Yenidoğan çetesi davasında, bebeklerini kaybeden aileler mahkemede yaşadıklarını anlattı. Mahkeme, ara kararında 10 sanık hakkında daha tutuklama kararı verdi.
İstanbul Bakırköy 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden Yenidoğan Çetesi davasında, hayatını kaybeden bebeklerin aileleri yaşadıkları süreçleri mahkemede anlattı. Davada müştekiler ve avukatların beyanları dinlenirken, mahkeme heyeti tutuksuz yargılanan 10 sanığın daha tutuklanmasına karar verdi.
Mahkemede konuşan aileler, bebeklerinin sağlık durumuyla ilgili kendilerine yeterli bilgi verilmediğini, hastanelerde ciddi ihmal ve kötü muameleye maruz kaldıklarını ifade etti. Birçok aile, bebeklerinin öldüğünü hastaneye gittiklerinde öğrendiklerini söyledi. Aileler, yalnızca özel hastaneler değil, kamu hastaneleri hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.
10 SANIĞA DAHA TUTUKLAMA KARARI
Savcılık tarafından mahkemeye sunulan mütalaada, sanıkların suçun ciddiyeti ve kaçma şüphesi gerekçesiyle tutuklanmaları talep edildi. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verirken, tutuksuz yargılanan 10 sanığın da derhal tutuklanmasına hükmetti. Tutuklama kararı alınanlar arasında çeşitli hastanelerin başhekimleri ve sağlık personeli de bulunuyor.
BEBEKLER İÇİN İNSANLIK DIŞI MUAMELE İDDİALARI
Duruşmada ifade veren aileler, sanıkların bebeklerinin sağlığını tehlikeye atan uygulamalar yaptığını ve kendilerinden yüksek miktarda paralar talep ettiklerini belirtti. Bir anne, bebeğinin tedavisi için kendisinden 60 bin dolar istendiğini, ödeyemediği için bebeğinin başka bir hastaneye sevk edildiğini ve yetersiz bakım nedeniyle hayatını kaybettiğini anlattı.
Başka bir aile ise, bebeklerinin cansız bedeninin kendilerine bir bisküvi kutusunda teslim edildiğini belirterek, "Bu yaşananlar insanlık dışı. Evladımızın ölümünün ardından bile saygı görmedik" dedi. Müşteki avukatları, bu durumu "kabul edilemez bir ihmal ve kötü muamele" olarak nitelendirdi.
SAVCILIKTAN 12 HASTANE İÇİN TEDBİR TALEBİ
Savcılık, aralarında eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun ortak olduğu bir hastanenin de bulunduğu, tedbir ya da el koyma kararı bulunmayan 12 özel hastane hakkında, suç gelirlerinin aklanma ihtimali gerekçesiyle tedbir konulmasını talep etti. Listede İstanbul’un farklı bölgelerindeki hastaneler yer alıyor.
AİLELERİN YAŞADIKLARI ÇARPICI DETAYLARLA ORTAYA ÇIKTI
Ayaz bebeğin babası, mahkemede bebeğinin doğumdan sonra hiçbir sorunu olmadığını söylediklerini ancak daha sonra bebeğin yoğun bakımda kötüleştiğini anlattı. Baba, "Kuvöze koyup hastane hastane dolaştırdılar, sonunda kalp yetmezliği teşhisi koyup ameliyat dediler. Ama sabaha karşı bebeğimin ölüm haberini aldım" diye konuştu.
Bir diğer müşteki ise, "Hastanede yeterli doktor yoktu. Bebeğime yanlış müdahale yapıldığını düşünüyorum. Oğlumun ölüm belgesinde yanlış bilgiler vardı. Şikayetçiyim" dedi.
MAHKEME SÜRECİ DEVAM EDİYOR
Mahkeme heyeti, duruşmada Sağlık Bakanlığı, SGK ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın davaya katılma taleplerini kabul etti. Ölen bebeklerin aileleri ve vekillerinin de davaya müdahil olmalarına karar verildi.