Yeter ki ekonomi konuşulmasın

Yeter ki ekonomi konuşulmasın

Türkiye en başta ekonomi olmak üzere can yakıcı sorunlarla uğraşırken bu konularda çözüm yollarının tartışılması yerine ülkenin enerjisi içi boş gündemlerle harcanıyor. Sokak hayvanlarının itlafından sosyal medya yasaklarına kadar kamuoyunu meşgul eden yapay gündem maddeleri gerçek sorunların sağlıklı şekilde tartışılmasına engel oluşturuyor.

INTAGRAM’DAN SONRA ROBLOX’A DA KİLİT

Tahran’da İsrail suikastı ile katledilen Hamas lideri İsmail Haniye paylaşımına sansür tartışması sonrası Intagram erişime kapatıldı. Türkiye’de 57 milyon kullanıcısı olan dünyanın en popüler sosyal medya platformunun ‘katalog suçlar’ kapsamındaki yasaklara uymadığı belirtildi. Ancak suçların ne olduğu açıklanmadı. Ekonomik krizin konuşulduğu süreçte gelen karartma bir anda gündemi değiştirirken hükümetten ikinci adım geldi. ‘Çocuk istismarını engelleme’ gerekçesiyle 15 milyon kullanıcıya sahip Roblox kilitlendi. Akabinde ‘TikTok da kapatılabilir’ sinyali verildi.

GÜNDEM EKONOMİDEN UZAKLAŞTIRILIYOR

Dibe vurulan alım gücünün, mutfaktaki ateşin ve zamların gündemin bir numaralı maddesi olduğu süreçte, alınan kararlar için kamuoyunda açıklanan gerekçelerin dışında yorum getirildi. Hukukçular karartmanın yasal sınırı aştığını belirtirken, sosyal medyada, erişim engeli hamlelerin dar gelirlinin içinde olduğu durumunun konuşulmasını engellemek için atıldığı görüşü öne çıktı. ‘Hükümet kritik zamanda ekonomiyi gündemden düşürmek için karşılığı olmayan tartışma başlıklarıyla ilgi alanını değiştiriyor’ denildi. Roblox ve TikTok’la tartışılan konuların çeşitlendirildiği ifade edildi.

Instagram’dan sonra oyun platformu Roblox’a da erişim engeli getirildi. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman “Milletimiz, TikTok’un da kapatılmasını istiyor” diyerek yeni bir yasağın sinyalini verdi. RTÜK Başkanı, sokak röportajlarını takibe alındığını açıkladı. Tüm bu adımlar “Ekonomiyi kötü yöneten iktidar, gündem değiştirmeye çalışıyor” eleştirilerine yol açtı.

Tahran’da İsrail suikastı ile katledilen ‘Hamas lideri İsmail Haniye’ye sansür uygulanıyor’ tartışması sonrası sosyal medya platformu Instagram erişime kapatıldı. Türkiye’de 57 milyon kullanıcısı bulunan uygulamanın ‘katalog suçlar’ kapsamındaki yasaklara uymadığı belirtildi. Ancak suçların ne olduğu detaylandırılmadı. Ekonomik krizin konuşulduğu süreçte gelen karartma bir anda gündemi değiştirirken hükümetten ikinci adım geldi. Önceki gün Adana 6. Sulh Ceza Hakimliğince çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırdığı gerekçesiyle çevrimiçi oyun platformu Roblox’e yasak getirildi.

“HUKUK DEVLETİYİZ”

Yasağı savunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “Unutulmamalıdır ki Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devletidir. Devletimiz, anayasamıza göre çocuklarımızın korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Türkiye, dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden, teknolojiyi en iyi şekilde kullanan ülkelerin başında gelmektedir. Ancak teknolojinin olumsuz yönde kullanılması asla kabul edilemez. Ülkemizin ve milletimizin geleceğini düşünen, sorumluluk makamında bulunan herkesin çocuklarımızı hedef alan bu tür durumlara karşı hassasiyetle yaklaşması, popülist ve sorumsuz söylemlerden uzak durması gerekir” şeklinde konuştu.

sd.jpg

“TİK TOK’U KAPATAN CENNETE GİDER”

ki uygulamanın kapatılması tartışılırken TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, bir yasağın daha yolda olduğunun sinyallerini verdi. Yayman “TikTok meselesi, Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesidir. Yapılan paylaşımlar o kadar tuhaf, o kadar gerçeklikten kopuk ki bunları onaylamak mümkün değil. Erişim engelinin getirilmesi noktasında komisyon olarak bir tavrımız yoktur. Bu Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) tavrıdır. Ama bana komisyon başkanı olarak sorsanız, siyaset milletle beraber yapılır. Milletimiz de TikTok’un kapatılmasını istiyor. Beni sokakta görenler ‘Bu TikTok’u kapatırsan, cennetin kapısına aralarsın’ diyor. Yaşını başına almış insanların çok irrasyonel, absürt tavırlar içerisine girerek sakil paylaşımlar yapmalarını özgürlük alanı olarak görmüyorum. Burası tamamen evrensel insanlık değerlerinden uzaklaşmış, büyük bir yabancılaşma platformu” ifadelerini kullandı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin ise, yeni medya platformlarında “sokak röportajları” veya “vatandaşın görüşü” gibi adlarla yapılan yayınları yakın takibe aldıklarını duyurdu. Sosyal medya hesabından mesajlar veren Şahin, şunları kaydetti: “Halk mülakatları, zaman zaman kamuoyunu manipüle edici yönüyle evrensel basın meslek ilkeleri ile basın etik değerlerine aykırılık teşkil edecek boyutlara ulaştı. Ekonomik ya da siyasi yönlendirmeler yapmak amacıyla ‘Sokağın Sesi’ adı altında masumane bir format diye pazarlanan röportajlarda yayıncısının öznel fikrini destekleyen görüşler paylaşılıyor. RTÜK, kitleleri sosyolojik çatışmalara sevk eden bu tip yayın faaliyetleriyle alakalı görsel yayıncılık ilkeleri kapsamında gerekli çalışmaları yapmakta ve sürdürmektedir.”

Art arda gelen erişim engelleri özellikle gençler arasında infiale yol açarken hukukçular, yasakların yasal sınırı aştığına işaret etti. Roblox ve TikTok’la tartışılan konuların çeşitlendirildiğini ifade eden uzmanlar “Dibe vuran alım gücü, mutfaktaki ateşin sönmemesi ve zamların çok konuşulduğu bir süreçte alınan kararlar, gündem değiştirme amaçlı. Ekonomiyi unutturma çabalarıyla özellikle dar gelirli vatandaşlar hedef alınıyor. Hükümet kritik zamanda ekonomiyi konuşturmamak maksadıyla ilgiyi başka yöne çekmeye çabalıyor” görüşünü paylaştı.

BTK BAŞKANI HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

CHP İstanbul İl Gençlik Kolları, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde Instagram’ın erişime kapatılmasına karşı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve belirlenecek diğer şüpheliler hakkında, “görevi kötüye kullanma”, “haberleşmenin engellenmesi” suçlarından suç duyurusunda bulundu. İl Örgütü adına konuşan CHP İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Erdem Kara “Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun bürokratları tarafından alınan fakat hiçbir mahkeme kararına ve haklı gerekçeye dayanmayan karar, keyfidir. AKP iktidarı daha önce Wikipedia, Ekşi Sözlük ve Youtube örneklerinde de olduğu gibi kontrol edemediği, tahakkümü altına alamadığı bir alanı daha bürokratları aracılığıyla kanuna aykırı şekilde engellemiştir. Bilgi Teknolojileri Kurumu’nda görev alan bürokratlar, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı keyfi şekilde yok saymıştır. Bu uygulama bir suçtur. Cübbesine düğme dikmeyi reddetmiş tüm savcıları göreve davet ediyoruz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN