Yardımlar sessiz sedasız kesiliyor: Depremzedeye artık ‘esen kart’ da yok

Yardımlar sessiz sedasız kesiliyor: Depremzedeye artık ‘esen kart’ da yok

50 bini aşkın vatandaşın hayatını kaybettiği 6 Şubat depremlerinin ardından vatandaşların konut sorunu çözülemediği gibi, verilen yardımlar da kesilmeye başladı. Kira yardımının ardından şimdi de 'Esen Kart' ödemeleri durduruluyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 18 aydan fazla süre geçmesine rağmen depremzedelere verilen desteklerin kesilmesi, bölgedeki mağduriyeti derinleştiriyor. İktidarın depremzedelere verdiği sözlerin birer birer tutulmadığı ve yapılan yardımların son bulduğu, depremzedeler tarafından büyük bir hayal kırıklığı ile karşılanıyor. Özellikle AFAD ve Kızılay tarafından dağıtılan Esen Kart uygulamasının sessiz sedasız sona ermesi, binlerce aileyi zor durumda bırakmış durumda.

DEPREMZEDELERE ESEN KART DESTEĞİ KESİLDİ

BirGün'den İlayda Kaya'nın haberine göre; depremden en çok etkilenen 11 ilde, ihtiyaç sahibi ailelerin esnaftan alışveriş yapmasını sağlayan Esen Kart, herhangi bir resmi açıklama yapılmadan yavaş yavaş devre dışı bırakıldı. Hatay’ın Mağaracık’taki Kasaba 2 Konteyner Kent’te yaşayan S.Ç., bu durumdan büyük bir üzüntü duyduğunu belirterek, “Depremden üç ay sonra bana Esen Kart verildi, ancak son ödeme mayıs ayında yapıldı. O günden beri bir kuruş dahi alamadım. Başka arkadaşlarımın da yardımları kesildi. Ne bir bilgi ne de bir mesaj aldık. Artık umudumuz kalmadı. Aldığımız 4 bin 500 TL, temel ihtiyaçlarımızı karşılıyordu. Şimdi iş de bulamıyorum, yardım da gelmiyor. Bu kadar yardımı kesmenin anlamı nedir?” dedi.

DEPREM BÖLGESİNDE MAĞDURİYETLER ARTIYOR

Antakya Merkez’de yaşayan depremzede A.A., yalnızca üç ay yardım alabildiğini ve yardımların kesilmesi üzerine AFAD Hatay İl Müdürlüğü’ne başvurduğunu söyledi. Ancak kamu çalışanı olduğu gerekçesiyle yardımdan mahrum bırakıldığını belirten A.A., “Evimin ağır hasarlı olduğunu ve aileme bakmak zorunda olduğumu söyledim. Fakat çalıştığımı öne sürerek yardımı kestiler. Kızım depremde öldü, torunlarıma bakıyorum. Verdikleri para neydi ki bir de bunu kesiyorlar?” diyerek tepki gösterdi.

Malatya’da bir konteyner kentte yaşayan bir başka depremzede kadın ise Esen Kart'ın ilk çıktığı zaman çok mutlu olduklarını, fakat yardımların kesilmesiyle hayal kırıklığına uğradıklarını ifade etti. “Yardımlar sayesinde mutfak alışverişimizi yapabiliyor, hijyen ürünlerine ulaşabiliyorduk. Şimdi o da kesildi. Artık ne yapacağız? Çocuklarımıza aldığımız meyveyi bile kiloyla değil, tane tane almak zorunda kalacağız” dedi.

Şikayetler Artıyor

Depremzedelerin yaşadığı sorunlar sadece bu örneklerle sınırlı değil. 'Şikayetvar' platformunda Kızılay başlığı altında, Esen Kart ile ilgili birçok şikayet yer aldı. 6 Ağustos’ta bir mesaj yazan Havva isimli bir depremzede, “Esen Kart kullanıyordum, bir anda kartıma el konuldu ve bilgilendirme yapılmadı. Afetzede olarak üç çocukla mağdur kaldım. Konu ile alakalı nereye gittiysek sonuç alamadık” diye yazdı.

Cihan isimli bir başka depremzede ise 4 Ağustos’ta, “Adıyaman merkezde depremzede aileyiz. Kanser hastasıyım. Esen Kart iptal edildi, geçim sıkıntısı yaşıyoruz ve konteyner kentte ikamet ediyoruz. Esen Kart’ın geri verilmesini istiyoruz, yardımcı olursanız seviniriz” ifadelerini kullandı.

KESİLEN DİĞER YARDIMLAR

AK Parti iktidarı, depremzedelere yardım sözü vermiş olmasına rağmen, birçok yardım kalemi birer birer kesildi. Bunlardan bazıları şunlar:

  • AFAD, depremlerde yıkılan binalarda oturan ve evleri yıkılan, orta ve ağır hasar gören kiracılara yaptığı kira yardımlarını geçen ay itibarıyla sona erdirdi.
  • Türkiye İş Kurumu'nun afet, salgın, acil durum, sosyal kriz gibi nedenlerle işsizlerin 6 aylığına istihdam edilmesini sağlayan Toplum Yararına Programı’ndan yararlanan depremzedelerin programları sona erdi ve işsiz kaldılar.
  • Depremzedelerin mağdur olmaması için bir süre okunmayan elektrik ve su sayaçları, şimdi yeniden faturalandırılıyor. Üstelik kullanılan enerji miktarı artışı ve 2. kademeden hesaplanması nedeniyle faturalar katlanarak vatandaşlara yansıtılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN