Kastamonu’nun Cide ilçesinde yaşayan Mehmet Koç, yamyamlar var dediği ülkeye gitti, köyünün kaderini değiştirdi. Güney Afrika’da çalışırken yanında götürdüğü yüzlerce köylüsüne iş imkanı sağlayan Koç’un sayesinde bazıları fabrikatör bile oldu…
1953 Cide Çamaltı Köyü doğumlu olan Mehmet Koç, gençliğinde İstanbul’a giderek kaynak ustası oldu. İtalyan bir rafineride çalıştıktan sonra, Amerikalı bir şirket ile çalışmak için Güney Afrika’ya gitmesi gereken Koç, başta bu fikre sıcak bakmasa da bu adımı köyün refahını artıran bir hareket oldu.
YANINDA GÖTÜRDÜĞÜ 500 KİŞİNİN HAYATI KURTULDU
Güney Afrika’da petrol rafinerileri kuran Koç, köyünden ve çevre köylerden 500’e yakın kişiyi de yanında götürerek onlara iş imkanı sundu. Öyle ki yanında götürdüğü kişilerden kimisi büyük iş insanı olurken, kimisi de yurtdışında kariyer yaparak köylerine yatırım yaptı. Böylece Çamaltı köyü, göç veren bir köyken gurbetçi köy haline geldi.
1975 yılında Güney Afrika’ya giden Mehmet Koç, "Amerikan firmasıyla kaynak ustası olarak Güney Afrika'ya gittim. Çalışırken daha fazla kaynakçı ustasına ihtiyaç oldu ve Türkiye'den köylülerimizi getirdik. Bazıları orada kaldı ve iş insanı oldu, fabrikalar kurdular," dedi. Koç, zaman içinde 500'den fazla insanı Güney Afrika'ya götürerek onların hayatlarını değiştirdi.” Dedi.
Çamaltı köyünden çıkarak kendi hayatıyla birlikte yüzlerce kişinin de hayatını değiştiren Mehmet Koç sayesinde şuan köydeki herkes refah içinde yaşıyor. Köyün muhtarı Hüseyin Koç, köy halkının huzurlu ve iyi bir yaşam sürdüğünü, gençlerin de hala yurtdışında çalışmaya devam ettiğini aktardı.