Dolandırıcıların yeni yöntemleri 'pes' dedirtti! Hem alanı hem satanı dolandırıyorlar

Dolandırıcıların yeni yöntemleri 'pes' dedirtti! Hem alanı hem satanı dolandırıyorlar

İnternet ilan sitelerindeki dolandırıcılık yöntemleri her geçen gün daha da sofistike hale geliyor. Son dönemde yaşanan siber saldırılarla, ilan sahiplerinin hesapları ele geçirilerek yeni bir dolandırıcılık türü ortaya çıktı. Dolandırıcılar, çaldıkları hesaplarla ilanların fiyatlarını düşürüp kaparo alarak mağdurları zarara uğratıyor.

Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli'nin haberine göre, internet ilan sitelerindeki kimlik doğrulama sistemlerinin güçlenmesiyle birlikte dolandırıcılar da yöntemlerini değiştirdi. Artık ilan sahiplerinin hesaplarına sızan dolandırıcılar, telefon numaralarını değiştirerek ilanları güncelleyip, piyasa değerinin altında fiyatlarla satışa çıkarıyorlar. Bu durum, potansiyel alıcıları cezbederek kaparo dolandırıcılığına zemin hazırlıyor.

Mağdurların yaşadığı en büyük sorunlardan biri ise, hesaplarının çalınmasıyla birlikte dolandırıcı konumuna düşmeleri. Hatta bazı durumlarda hakkında yakalama kararı bile çıkabiliyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olayda, Kamil Bigliç isimli vatandaşın hesabı dolandırıcılar tarafından ele geçirilerek, ilanındaki aracın fiyatını düşürdükleri ve bir kişiden kaparo aldıkları ortaya çıktı. Bigliç, bu durumun kendisine ait olmadığını belirterek, mağdur olan kişiye kaparosunu iade etmek zorunda kaldı.

DOLANDIRICILARIN YÖNTEMİ

Dolandırıcılar, genellikle ilan sahiplerini "sarı site" olarak bilinen platformlardan arayarak, üyeliklerini ücretsiz yükselteceklerini söylüyor. Bu amaçla, ilan sahibinden telefonuna gelen şifre ve onay mesajını isteyerek hesaba erişim sağlıyorlar. Daha sonra ilanın fiyatını düşürüp yeni bir telefon numarası ekleyerek, potansiyel alıcılardan kaparo alıyorlar.

UZMANLAR SIK SIK UYARIYOR

Siber güvenlik uzmanları, bu tür dolandırıcılık olaylarının önüne geçmek için ilan sitelerinin daha sıkı güvenlik önlemleri alması gerektiğini sık sık belirtiyor. Ayrıca vatandaşların da şifre güvenliği konusunda dikkatli olması ve bilinmeyen numaralardan gelen mesajlara itibar etmemesi hatırlatılıyor.

Öte yandan, İlan sahiplerinin, hesap güvenliklerini güçlendirmeleri ve şüpheli durumlarda yetkililere başvurmaları büyük önem taşıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN