Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Yer Bilimci Prof. Dr. Yoshiyuki Kaneda, aynı günde 2 büyük depremin yaşanmasının kendisini de şaşırttığını belirterek “Aynı günde olan bu kadar 2 büyük depremi daha önce hiç tecrübe etmedim, bilmiyorum." dedi. Kaneda, “Hem Türkiye hem Japonya, iki ülke de afetlere açık ülkeler ve çok sıklıkla depremler yaşanıyor. Fakat biz Japonya’da geçmişte yaşanan büyük depremlerden dersler çıkardık." ifadelerini kullandı.
Japonya’daki Kagawa Üniversitesi’nde görevli Yer Bilimci Prof. Dr. Yoshiyuki Kaneda, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından aynı günde 2 büyük depremin yaşanmasına şaşırdığını söyledi. Kaneda, “Aynı günde olan bu kadar 2 büyük depremi daha önce hiç tecrübe etmedim, bilmiyorum." diye konuştu.
Kaneda, Japonya’da buna benzer 2016 yılında Kumamoto’da oldu. 6.6 büyüklüğünde bir deprem oldu, 2 gün sonra 7.3 büyüklüğünde başka bir deprem oldu ve hasar yarattı, fakat Kahramanmaraş depremleri kadar büyük değildi. Daha önce hiç böylesini ben de görmemiştim. 1854’te Nankai’de bir deprem oluştu deniz tabanında. 30-32 saat sonra ikinci bir deprem de meydana geldi ve çok büyük bir tsunami yarattı. Benim bildiğim ardışık 2 deprem bunlar” dedi.
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) bünyesinde bulunan Marmara Afetlerle Baş Edebilir Yapılar İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yapılan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin değerlendirildiği toplantıya GTÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar başkanlık etti. Toplantıya akademisyenler katılırken, olası depremler için alınabilecek önlemler konuşuldu.
‘GEÇMİŞTE YAŞANAN BÜYÜK DEPREMLERDEN DERSLER ÇIKARDIK’
Japonya’da geçmişte meydana gelen depremlerden dersler çıkararak önemli tedbirler aldıklarını anlatan Kaneda, “Hem Türkiye hem Japonya, iki ülke de afetlere açık ülkeler ve çok sıklıkla depremler yaşanıyor. Fakat biz Japonya’da geçmişte yaşanan büyük depremlerden dersler çıkardık.
Özellikle 1995 yılında olan Kobe depreminde, hemen hemen bütün binalar Kobe’de yıkılmıştı. 2011 Tohoku depremi ve tsunamisinde çok büyük hasar aldık. Fakat biz burada nelerin yanlış olduğunu gördük. Özellikle depreme dayanıklı binalar ve izolatörlü binaların yapılmasının önemini anladık. Bunları uygulamaya soktuk. Bence en önemli şey, çıkarılan derslerden sonra gerekli olan şeylerin uygulanması” diye konuştu.
‘MESLEKİ YETERLİLİK SİGORTASI ŞART’
Türkiye’de mühendislerin bina yapabilmesi için çeşitli yetkinliklere tabi tutulmasının önemli olduğunu anlatan GTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Akbaş da şöyle konuştu:
“Mühendislik uygulamaları ve müteahhitlik hizmetleri problemli. İki aşamalı bir çözüm mümkün. Bütün bu yanlışlıkları çok kısa bir sürede ivedilikle çözebiliriz. Türkiye’de bizim diğer bütün medeni ve ileri ülkelerde uygulandığı gibi yetkin mühendislik anlayışı getirmemiz lazım.
Sadece 4 senelik üniversite bitiren arkadaşlarımıza hiçbir şekilde imza yetkisi vermememiz lazım. Bunlar belirli sınavlar geçirdikten sonra, belirli bir tecrübede kazandıktan sonra imza yetkisi almalılar. Mesleki vurgulama sigortası getirmemiz lazım. Gerek mühendis, gerek proje kontrolü yapan firmalar, gerekse müteahhitlik hizmeti veren firmalar mutlaka ve mutlaka mesleki yeterlilik sigortası yapmak zorundalar.
Sigorta işini devreye soktuğunuz anda bir sürü hata kendiliğinden kesilecektir. Hatay’da gördük, aynı müteahhit bir sürü bina yapmış ve hepsi yıkıldı. Böyle bir insana mesleki yeterlilik sigortası soracak olursak, bu kişinin bundan sonra hiçbir şekilde inşaat yapma durumu olmaz. Çünkü hiçbir firma bu kişiyi sigortalamaz. Bir anda bu kişiler kendiliğinden inşaat işinden çekilmek zorunda kalır. Aynı durum mühendisler için de geçerli. Dolayısıyla mutlaka ve mutlaka mesleki sigortayı getirmemiz ve yetkin mühendisliği devreye sokmamız lazım”
Baştakilere duyrulur, ne dersler çıkartıldı, gören var mı?
Yanıtla (0) (0)Bu gayretli ve mahir bilim adamı adamcağız hala dünyada Abd,cia,haçlı hristiyan ve siyonizm gerçeğini bilmiyor.Nasıl yorumlasın ki adamcağız.Sismik dalgalarla bir depremin şiddetinin artırılabileceğini ve artçı şokun da artırılabileceğini henüz akıl edememiş gibi.Ama bilmiyor anlamını taşımıyor.
Yanıtla (0) (0)Demek ki, bilmediğiniz daha çok şey var...
Yanıtla (0) (0)Maalesef biz ders çıkarmayı değil rant ve imar affı nasıl olur konusuna daha fazla çalışıyoruz.
Yanıtla (0) (0)Ah be prof. Sen biraz türk tarihi oku. Tarih boyunca hiç bir milletin başına gelmeyen şey bizim başımıza gelir. Bu yeni bir şey değil. Biz alışkınız. Pişmiş tavuğun başına gelmeyen bizim başımıza gelir. Bu, senede bir iki kez olur. Deprem değilse, yangın, yangın değilse fahiş fiyata gıda, gıda değilse sığınmacı ya da kaçak. Yani illaki bir bela bizi bulur. Bizim milletimiz her ne hikmetse 'bela mıknatısıdır'. Sebebini çözemedik, çözmeye uğraşmaktan da çoktan vazgeçtik..
Yanıtla (0) (3)Keşke türkiyede böyle olsaydı o kadar can kaybı olmazdı belki
Yanıtla (0) (0)bizler malesef geçmişte yaşanan büyük depremlerden dersler çıkaramadık bizde malesef imar affi geldi
Yanıtla (1) (0)Deprem doğal değil ki!. Kısa süre önce kağıthane de deprem oldu, yerbilimciler şaşkındı yeri konusunda. Asıl hedefte İstanbul depremi vardı. Bir şeyler ters gitti ellerinde kaldı. Bu sefer maraştan istediklerine ulaştılar. Nasa ve ABD menşeğili tüm kurumlar bu programa yıllarını verdiler(65 sene). O kadar caniler gözlerini kırpmadan kıyarlar. Tarih bunların izleriyle dolu.
Yanıtla (0) (2)Çözüm güzel. Bu çözümü kim, hangi kurum kabul edip uygulamaya koyacak?! 6000 nüfuslu köyümde inşaat müteahhidi sayısı 5 e ulaştı. Hepsi ilkokul mezunu ve hepsi sadece duvar ustasıydılar. Şimdi hepsi firma sahibi ve projelere(!) göre ve belediyenin onayıyla(!) inşaat yapmaktalar. Denetim? Sadece kendi kendilerini denetliyorlar.
Yanıtla (2) (0)hepiniz söylediklerinizle bu iktidarın beceriksizliğine kılıf hazırlıyorsunuz. düzce bundan daha azdı da ne oldu afad raporu ortada 5 lik depremde bile fiyaskoyu anlatıyor. 2019 da maraş ta deprem provası yapıldı ne oldu hikaye. cumhurbaşkanından talimat bekleyen bürokrasi. deprem başefendiden talimat beklemiyor.
Yanıtla (2) (0)