Yine Hawala! 2 milyon TL'lik vurgun!

Yine Hawala! 2 milyon TL'lik vurgun!

Gaziantep'te yasa dışı para transfer yöntemi "Hawala" ile haksız kazanç elde eden bir çeteye yönelik operasyonda gözaltına alınan 6 şüpheli tutuklandı. İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yaptığı aramada 2 milyon 336 bin 773 dolar, 1 kilogram külçe altın ve diğer değerli eşyalar ele geçirildi.

Gaziantep Şehitkamil ilçesinde danışmanlık hizmeti altında "Hawala" olarak bilinen yasa dışı para transfer yöntemiyle haksız kazanç sağlayanlara yönelik operasyon düzenledi.

2 MİLYON'LUK VURGUN

İki işyeri ve araçlarda yapılan aramalarda, 2 milyon 336 bin 773 dolar, 6 bin 30 avro, 9 bin 870 lira, 31 bin 256 Suudi Arabistan riyali, 1 kilogram külçe altın (yaklaşık 3 milyon TL değer) ve 348 gram hurda altın, ajanda, para sayma makinesi ve 6 cep telefonunu ele geçirildi. Gözaltına alınan 6 şüpheli adliyedeki işlemlerinin ardından tutuklandı.

Düzenlenen operasyon, Hawala sisteminin ülkemizde de bu tür suçlarda kullanıldığının önemli bir kanıtı. Ele geçirilen büyük miktardaki para ve altın, çetenin uzun süredir bu yolla haksız kazanç elde ettiğini gösterdi.

yyyyyy-001.jpg

HAWALA NEDİR?

Hawala olarak bilinen bu yasa dışı para transfer yöntemi, özellikle bankacılık sistemlerinin gelişmediği bölgelerde kullanılan geleneksel bir yöntem. Bu yöntemde, iki ülkede karşılıklı ofis, döviz bürosu ya da kuyumcu ile anlaşma yapılıyor. Örneğin Afganistan’dan Türkiye'ye para gönderecek bir kişi, ülkesindeki “Hawala” merkezine giderek, para yatırıyor.

Yatırılan para karşılığında şifre alınıyor. Şifre ülkemizde parayı alacak kişiye gönderiliyor. Daha sonra Türkiye’de kurulmuş yasa dışı "Hawala" merkezinden şifre ile aynı miktarda para tahsil ediliyor.

9844892.jpg

Ancak, güven üzerine kurulu olan bu sistemin, vergi kaçırma, kara para aklama gibi yasa dışı faaliyetlerde kullanılması sıkça görülüyor.

DENETİM TARTIŞMALARI

Yetkililere göre, operasyon, yasa dışı örgütlerin finansman kaynaklarının kurutulması yönünde önemli bir adım. Öte yandan operasyon, Hawala gibi sistemlerin denetimi ve düzenlenmesi konusundaki tartışmaları da alevlendirdi.

uuuuuu.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN