşitli sıkıntılar olduğunu belirten Suiçmez, sürecin nasıl denetleneceğine dair soru işaretleri olduğunu söyledi. Kampanya kapsamında toplanan buğdayın nasıl işleneceği, hangi fırınlarda ekmek yapılacağı ve dar gelirliye hangi fiyatla sunulacağı konusunda netlik bulunmadığını ifade eden Suiçmez, "Çiftçi zaten fedakâr, böyle bir kampanyaya katılır ama sürecin yönetimi belirsiz. Önemli olan çiftçinin üretimde kalmasını sağlamak, tarımsal girdilerde somut indirimler yapmak ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çiftçiyi koruyacak şekilde fiyat politikası belirlemesidir" dedi.
'TÜKETİCİ DE ÜRETİCİ DE KORUNMALI'
Tarım politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Suiçmez, üreticinin desteklenmesiyle tüketicinin de daha uygun fiyatlarla sağlıklı gıdaya ulaşabileceğini söyledi. Tedarik zincirinin kooperatifler aracılığıyla daraltılması gerektiğini belirten Suiçmez, şu ifadeleri kullandı:
"Buğday öznesini tüm ürünler için kullanabiliriz. Et, süt, mısır, sebze meyve olmak üzere tüm üretimde sorun varsa tüm ürünlerde üreticiler sorun yaşamışsa, domates tarlada kalmışsa, bugün sezonu limonu, mandalinasını pahalıya yiyorsak ama üretici de zarar ediyorsa tüm ürünlerde tarım politikaları yeniden düzenlenmeli. Üretici korunmalı, tedarik zinciri kooparatiflerle daraltılmalı, tüketici geliri arttırılmalı. Hem üretici mutlu olmalı hem tüketici mutlu olmalı. Yoksa bu tür projeler sadace kamuyounu oyalamakla kalır."
Köyde yaşayan kalmadı.Çocukluğumda. nüfusun. yüzde. 75 i köyde yaşardı. Çiftçi kan ağlıyor.Milletvekilerirnde biri maaş bağışlasın Siyasetçiler halktan uzaklaştı.Halkım dertleriyle dertlemsimler
Yanıtla (0) (0)Çiftçiye KDV' siz mazot verilmeli.Yatlara verileceğine çiftçiye verilmeli,Kaldırdığı ürünlere satın alma garantisi. verilmeli.İthal kapıları açılarak ürünleri elinde kalıyor.Tarım olmadan ülke kalkınmasında kilit rol oynarlar
Yanıtla (0) (0)Köyüme gittiğimde arazilerin ekilmediğini görüyorum.Ćiftçi tolrağa küstürüldü
Çiftçi ve Üretici küstürüldü, lafına gülüyorum. Yeni mi anladı, Sayın Bahçeli beyefendi. Ülkede yerli tohum kalmamış (birilerinin kasasındaki parayı çoğaltmak için) hastalıklı ithal tohumlar piyasaya yanlış tarım politikası uygulanarak kullanılmış. Mazot olmuş 50 TL . GÜNAYDIN SİZE
Yanıtla (0) (0)Arkadaşlar devlet beyin soyledigi askıda buğday projesini hafife almayın devlet destek vermiyorum mazot desteği vermiyormu daha ne yapsın devlet cifcinin altındaki traktor bugün 3-4 milyonluk traktör var kazanamiyorlarda nasıl alıyorlar lütfen sukretmesini bilelim rabbim daha çok versin kimsenin gözü yok
Yanıtla (3) (23)100 çiftçinin 5inde var mı 3-4 milyonluk o traktörler? 3 sene önce 500bin olan traktör şimdi 3 milyon olduysa bu çiftçinin suçu mu? O çiftçi o traktörleri almak için uğraşırken yanında mıydınız? Başkasının malından cömertlik tavsiye etmek çok kolay oluyor değil mi? Mazot 20 günde 42 liradan 49 liraya çıktı biliyor musunuz? O traktörler 1 dekarda ekimden hasada sadece 8 kg mazot yakar en az, ki bu sadece mazot
Yanıtla (2) (1)Dostum sadece mazotla bitmiyorki bunun üresi var güresi var böcek ilacı var ot ilacı var tarlayı hazırlaması var ekmesi var çapası var biçmesi var var da var ????çok sancılı bir süreç .
Yanıtla (0) (0)Geçen yılki enflasyonun çok altında verdiğiniz buğday fiyat artışı nedeniyle 1 dekar dahi buğday ekmedim. Mecbur kalmazsam(yer boş kalmasın diye) ayçiçeği de ekmeyeceğim. Fiyatını devletin/hükümetin "hiç de adil olmayan bir şekilde" belirlediği hiçbir ürün ekmeyeceğim. Destekleri de son ödeme haliyle iyice berbat ettiniz. İlk ödediğiniz tarihte alan iller o para ile 42 liradan mazot aldı, biz hala destek almadık ve mazot şimdiden 49 lira oldu. Yani bizim desteğin %20si daha şimdiden kuş oldu
Yanıtla (2) (0)Çiftci zor durumda saten Bahçeli'ye bunu biri anlatsın
Yanıtla (4) (0)1.sinif tarım arazilerine acele kamulaştırmayla bina,tesis vb işler yaparsak buğdaya muhtaç hale geliriz
Yanıtla (3) (1)11..Çiftçi için ağır olan modern sulama sistemleri ile elektrik girdi maliyet sorunlarının çözülmesi
Yanıtla (3) (0)12..Tarım arazilerinde taşlılık sorunun çözülmesi için kolaylık sağlanmalı
13..tarım ürünlerinin ithalat ve ihracat prosdörlerinın düzenlemesinde çiftçinin zarar görmemesini dikkat etmeli
14..küçük aile işletmeleri daima desteklenmeli ve önem verilmeli
15..kırsal nüfus oranının artırılması
7..Çiftçinin sahip oldiğu arazisi ile orantılı olarak sübvansiyonlu,yakıt ve kredi desteği
Yanıtla (1) (0)8.hazineye ait tarım arazilerinin,topraksız ve yoksul kırsal nüfusa uzun süreli kiraya verilmesi.
8.Devletin dogü ve güneydoğu anadoluda feodal yapıdan dolayı kanaat önderlerinin etkisini ortadan kaldırmak için ağır yasal düzenlemeler ve yaptırımlar uygulaması.
9..sekizinci maddenin etkisiyle toprak reformu hedefine ulaşır
10..ülkeye GDO lu tohumların girışi kesinlikle denetlenmeli ve yasaklanmalı
Ülkemizde tarımın kurtarılması için
Yanıtla (3) (0)1.Siyasilerin oy kaygısını düşünmeden, kapsamlı bir toprak reformunu gerçekleştirmesi
2..Ulusal yerli tohum seferberliği başlatması.tohumda yerliliği gerçekleştirmesi
3.Ülke genelinde kuraklık nedeniyle acil olarak tüm sulama projelerini kapsayan kanal ve kanaletlerin,tamamlanması
4..kooperatifçilğin teşvik edilmesi ve kapsamlı bir hal yasasının çıkartılması
5..planlı ve zorunlu ekim ile orantılı ürün yelpazesi oluşturulmalı
6. organik gübre uŕetimi
askıda traktör, askıda mazot, askıda maraba da gelir yakında.
Yanıtla (1) (0)Ciftci 6 kilo buyday satacak bir litre mazot alacak 2 ton buyday satacak 1 ton gübre alacak ilacı suyu saymayın 2025 yılındsyız 2023 ün desteğininn. yüzde 10 bile verilmedi. Ciftci ölmüş görmeni yok
Yanıtla (7) (0)Çiftçiyi Gübre Fabrikalarını Sattığınız Gün Bitirdiniz, Köyleri Mahalle Yaptığınız Gün Bitirdiniz.Dışardan Karkas Et Getirerek Bitirdiniz.
Yanıtla (12) (0)Kendine yetecek kadar sarımsak üretemeyen devletin tarım politikası sorgulanmalıdır..
Yanıtla (6) (0)Dam üstünde saksağan,vur beline kazmayı.
Yanıtla (7) (0)Gerçekten bizim insanlarımız bir tuhaf her çözüme bir kulp buluyorlar ya arkadaş çiftçi üretecek ama tohum alamıyor verelim tohumu üretsin aç kalmayalım (kendi parasıyla kendine yardım) mazotuda biri bağışladı mı iş tamam çalışacak işçiyi de kendi düşünsün boşuna mı söylüyoruz 3-5 çocuk yap diye orada kim çalışacak sulama sorunumu dediniz yav görmüyormusun kar yağıyor yağmur yağıyor elektrik gideri bile yok.
Yanıtla (0) (13)DEM gibi terörden beslenen MHP bilmediği işlere girince komik durumlara düşüyor
Yanıtla (17) (1)2024 yılında tahıl ürünlerine; fahiş enflasyon oranına rağmen % 10 civarı fiyat artışı verilmesine ve aradan geçen 8 aylık zamana rağmen, halen ürün bedelinin bir kısmı ödenmemiştir. 8 ayda, ürün bedeli enflasyon tarafından erozyona uğramıştır. Devlet, alacağına şahin, borcuna kuzgunluk yapmaktadır.
Yanıtla (11) (0)Bence tutmaz Mazot 20tl olsun buğday bolluk bereket olur.
Yanıtla (9) (0)